Szüret

  • .
  • 2008. november 20.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2008. november 6. Tisztelt Magyar Narancs! A 45.
szám Szüret rovatába bekerült az a nyilván abszurdnak tekintett felirat, miszerint a chorizo kolbász 100 grammja 130 gramm sertéshúst tartalmaz. Nos, ez valószínűleg tényleg így van, a szárazkolbász-készítés során ugyanis jelentős is lehet a súlyveszteség, hiszen az eljárás során a színhús elveszíti a víztartalma jelentős részét. Az általam most hirtelen elért magyar szakoldalak 3-5 százalékot meghaladó súlyveszteségről írnak, azzal, hogy a tárolás során ez fokozódhat, főleg, ha vékony a bél, mint ahogy az a chorizónál valóban így van. A 23 százalékos veszteség így is nagynak tűnik, de nem kizárt. Tehát: minden kolbász több húst tartalmaz a saját súlyánál.

Kővári Tibor

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.