Pénz, foci

publikálva
2001/30. (07. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A magyar sportüzleti élet legfrissebb szenzációja, hogy a Fotex Rt. 2,4 milliárd forintért 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Ferencváros focicsapatát birtokló kft.-ben. Ezzel - és a 600 milliós első részlettel, ami elsősorban az FTC, tehát az egész klub adósságainak törlesztésére megy - lezárult egy többéves, reménytelenül sötét folyamat, melynek során a leginkább piacképesnek tartott magyar focicsapat tőkés tulajdonost keresett. (Történelme, legendája, népszerűsége révén feltételezett reklámértéke valóban nemzetközi karrierre predesztinálja a Fradit. De erre, legalábbis bizonyos szintig, bármelyik magyar csapatnak van esélye: bajnokságot nyerni nem akkora kunszt, két selejtező abszolválható, s azután a BL-ben nyerhető tetemes összeg értelmes elköltésével már meg lehet ágyazni további terveknek. Jelentős invesztíció persze megúszhatatlan, de a siker csábítja a tőkét.)

n A magyar sportüzleti élet legfrissebb szenzációja, hogy a Fotex Rt. 2,4 milliárd forintért 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Ferencváros focicsapatát birtokló kft.-ben. Ezzel - és a 600 milliós első részlettel, ami elsősorban az FTC, tehát az egész klub adósságainak törlesztésére megy - lezárult egy többéves, reménytelenül sötét folyamat, melynek során a leginkább piacképesnek tartott magyar focicsapat tőkés tulajdonost keresett. (Történelme, legendája, népszerűsége révén feltételezett reklámértéke valóban nemzetközi karrierre predesztinálja a Fradit. De erre, legalábbis bizonyos szintig, bármelyik magyar csapatnak van esélye: bajnokságot nyerni nem akkora kunszt, két selejtező abszolválható, s azután a BL-ben nyerhető tetemes összeg értelmes elköltésével már meg lehet ágyazni további terveknek. Jelentős invesztíció persze megúszhatatlan, de a siker csábítja a tőkét.)

Az FTC-üzlet pikantériája persze az, hogy a hazai nagytőke azon képviselőjéhez kötődik a Fotex, aki cégein keresztül az MTK futballrészlegét is birtokolja. A felek természetesen hangsúlyozták, hogy két külön dolog ez, szó sincs a két csapat összevonásáról, s a Fotex Rt. sem egyenlő Várszegi Gáborral, de hát nehéz elvonatkoztatni attól, amit jó évtizede tud a magyar újságolvasó: a Fotex cégbirodalom hozzá kapcsolódik. És mindenki fülében ott csengenek a fradista szájakból hallott, az MTK "zsidócsapat" voltára utaló rigmusok.

A kopasz, zöld és kemény mag majd megőrült a Fotex-hír hallatán. Kiadós zsidózásnak induló tüntetésüket kiadós eső mosta el, aztán külön tájékoztatást kaptak a Fradi klubigazgatójától, amitől állítólag megnyugodtak. Netán még önmagukat is meggyőzik, hogy a Fradika ettől nem vált "zsidócsapattá" - már csak az a kérdés, képesek lesznek-e eljutni arra a szintre, hogy belássák: ennek az egész "problematikának" az égvilágon semmi, de semmi értelme.

Ha jönnek az eredmények, és virágzik az üzlet, mindegy lesz, honnan jött a pénz. Fő, hogy van. És ha befuccsol a biznisz? Ha mégsem javul a csapat? Ha a Fotex Rt. - akár más irányú befektetéseivel - bajba jut, és ez a Fradit is érinti? Akkor mi lesz?

publikálva
2001/30. (07. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk