Mi készül itt?

  • A szerk.
  • 2011.05.26 00:00

Publicisztika

Megjelenésünk napján raportra megy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez. Mindenki tudja már, miért, de vegyük át még egyszer. Azért, mert a színház évadértékelő sajtótájékoztatóját tartván a múlt héten azt találta mondani, a Nemzeti (ez már a harmadik ilyen a történet legelején) 1 Televízió - a direktor esetleges lemondási szándékát firtató - riporterének, Sinkovits Szilviának, hogy "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". Feltehetően olyat, amilyet az ő Madách-adaptációjában láthat a nagyérdemű.

Megjelenésünk napján raportra megy a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez. Mindenki tudja már, miért, de vegyük át még egyszer. Azért, mert a színház évadértékelő sajtótájékoztatóját tartván a múlt héten azt találta mondani, a Nemzeti (ez már a harmadik ilyen a történet legelején) 1 Televízió - a direktor esetleges lemondási szándékát firtató - riporterének, Sinkovits Szilviának, hogy "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". Feltehetően olyat, amilyet az ő Madách-adaptációjában láthat a nagyérdemű.

Hétfőre mindebből - és persze az értelmezések sűrű szövevényéből - országos és parlamenti méretű purparlé duzzadt, újra előtolult az ügyben hiperaktív Pörzse Sándor, jobbikos honatya, és a klotyón húzta volna le Alföldit, de még a nevezett miniszter is ilyet bírt szólni Pörzsétől való jól észrevehető első rémületében, némi kínos hebegés-habogás után, hogy ha igaz mindez, akkor "Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére". Ilyenformán, hacsak nem szedte csütörtökre össze miniszter urunk a bátorságát, ami persze csak úgy lehetséges, ha Orbán Viktor rászól - tőle feltehetően még Pörzsénél is jobban fél e derék államférfi (bár nem innánk rá mérget), nos, ilyenformán könnyen meglehet, hogy - teljesítvén sokak régi óhajtását, elcsapja a rendezőt a Nemzet Színház éléről.

De az úristenit neki, nem addig az!

Az kétségkívül külön történeti áttekintést igényelne, hogy a Jobbik és a Fidesz KDNP nevű ügyosztálya milyen eszeveszett boszorkányüldözést folytat a Nemzeti Színház igazgatója ellen - gyakorlatilag a Fidesz hatalomra kerülése óta szakadatlanul. Azt is pontosan tudjuk, hogy miért folyik mindez: azért, mert nevezettek úgy tartják, Alföldi "buzi" és "zsidó" (értsd: erkölcstelen, beteges, hazaáruló, bűnöző). Azt viszont nem tudjuk, hogy miért tűri ezt a Fidesz. Tippjeink persze vannak. Arra viszont tippjeink sincsenek, hogy a rohadt életbe lehet ennek az országnak a házában büntetlenül Alföldi Robertázni. Micsoda gyalázatos viselkedés már az ilyen?

Ennek kapcsán beszélhetnénk arról is, hogy Alföldi idegeit nyilván kikezdte e hajsza, attól ment ki a gálája, amikor megint, már sokadszorra is provokálták. De eszünk ágában sincs mentegetni Alföldit. Így nem beszél egy ember, pláne egy fiatal nővel. De nem beszél így senkivel, nemhogy nyilvánosság előtt nem, semmikor sem. Ha van abban a darabban orális szex, ha nincs, ha beleírta Madách, ha nem, ha provokálják, ha nem, ha a sértett művész szól belőle, ha nem, ha cigánygyerekek hullanak az égből, akkor sem. Se a Nemzeti Színház igazgatója, se Sanyi, a sarki szatócs. Ez aszfaltbetyárbeszéd, és vannak országok, ahol az ilyet büntetik.

Mindazonáltal, hogy Alföldi Róbertnek volt-e gyerekszobája, igen tisztelt miniszter és miniszterelnök urak, bizony nem sokat gravíroz a világ folyásán. Hacsak bele nem vették anno az ő kontraktusába, hogy szélsőjobbos próbahíradócskák riportereivel aztán úgy bánjál ám, mint a hímes tojással.

Száz szónak is egy a vége, ha most elcsapják Alföldit a magyar nemzet színházának az éléről, az nem azért történik, mert faragatlanul viselkedett egy ifjú hölggyel. Hanem azért, mert a Jobbik és a KDNP könyörtelen hajszája elérte a célját. Azért történik, mert szerintük Alföldi "buzi" és "zsidó". És ha elcsapják, ez emelkedik Magyarország kormányának hivatalos álláspontjává. Ami tűrhetetlen!

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.