Szüret

  • .
  • 2008. november 20.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2008. november 6. Tisztelt Magyar Narancs! A 45.
szám Szüret rovatába bekerült az a nyilván abszurdnak tekintett felirat, miszerint a chorizo kolbász 100 grammja 130 gramm sertéshúst tartalmaz. Nos, ez valószínűleg tényleg így van, a szárazkolbász-készítés során ugyanis jelentős is lehet a súlyveszteség, hiszen az eljárás során a színhús elveszíti a víztartalma jelentős részét. Az általam most hirtelen elért magyar szakoldalak 3-5 százalékot meghaladó súlyveszteségről írnak, azzal, hogy a tárolás során ez fokozódhat, főleg, ha vékony a bél, mint ahogy az a chorizónál valóban így van. A 23 százalékos veszteség így is nagynak tűnik, de nem kizárt. Tehát: minden kolbász több húst tartalmaz a saját súlyánál.

Kővári Tibor

Figyelmébe ajánljuk

Hogyan tanítsuk pénzügyi önállóságra a gyermeket?

  • Támogatott tartalom

A gyermekeknek egyértelmű keretekre és azon belül önállóságra van szükségük ahhoz, hogy magabiztos, kompetens és felelősségteljes felnőtt váljon belőlük. Segít nekik, ha önállósodási törekvéseiket a szülő támogatja, de a család által világosan meghatározott értékek és elvárások mentén. Ez igaz a költésekre és pénzügyi döntésekre is.

Drónfal ereszkedik le a kontinensre

Ha nem is Stettintől Triesztig, mint a vasfüggöny annak idején, de most a terjeszkedő újszovjet birodalom ellen védekezik Európa. Ezúttal a dróntámadások elhárítása a cél, ebben állapodott meg az EU védelmi biztosa és kilenc kelet-európai ország minisztere.