Szusszanásnyi haladék

  • 2004. október 7.

Publicisztika

Fejléc és aláírás nélküli levelet osztogattak a fõvárosi fideszes képviselõk hétfõn az Országház elõtt. Az iromány állítólag annak a Felkai Lászlónak a mûve, akit az akkor még csak kijelölt kormányfõ a miniszterelnöki esküje elõtti napon mentett föl a fõvárosi közigazgatási hivatal élérõl. Jogilag szabályosnak tûnõ módon, a belügyminiszter javaslatára, valami indokféle is elhangzott: új kormányprogram, új szerkezet, új emberek. Ami tipikusan olyan érv, amit, ha igaz, akkor sem hisz el senki.

Fejléc és aláírás nélküli levelet osztogattak a fővárosi fideszes képviselők hétfőn az Országház előtt. Az iromány állítólag annak a Felkai Lászlónak a műve, akit az akkor még csak kijelölt kormányfő a miniszterelnöki esküje előtti napon mentett föl a fővárosi közigazgatási hivatal éléről. Jogilag szabályosnak tűnő módon, a belügyminiszter javaslatára, valami indokféle is elhangzott: új kormányprogram, új szerkezet, új emberek. Ami tipikusan olyan érv, amit, ha igaz, akkor sem hisz el senki.

Miután Demszky Gábor főpolgármester európai parlamenti képviselő lett, a fővárosi közgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége határozatban mondta ki: a két poszt egyidejű ellátása nem összeférhetetlen. Felkai a döntést jogellenesnek minősítette, mivel az ügy körülményeit előbb egy bizottságnak kellett volna részletekbe menően vizsgálni. A közgyűlés korrigált: múlt csütörtökön már az időközben felállt háromfős testület útmutatása alapján nem találta összeférhetetlennek Demszky két posztját. E határozatot a bíróságon csak a fővárosi közigazgatási hivatal támadhatja meg - amelynek a vezetője immár nem az a személy, aki, mint hírlik, a hatályos törvényekből homlokegyenest ellenkező következtetésre jutott.

A vita alapja egy jogi diszharmónia: az EP-képviselőkről szóló törvény lehetővé tenné Demszky álláshalmozását, az önkormányzati törvényből viszont ez nem vezethető le. A bíróságokat többek között azért találta föl A. P. Popov, a nagy szovjet tudós, hogy az ilyen dilemmákat föloldják. De hát a belügyminiszter javaslatára a kormányfőjelölt kivett egy kellemetlen sakkfigurát a játszmából, ezt igazán ne az ő nyakukba varrják - tárják szét a kezüket a szabaddemokraták. Demszky például úgy meglepődött Brüsszelben Felkai leváltásán, hogy legott tájékozódni akart.

A Fidesz szerint politikai alkuról van szó: a Gyurcsány megválasztását támogató szadista szavazatokért cserébe Demszky összeférhetetlensége lekerül a napirendről. Az ellenzéknek szerintünk csak félig van igaza: Demszky Gábor bizonnyal nincs befolyással az SZDSZ parlamenti frakciójára. Ha valakinek árthatott volna, az csak a saját pártja - a főpolgármester nyilvánosan is úgy vélte, az SZDSZ léte az ő sikeres szereplésének a függvénye -, vagyis ha Gyurcsány valakinek gesztust akart tenni, az csak Kuncze Gábor lehetett. Akinek, úgy tűnik, Fodor Gábor időigényes marginalizálása után nincs még elég ereje Demszky mind időszerűbb nyugdíjba küldéséhez. Nem Demszky, hanem Kuncze nyert időt.

Már ha. Mert ez csupán spekuláció. A tény a közhivatalnok elmozdítása, amit csak a nagyon hülye ember nem tart politikai lépésnek és gyalázatosan antidemokratikus húzásnak.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.