Rendszerszintű változást csak a kétmilliós – túlnyomóan ellenzéki – főváros vezetője tudna kezdeményezni

  • Haskó László
  • 2019. szeptember 1.

Publicisztika

De alkalmas lesz-e erre Karácsony Gergely?

Országszerte összeálltak az önkormányzati választásokon a kormánypártokat leváltani szándékozó csapatok. Nagy sajnálatomra – és ismét figyelmen kívül hagyva a legutóbbi két szavazás tapasztalatait – a városi választókörzetek túlnyomó többségében ismét, helyben érdemtelen pártkatonák a jelöltek. Környezetvédő egyesületek, civilek, városvédők és várospolitikai szakemberek alig vannak képviselve az ellenzéki csapatokban.

Természetesen érthető, hogy az országos politikában – saját tehetségtelenségük okán – csak a prügelknabe szerepét játszó pártok így kívánják visszanyerni a (ritkán volt) régi dicsőséget. Erre persze alig van esélyük, de hála a végre megvalósult ellenzéki pártközi együttműködésnek, az a szerencsére nem zárható ki, hogy elég sok posztot szerezzenek ahhoz, hogy szálkákat helyezzenek el Orbánék körme alá.

Többről csak akkor lehetne álmodozni,

ha az esetleges ellenzéki győzelmeket a pártvezérek nem csak ugródeszkának tekintenék 2022-höz, hanem lenne valamilyen tervük a megnyert településen a pozitív változtatásra, netán a felvirágoztatásra. Ilyesmiről alig hallani. De ha volnának is jó tervek, azokat – teljesen magyaros, abszurd és paradox módon – csak a kormánnyal szemben lehetne valóra váltani. És ehhez a politikai csatához, okos, bátor és határozott vezetőre van szükség.
Röviden:

„erős ember” nélkül nem fog menni.

A budapesti kerületek polgármesterei között biztosan lesznek erős asszonyok és erős férfiak, akik csodákat tehetnek kerületükben, azonban (önkormányzati) rendszerszintű változást csak a kétmilliós – túlnyomóan ellenzéki – főváros vezetője tudna előidézni. Karácsony Gergely – az előválasztás megnyerése óta – naponta lesz bátrabb és határozottabb. Az eszével és a modorával sosem volt baj. De az erőt még nem látom rajta. Félreértés ne essék, nem azt várom el, hogy hívja ki Orbánt a kocsma elé és fenekelje el, bár – mi tagadás –nagyon ráférne. Az „erőn” valami olyasmit értek, ami hiányzott a tavalyi választás utáni több százezres ellenzéki tüntetés szervezőiből. Hazaküldték a tömeget, holott célt kellett volna adni: új választási törvényt követeltetni velünk. És Hadházy Ákos sem él az erővel. Összegyűjtött csaknem hétszázezer aláírást, majd kidobta az egészet.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk