Ki kéme, ha volna

publikálva
2000/7. (02. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Semmi nem ment meg minket attól, hogy az "ügynöktörvény" néven közismert, elhúzódó betegség újabb, akut fázisába lépjen. A törvény hatályát kiterjeszteni kívánó kisgazda javaslatot támogatja a Fidesz is, és - mivel a törvény feles, és nem kétharmados - ez akár elég is lehet a sikeréhez.

A javaslat szerint az átvilágítás kiterjedne az igazságszolgáltatásban és a tömegtájékoztatásban dolgozókra, valamint a költségvetési támogatásban részesülő pártok vezetőire is. A szisztéma marad: az átvilágító bírák megvizsgálják az átvilágítandó dossziéját, ha találnak benne az illető személy nyilaskeresztes, ´56-os karhatalmista vagy III/III-as múltjára utaló nyomot, titokban lemondásra szólítják fel, s ha ő erre nem hajlandó, a tényt nyilvánosságra hozzák a Magyar Közlönyben.

Ez így nem jó.

Ceteum censeo: az ügynöktörvény jelenlegi formájában egy hangyányit sem vitt közelebb a tisztánlátáshoz a kádári múlt dolgaiban, és nem lett tőle "tisztább" a "közélet" sem, sőt, inkább piszkosabb lett, hisz a törvény nem zárta ki a "dossziékkal" való manipulálás és az ügynökmúlttal való rágalmazás lehetőségét; valamint nem szolgáltatott igazságot az áldozatoknak, sőt, megalázta őket és elvette tőlük a saját életük megismeréséhez való jogot is.

Ám a kormánykoalíció ideájával nem csak az a baj, hogy egy eleve elhibázott koncepció nyomvonalán haladna tovább, hogy a társadalom önismereti gyakorlatát, a múlttal való szembenézést a civil szféra és a szabad nyilvánosság helyett a politikára bízná. Azokat, akiket a módosítás érintene - a bírák, az ügyészek és az újságírók -a kormánykoalíció kriptobolsevista közellenségnek gondolja, a múlt rendszer, vagy a jelenlegi vörös Magyarország letéteményeseinek. Ugyanakkor az átvilágítás nem terjedne ki például az egyházakra: holott azok is nagy befolyással bírnak a közvéleményre (formálisan erre hivatkoznak az ötletgazdák az újságírók esetében), és egyes, a kötelékükbe tartozó személyek is épp úgy, ha nem galádabbul gyakorolták a kollaboráció változatos formáit, mint a már vizsgált és eztán vizsgálandó foglalkozások művelői.

Bánja a franc, ha egyes bírákról vagy sajtómunkásokról kiderül ügynöki múltjuk. A baj az, hogy eme operáció igazi célja nem más, mint megágyazni a 2002-es választások előtti komcsizásnak; és hogy bármi derül is ki a törvény módosítását követően, az csak részigazság lehet.

Hazugság, másképpen.

publikálva
2000/7. (02. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk