Semjén 2.0? Dávid 2.0?

Publicisztika

Szeptember végén teljes tisztújítás lesz az MDF-ben. A dolgok állása szerint Dávid Ibolya most nem azért fog küzdeni, hogy egyedüli elnökjelöltként elérje a 90 százalékot, hanem kihívója is akad: Almássy Kornél alelnök.

A status quót megmozgatni kívánókat azzal szokás támadni az MDF-ben, hogy kiárusítanák a pártot a Fidesznek. Rendben. Tegyük fel, hogy Almássy a Fidesz embere - bár még tagad -, és nyer. Győzelme másnapján az önállóságát őrző kis párt belezuhan a "szövetségbe", és a következő országgyűlési választások előtt az arra méltók a Fidesz közös listáján megkapják befutó helyüket. A régi vita - hány zászló és tábor van a jobboldalon - eldől, mindenki megnyugszik, főképpen Kövér László, aki köztudomásúlag nem szeret rendezetlenül hagyni számlákat.

Ez már többször így volt. Például az 1999-es januári elnökválasztáson, ahol a regnáló vezető védte kicsiny pártja függetlenségét a feltörekvő orbánista miniszter asszonnyal szemben. A majd' egy évtizedes csörtét Lezsák Sándor és Dávid Ibolya között azért idéztük föl, mert a 2006-os választások előtt ugyanez történt, csak fordított szereposztásban: akkor Lezsák és a frakció egy része akarta hidegre tenni az antifideszista vezetést.

De mi értelme lenne Almássy bujtogatásának - a Fideszből nézve? Az MDF mint párt beolvasztásával kevés új szavazót szereznének - hisz a többségük 2006-ban épp azért szavazott Dávid Ibolyára, mert nem szereti Orbánt. Sőt. Meglehet, ha a Fidesz bekebelezi az MDF-et, az MSZP jutna pár tízezernyi extra vokshoz. Sok jele van annak, hogy az MSZP és az MDF szavazótábora közt van átjárás. Dávid Ibolya magas népszerűségi indexéhez elengedhetetlen a baloldali választók szimpátiája; és az MDF többnyire akkor szerepel jól a felméréseken, amikor vagy keménykedik Orbánnal, vagy a népek valamiért éppen kiábrándultak a szocialistákból. E szerint a Fidesznek inkább az lenne a bolt, ha úgy hagyja az MDF-et, ahogy van: az MDF 2006-os szavazói rá úgysem szavaznának, de a szocpártot megkárosíthatják. Ez racionális lenne - de a Fideszről lévén szó nem zárnánk ki a személyes indulatok erejét sem, és Dávid Ibolyán néhányuk nyilván szívesen venne személyes bosszút 2006-ért.

Ám az sem okvetlenül igaz, hogy az MDF-ben csak Fidesz-ügynököknek juthat az eszébe: egy elnökválasztáson akár el is lehet indulni. Dávid Ibolyáék 2002 végétől a következő stratégiát követték: leválunk a Fideszről, aztán mi leszünk a nagyobbik párt a (közép)jobboldalon, aztán a legnagyobb az egész jobboldalon, aztán legyőzzük az MSZP-t. A pártelnök asszony erre lett kitalálva; és az első szakaszt keményen, a legalpáribb támadásokat kiállva végig is vitte. Ám 2008 közepén abból, hogy az MDF kezd masszív középpárt lenni, valaminek látszódni kéne. Nem látszódik - és a de facto is önállósult MDF leülése Almássynak és a párt más tagjainak is feltűnhetett. De a jelölt valódi ambícióit nem ismerjük. Ha nyer, előbb-utóbb ki kell derülnie: Orbán új riválisát látja önmagában, vagy csak pár jól fizető állással kecsegtető, tuti listás helyre játszik?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.