"Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk"

  • .
  • 2009. szeptember 3.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2009. augusztus 20. Such György, a Magyar Rádió elnöke saját javadalmazásáról beszélve meglehetősen kompromisszumképesnek mutatkozik, hiszen az interjúban azt állítja, az első év teljesítményének kifizetését szorgalmazta: "Valamilyen módon legyen kifizetve, onnan pedig felejtsük el a szerződés eddigi számítási módját, helyette legyen egy inflációs emelés, és a terv teljesítésétől függően max.
3-4 havi jutalom. Kiszámolható, hogy ezzel az egyébként járó öszszegnek nagyjából a 70 százalékáról lemondtam volna."

Én másképp emlékszem. Több mint egy évvel ezelőtt, tehát jóval a válság előtt szembesültünk az elnök megbízási szerződésének sajátosságaival. Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy évi fizetése 220 százaléka járna neki, mert a terv 287 százalékra teljesült, és hogy ez az összeg a bázis a következő üzleti évre. Ennek alapján kapna először havonta kicsit több mint 4 millió forintot, majd a szintén kitűnően sikerült 2008-as évi mérleg után idén júliustól havi 9-et. Amennyiben a bíróság a szerződést változatlan formában érvényesnek találja és a 2009-es mérleg az előzőekhez hasonlóan sikerül, jövőre havi 18 millió lehet az elnök fizetése.

Ez a jövedelem-előállító szisztéma első olvasásra is vállalhatatlan volt, ezért kezdtünk el tárgyalni még tavaly júniusban dr. Gál András Levente kuratóriumi elnökhelyettessel együtt (Fidesz) Such Györggyel a szerződéséről. Próbáltunk egyezkedni az összeg mérséklésén kívül arról is, hogy az üzleti eredményen kívül például a hallgatottság növekedése is az értékelési szempontok közé kerüljön, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Leginkább azért nem, mert Such elnök úr az egyeztetéseken 4-6 hónapnyi egyben kifizetendő jutalom mellé 12-18 hónapnyi végkielégítést kért.

Tehát az, hogy a szerződése szerint járó pénz 70 százalékáról lemondott volna, új információ, hiszen ha a mandátuma végén veszi fel a szerződött összeg legnagyobb részét, az szerintem nem számít érdemi engedménynek. Ezért nem jutottunk semmire több mint egy év alatt. A gazdasági válság vagy a vidám BKV-s végkielégítések sem tudtak befolyásolni bennünket, hiszen jóval korábban kezdtük a vitát. Such György azt mondta önöknek: "Végül is megértem az elnökségi tagokat, mert a kialakult közhangulatban a politikai megbízója felé senki nem mer vállalni semmilyen összeget, ilyenkor az egymillió és az egymilliárd ugyanúgy a kezelhetetlen kategóriába tartozik." Politikai "megbízóim" (MSZP) bizonyára helytelenítették volna, ha az elnök megkapja a szerződése szerint neki járó összegeket. Ennél kicsit fontosabb szempont, hogy a józan ész alapján kifizethető-e ennyi közpénz. Két év elfogadott mérlege után ugyanis a járulékokkal együtt 210 millió forintba kerülne az elnök a Magyar Rádiónak.

Dr. Rangos Katalin (MSZP)

MRKA-elnök

Figyelmébe ajánljuk