Tartalom

MaNcs 34. évf. 43. sz. (2022-10-27)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A főrendőr és a fővadász kiveti a szociális hálót

A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvényt azzal a céllal alkották meg, hogy „meghatározza az állam által biztosított szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit”.

A szerk.

A szerk.

A veszedelmes Pankotai

Nyílt Facebook-posztban határolódott el hétfőn a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója, dr. Nyisztor az iskola egyik diákjától – „az intézmény nevében”.

Publicisztika

Kirill Haratyjan

Publicisztika

Putyin kivonul

Merre fordul Oroszország?

Putyin október 8-án Szergej Szurovikin tábornokot nevezte ki az ukrán fronton harcoló orosz erők új főparancsnokává. A külföldi sajtóban ekkor megjelent elemzések, katonai szakértői vélemények többnyire legendás kegyetlenségét emelték ki, úgy emlegették, mint véreskezű „vadembert”, a „szíriai mészárost”. 

Király Júlia

Publicisztika

Legalább 98 százalék kudarc

A jegybanki hitelesség megsemmisüléséről

Az amerikai jegybank a minap közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett volt elnöke, Ben Bernanke gyakran mondogatta: „A monetáris politika 98 százaléka beszéd, és csak 2 százaléka cselekvés.”

Egotrip
Külpol

Interjú

Külpol

„Ez naiv feltételezés”

Vlagyimir Gelman orosz politológus arról, hogy felbomolhat-e Oroszország

Minek kéne történnie, és milyen országgá kéne válnia Oroszországnak ahhoz, hogy ne jelentsen többé fenyegetést sem a szűkebb, sem a tágabb környezete számára? Segítene-e a demokratizálódásában, ha önálló államocskákra esne szét, mint annak idején a Szovjetunió? A Gazeta Wyborcza remek interjúját közöljük.

Liz Truss bukása és Rishi Sunak felemelkedése

Külpol

Mindig van másik

Másfél hónapja Liz Truss a brit miniszterelnöki székért folytatott maratoni „állásinterjún” legyőzte Rishi Sunakot. Ezt követően mindössze 45 nap jutott a legrövidebb ideig szolgáló szigetországi kormányfőnek, aki pálfordulásokban és botrányokban gazdag kormányzás után bukott meg október 20-án. Hétfő délutánra az is eldőlt, hogy éppen Sunak követi őt a kormányfői poszton.

Belpol

A gyerekvállalás-serkentő támogatások eddigi mérlege

Belpol

Jóból is megárt a csok

Aligha oldja meg a gondokat, hogy rendeleti úton csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát. Ez a lépés sokkal inkább megkoronázása annak a tévedéssorozatnak, amelyik az elmúlt évek családpolitikáját jellemzi.

Így harcol a Fidesz Pest megyében

Belpol

Kenjük be sárral!

A kormánypárti lejárató, karaktergyilkos akciókat helyben ugyanazokkal az eszközökkel – rágalmazással, fenyegetéssel stb. – hajtják végre, mint országosan. A 2024-es helyhatósági választás előtt, mivel a Fidesz számos helyen készül revánsra, ez csak fokozódni fog. Három történet Pest megyéből.

Várhelyi Olivér EU-biztos magányossága

Belpol

A rossz bor cégére

Az Európai Unió szomszédságpolitikáját irányító magyar biztost, Várhelyi Olivért sokan „Orbán embereként” tartják számon, aki a magyar kormány érdekeit próbálja érvényesíteni Brüsszelben és az EU határain túl is. S ha kicsit utánanézünk, valóban ez a kép rajzolódik ki róla.

A soha el nem készülő pécsi aquapark tanulságos története

Belpol

Százmilliók a semmire

A pécsi aquapark megépítését hét és fél éve ígérte meg a miniszterelnök és az akkori polgármester, de azóta sem történt egy kapavágás sem. A 2019-ben nyertes ellenzéki városvezetés most új helyszínen és részben új tartalommal akarja megvalósítani a projektet. Van-e esély erre?

Püspök feleséggel, öt gyerekkel és reformtervekkel

Belpol

Történelmet írt

Keresztes háborút hirdetett a betörő orosz csapatok ellen, püspökként szorgalmazta a katolikus egyház reformját, a cölibátus eltörlését. Az emigrációban megnősült, a kiegyezés után, családos emberként, mivel kiváló történész volt, mégis ismét püspök lehetett Horváth Mihály.

Zene

Interjú

Zene

„Olyan, mint a karácsony”

Víkingur Ólafsson zongoraművész

Az izlandi zongorista életének meglepően sok magyar vonatkozása van. Bartókhoz és Kurtághoz különösen erős kapcsolat fűzi. A művész a Liszt ünnepen lépett fel Budapesten, mi előtte beszélgettünk vele.

A The Cure 45 éve

Zene

A sötét ezer árnyalatban

Hat év után indult újabb európai turnéra a The Cure, ráadásul új album is van a láthatáron. A közelgő budapesti koncert kapcsán idézzük fel, hogy miért érdemes meghallgatni őket 2022-ben is.

Interjú

Zene

„Ezt hívják úgy, hogy Covid-színtér”

Black Country, New Road

Az experimentális posztpunkban utazó brit zenekar két izgalmas lemezt készített, de az év elején otthagyta őket a frontemberük. Azóta kizárólag új dalokat játszanak. Így volt ez az Akvárium Klubban, az Isolation Budapest című rendezvényen is. A koncertet megelőzően a hatfős zenekarból öten is a rendelkezésünkre álltak.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Fekete-fehér

Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve

A Fotóhónap nyitóeseménye, s egyben legnagyobb kiállítása az észt felmenőkkel rendelkező Kuus (1953–2015) retrospektív tárlata, amelyet a tavalyi szentpétervári bemutató után immár Budapesten is láthatunk, változatlan formában – ez vonatkozik a dizájnra és a művek csoportosítására is. 

Rádió

Kritika

Akarat és képzet

Tudományos podcast a vidékiségről

Némiképp zavarba ejtő, hogy a magyar nép egyik örök sorskérdését (vagy kedvenc gumicsontját), hogy mi a különbség város és vidék, népi és urbánus, vagy mondjuk polgár és paraszt (ma már nem létező kategóriák, tegyük hozzá gyorsan) között, éppen egy (újabb) kétharmaddal megnyert választás hozta ismét divatba.

Színház

Kritika

Fantomszerelem

Dichterliebe

Ne higgyük, hogy az 1840-es keletkezését követő két évtizedben akár egyszer is előadták a maga egészében Schumann félórás dalciklusát. Már a megnevezés is megtévesztő.

Film

Kritika

Valaki jön

Max Walker-Silverman: A szerelem dallama

Klasszikus, szinte filmiskolai expozíció, a főhős reggeli rutinjának bemutatása. Egy barázdált arcú hatvanas nő kilép a lakókocsijából a hegyvidéki kempingben.

Tévésorozat

Kritika

Nyúl a cilinderben

Abrakadabra

Kártyatrükkök, Uri Geller, színpadi zsebtolvajlás, halottlátók és Rodolfo – ők mind a bűvészet köpönyegéből bújtak elő, pedig legalább annyi a különbség közöttük, mint ahány dolog összeköti őket.

Könyv

Kritika

A maga útján, egyedül

Bódis Kriszta: Kisasszonyképző

A két világháború közötti időszakban a politikai vezetés igyekezett a nőket a konyhába visszaküldeni, és kizárólag „természetes hivatásukra”, a családanyai szerepre kényszeríteni.

Könyv

Interjú

Könyv

„Már a fele megvan”

Bódis Kriszta író

Tüdős Klára pályája rendkívül gazdag: foglalkozott egyebek közt filmkészítéssel, divattervezéssel, szegény gyerekeknek alapított kollégiumot, majd menekülteket és zsidó üldözötteket mentett a háború alatt. A róla készülő regénytrilógiáról, döntéseink és a cselekvő szolidaritás fontosságáról a szerzővel, Bódis Krisztával beszélgettünk.

Visszhang

Visszhang: színház

Visszhang

Darázs

Két egykori iskolatárs sok év után újra találkozik. 

Visszhang: koncert

Visszhang

Black Country, New Road

A zenekar frontembere, Isaac Wood tavasszal, a második nagylemezük megjelenése előtt pár nappal robbantotta a bombát, hogy pszichés problémái miatt kilép a zenekarból.

Visszhang: film

Visszhang

A katolikus iskola

Közhely, hogy az iskola maga az iskolát fenntartó társadalom, s benne minden megtörténhet, ami a társadalomban.

Visszhang: film

Visszhang

Raymond & Ray

A mű középpontjában egy féltestvérpár áll, akiket elhunyt atyjuk hoz ismét össze: nem csak a temetését kell megszervezniük, de az atya utolsó akarata szerint a sírját is kettejüknek kell megásniuk.

Visszhang: film

Visszhang

Beugró a paradicsomba

A fáma szerint Meryl Streep és szereplőtársai elsősorban azért vállalták el a Mamma Miát, mert eltölthettek pár hetet egy mesés görög szigeten.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/43.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Színház
Film

tévésmaci

Film

Párducok a park gyepén

Amikor Sztupa és Troché szundikátust alapítottak, le kellett cserélni a kanapét. Még hogy a kanapét? A kanapékat! Az összest.

Gasztro