Janisch Attila: „Nincs bíróság, amelyik ezt ne tekintené perdöntő bizonyítéknak”

  • Janisch Attila
  • 2020. december 24.

Publicisztika

Így működik az SZFE kuratóriuma, s így reagálnak rá az egyetem polgárai.

Már több bírósági határozat is az SZFE tiltakozó polgárai javára döntött, de ez a mostani végzés (mely halasztó hatályt rendel el az SZFE kuratóriumának a hallgatók által perbefogott rendelkezéseivel szemben) talán a legfontosabb bírósági határozat, mert a kuratórium igazán oktatásellenes szándéka az volt, hogy érvénytelenítse a Színház- és Filmművészeti Egyetem éppen folyó félévét. Arra már maguktól, pontosabban a tanárok benyújtotta bizonyítékok láttán is rájöhettek, hogy e tervüket nem tudják súlyos törvénysértés nélkül megtenni, ezért – de továbbra is kihasználva a rendkívüli állapot első napjaiban kierőszakolt kormányhatározatot, amelynek értelmében a kuratórium (mint fenntartó) kénye-kedve szerint, akár a valós teljesítéstől függetlenül is érvénytelennek nyilváníthat egy-egy szemesztert –, látszólag módosítottak az eredeti terven.

Abszurd vagy inkább cinikus, hogy ugyan elálltak az egész félévet érvénytelenítő szándéktól, de

továbbra is megpróbálták kierőszakolni a lezárásra váró félév utolsó két oktatási hetének felfüggesztését,

amivel előre ellehetetlenítenék a következő félévet is.

Nem sokkal a kormányhatározat megjelenését követően önkényesen – az oktatókkal nem konzultálva – átírták az oktatás eredeti rendjét, amelyet még az előző, demokratikusan megválasztott, de a minisztériumban ki nem nevezett rektor, Upor László állított össze.

A kuratórium újonnan kinevezett megbízott egyetemi vezetőinek aláírásával (dátum nélkül!) kiadott legújabb rektori utasítás szerint 2020. november 27. és december 12. között az SZFE-n már nem lehetett volna a tanórákat megtartani, és ezt a mesterségesen eltörölt két hetet 2021 februárjában kellene pótolni, amikor már a következő félévnek kellene elkezdődni.

Önkényes, szakmailag indokolatlan és értelmezhetetlen ez a rendeletük, mint minden eddigi határozatuk, tettük, rendelkezésük önkényes és indokolatlan. A járvány miatt bevezetett szigorítások nem indokolják, hogy miért ne lehetett volna online megtartani a futó félév utolsó két hetére tervezett órákat is, hiszen épp a járvány miatt szeptember vége óta online tanítottunk.

Az SZFE polgárai nem vették tudomásul az indoklás nélküli rektori rendeletet,

s a tanév eredeti rendje szerint folytatták az online oktatást a félév utolsó két hetében is. S minthogy az órákat többnyire a csoportos online kommunikációt biztosító Zoom programban tartjuk, amellyel a tanárok a megtartott óráikat a hallgatók belegyezésével rögzíteni is tudják, ezért olyan vitathatatlan a dokumentációja az oktatás folyamatosságának, hogy nincs bíróság, amelyik ezt ne tekintené perdöntő bizonyítéknak.

De még ennél is súlyosabb következményei lennének az új rektori utasítás záróvizsgákra vonatkozó rendelkezéseinek, melyek értelmében 2021. márciusára halasztódnának a 2020. szeptembertől decemberig tartó félév záróvizsgái is, amivel végképp szétzilálódna az oktatás logikusan tervezhető rendje a tanév második félévében, hiszen az értelmetlenül és indokolatlanul kikényszerített póttevékenységgel a tanárok és a hallgatók már félév kezdete előtt elveszítenének 7 teljes hetet (!) a szemeszter 13 hetes oktatási periódusból.

Hogy a záróvizsgákat ne lehessen a törvényesen előírt módon és dokumentáltan megtartani, ezért Vidnyánszkyék továbbra sem biztosítják az SZFE tanárainak és az oktatásszervezés munkatársainak az oktatás hivatalos online dokumentálására szolgáló NEPTUN adatbázis használatának lehetőségét, így továbbra sincs lehetőség, hogy a félévet záró vizsgákat a tanárok a NEPTUN-ban meghirdethessék és arra a hallgatók bejelentkezhessenek. Csakhogy a tanárok kizárása is jogszerűtlen intézkedés volt. Vagyis maga az új kuratórium hozott olyan jogszerűtlen intézkedéseket, amelyekkel a további rendelkezéseinek jogszerűségét kívánja alátámasztani… Most éppen a záróvizsgák mesterségesen előidézett dokumentálhatatlanságával bizonyítanák, hogy ezek a vizsgák nem történtek meg, ezért azokat – az új rektori utasítás értelmében – a következő év márciusában kellene pótolni.

A rektori utasítások kötelező érvényűek, csakhogy az oktatásellenes, indokolatlan és/vagy alkotmánysértő rendelkezéseket be kell-e tartani? 

Az egyetem polgársága helyesen jár el, amikor a rektori utasításnak ezt a részét is figyelmen kívül hagyva a félév eredeti rendje szerint, bár a NEPTUN használata nélkül hirdeti meg és bonyolítja le – kellően dokumentálva – a félév lezárásához szükséges záróvizsgákat.

A legfrissebb bírósági határozat azt támasztja alá, hogy nem a tanárok és a hallgatók tevékenysége, hanem a kuratórium döntései és rendelkezései a törvénytelenek és jogszerűtlenek.

S noha a félév kezdetén arra tettek ígéretet, hogy a már folyó képzések akadálytalanul, az osztályokat eredetileg vezető oktatók irányítása mellett végigvihetők, valójában mindent megtesznek, hogy az oktatást nehezítsék, a minőségét lerontsák.

Felháborító és veszélyes ami a magyar felsőoktatás egyes intézményeiben kormányzati felhatalmazással megtörténhet.

Egyre több egyetemtől veszik el az állami fenntartású közintézményi státuszt, így egyre több egyetem lesz úgy néhány kurátor kezébe kerülő magánintézmény, hogy azokat továbbra is milliárdos állami finanszírozással működtethetik majd azok, akikhez a közpénz és köztulajdon ekként elveszítve közpénz- és köztulajdon jellegét átvándorol. Mindez nyilvánvaló veszélybe sodorja, ellehetetleníti az egyes egyetemek autonómiáját, így előbb-utóbb odavész a teljes magyar felsőoktatás kultúra- és tudásteremtő magas minősége is.

 

A szerző filmrendező, egyetemi docens, az SZFE osztályvezető tanára

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.