Így kezelte félre Orbán a járványt: halálos következmények

  • Lantos Gabriella
  • 2020. december 21.

Publicisztika

A megbetegedések és a halálozások száma is magas, és 4–5 héttel a korlátozások bevezetése után még mindig nő.

"Bűnösen felelőtlen járványkezelésnek" nevezi a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában megjelent írásában Lantos Gabriella egészségügyi menedzser az Orbán Viktor vezette magyar kormány intézkedéseit, Magyarországot pedig elrettentő példaként említi. Rövid részlet az egyebek mellett a tesztelés és a kontaktkutatás módszerét bíráló, az oltási tervet hiányoló publicisztikából.

Magyarország nem járványügyi intézkedésekkel, hanem nemzeti konzultációkkal, az adatok titkosításával, az egész országot demensnek néző Müller Cecíliával és egyéb manipulációs technikákkal küzd a pandémia ellen. Orbán úgy érzi, amíg a valódi folyamatokat senki sem ismeri, addig ő a helyzet ura. Még mindig nem látta be, hogy egy nála is kegyetlenebb kórokozóval van dolga. A koronavírus veszélyes betegség, elkerülhetetlenül lesznek áldozatok. Ám nem mindegy, mennyi embert veszítünk el feleslegesen.

Itt a második hullámban szabadjára engedték a járványt. December 14-én Magyarországon a halálos áldozatok száma 7130 volt, Szlovákiában 1205: lakosságarányosan ez utóbbi 2125 áldozat lenne.

Ha a kormány a járvány kiengedése helyett a szlovák úton járt volna, nem halt volna meg feleslegesen az idén 5005 ember. Orbán pszichopatákra jellemző hideg fejjel, előre megfontolt szándékkal lemondott erről az 5 ezer emberről,

akiket Kőmíves Kelemennéként beépített a NER falába. Ez megbocsáthatatlan bűn. A gazdasági visszaesés elkerülése érdekében addig várt a második hullám hűtésével, amíg az egészségügy a teljesítőképessége határára ért. A bűnösen felelőtlen járványkezelésnek Magyarország az egyik legelrettentőbb példája.

Szlovákiában 567 napi új fertőzöttnél rendelték el a korlátozásokat, itt november közepén, 4500 esetnél. Utána rögtön furcsák lettek a számok. Ausztriában a korlátozások után egy hónap telt el az új esetszámok stagnálásáig.

Itt az új esetszámok már a korlátozások életbelépése előtt stagnálni kezdtek.

Arra pedig végképp nincs semmilyen járványtani vagy más orvosszakmai magyarázat, hogy a halálozás is azonnal stagnálni kezdett, bár a kórházba kerültek és a lélegeztetőgépen lévők száma még emelkedőben volt.

A korlátozások előtt 470 lélegeztetettből, két hét múlva pedig 650-ből halt meg 100 ember. Erre a magyar csodára két magyarázat lehet. Vagy egy új, addig ismeretlen sikeres terápiát vezettek be a kórházak. Vagy már annak a számnak sem lehet hinni, hogy hányan haltak meg. Először ez a fertőzöttek száma kapcsán derült ki, két hónap után a halálozási számokat is egyre kevesebben értették és hitték el.

A halálos káosz november végén tovább fokozódott, és ismét jelentősen módosulni kezdtek a trendek. Már harmadik hete azt látjuk: a fertőzöttek száma néha egyik napról a másikra megduplázódik vagy megfeleződik – ám a kórházba kerültek és a lélegeztetőgépen lévők száma nagyjából állandó. Mintha ezek közt nem lenne kapcsolat! Pedig van. 

E rövid ajánlónk egy remek írás kivonata. Az eredeti cikk teljes mélységében, szélességében és magasságában a Magyar Narancs fenomenális karácsonyi dupla számában olvasható - amely előfizetés ellenében immár digitálisan is elérhető! Vásárolja meg az újságosnál, a közértben, a benzinkúton - vagy szerezze meg most rögtön!

 

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.