Tollba és szurokba

publikálva
2002/3. (01. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

"Máma tollbamondást írtunk az iskolában. Klárika néni olvasta fel a szöveget és pontozták a hejjesírást. A enyém azt hiszem jól sikerült, volt egy hibátlanul leírt mondatom, amire nagyon büszke vagyok: Kádár János elvtárs vezetésével a magyar nép ledobta magáról az 1956-os ellenforradalom szörnyű terhét és visszatért a békés építő munkához. Pedig ez egy nagyon nehéz mondat, bár nincsen benne elipszilon betű."

n "Máma tollbamondást írtunk az iskolában. Klárika néni olvasta fel a szöveget és pontozták a hejjesírást. A enyém azt hiszem jól sikerült, volt egy hibátlanul leírt mondatom, amire nagyon büszke vagyok: Kádár János elvtárs vezetésével a magyar nép ledobta magáról az 1956-os ellenforradalom szörnyű terhét és visszatért a békés építő munkához. Pedig ez egy nagyon nehéz mondat, bár nincsen benne elipszilon betű."

Magyar nyelvemlék a múlt század második feléből.

Magyarország napjainkban: Az Implom József középiskolai helyesírási versenyen a tollbamondási fordulóban volt egy nagyon nehéz mondat: "Ezért fogadta olyan lelkesedés a borostás arcú fiatalembert, Orbán Viktort 1989-ben, amikor Nagy Imrének és társainak újratemetésén felhívta a figyelmet a szovjet csapatok kivonásának időszerűségére."

Mi a különbség?

A második szövegben van elipszilon betű.

Persze el lehetne intézni ezt is egy kézlegyintéssel: magánszorgalmú kutyák. Semmibe sem fog kerülni nekik a jövő évben mondatba foglalni Medgyessy Péter és a Gresco hőstetteit. Az is biztos egy nagyon nehéz mondat lesz.

Ám ennél megint sokkal többről van szó. E magánszorgalom természetéről, kialakulásáról, nota bene: kialakításáról. Talán még emlékszünk arra az általános iskolásoknak kibocsátott daloskönyvre, aminek az elejére odaírták, hogy ezt a szép könyvet Orbán Viktor ajándékozta nektek, kedves gyerekek. Mellesleg az idevágó példáknak se szeri, se száma. Ilyetén módon nyilvánvalóan szó sincs itt magánszorgalomról, csupán a legfelsőbb szintről markánsan kinyilvánított hülyítési igény szolgai kielégítéséről.

Rémes is lehet egy csatakos hajnalon arra riadni föl, hogy tollbamondás még nem voltam, hívják azonnal Stumpfot! Orbán Viktor lassan negyvenéves lesz, itt az ideje összeállítani egy csinos verseskötetet. Addig érjük be annyival, hogy érdemes lenne a magyarországi olimpia versenynaptárába fölvenni a helyesírást.

publikálva
2002/3. (01. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk