Vajda Mihály

Kérdéseim tisztikeresztemről

Publicisztika

Még mindig habozok, hogy felháborodván Bayer Zsolt lovaggá ütése miatt, magam is visszaadjam-e állami kitüntetésemet. Ennek eddig három oka volt, aztán csak kettő maradt. De azért felsorolom mind a hármat.

Az első: azt hittem, hogy a lovagkereszt az én tisztikeresztemnél magasabb kitüntetés. Azt pedig nevetségesnek tartom, hogy holmi piszlicsáré kitüntetéseket visszaadjon az ember. Kiderült azonban, megnéztem ugyanis az interneten, hogy a tisztikereszt a magasabb kitüntetés. Ez az ok tehát elesett.

A másik, amit a legfontosabbnak tartok: vajon nem ismerem-e el kitüntetésem visszaküldésével a valaha volt Magyar Köztársaság és Magyarország közötti konti­nuitást, amely az alaptörvény kihirdetésével mintha megszűnt volna. Az idevágó szöveg nem éppen világos. A Magyar Köztársaság elnöke (vagy néhai dr. Mádl Ferenc vagy dr. Sólyom László, nem tudom, melyik, az átadáson nem voltam jelen) elismerte némely érdemeimet; hogy Magyarország is ezt tenné, azt viszont nem gondolom. Nem is tartok rá igényt.

A harmadik ok, amely nem a legfontosabb, de gyakorlatilag mégsem lényegtelen: fogalmam sincsen, hol van a kitüntetés a maga anyagi mivoltában és a hozzá tartozó okirat.

A második ok fényében szeretném megkonzultálni egy szememben elfogadható alaptörvényjogásszal, hogy mit tegyek. Természetes ugyanis, hogy nem szeretnék egy rasszistával egy csónakban evezni. Félek, hogy alkalomadtán kidob belőle.

Figyelmébe ajánljuk