Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 03. szám, (2002.01.24.) (2002-01-24)

Egotrip

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

ASándor-napi ünnepség a szokott mederben zajlott, leszámítva, hogy ezúttal Attila is részt vett a megemlékezésen, aki nemrég érkezett az erdőbe Erdélyből, és semmi meglepőt nem talált abban, hogy lopott áramból is lehet pálinkát főzni. Sanyi kőműves épp ott tartott előadásában, hogy húsvétra kivilágítja az egész erdőt, és a sikeren felbuzdulva már tervezgetni kezdte az HBO bevezetését minden háztartásba, amikor szerencsére eljutott abba a fázisba, amikor beszéde külső segítség nélkül nem tartalmazott érthető fonémákat már az avatott hallgató számára sem, úgyhogy elcsöndesedve játszadozni kezdett a láncfűrésszel, és csak néha kiáltotta azt, hogy hööömp.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

Más okot nem tudok: egyszerre teng bennem túl a lustaság és a kalandvágy. Akárhányszor Lengyelországnál ütöm föl a világatlaszt, például a múltkor azért, hogy megkeressem Oroszországban a Marha nevű folyót, mindig rátalálok a lengyel Mani-hegyre, és ilyenkor kalandvágytól és lustaságtól hajtva megtervezem az utat, hogy legalább egyszer meglássam az ősök származási helyét, a Mani-hegy lábát, ott éltek alant (Pod), ahonnan rájuk tapadt az iczky. A képlet sima és egyszerű, de a kérdés lustábbik felében egyből az érdekelt, milyen most Lengyelország, tudjam, mielőtt kiutazom.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság

Ne ijedjenek meg, kedves olvasóim, nem rólam van szó (köszönöm, megvagyok, kisebb alvászavaraim vannak, néha bosszankodom a közlekedésen, tegnap fájt a fejem), csak a kormányról; és a drámai itt nem föltétlenül tragikust jelent, a komédia és a tragikomédia is bőven belefér.

Publicisztika

Publicisztika

Virág Tamás: Szállást kérnek (Válsághelyzet a hajléktalanok ellátásában)

Naponta újabb és újabb megfagyott emberekről kapunk hírt - ezen a télen eddig több mint hetven embertársunk végezte be életét ilyen gyalázatos módon. Mivel az elmúlt két évben viszonylag enyhe volt az időjárás, most kellett rádöbbennünk, hogy a fagyhalál egyaránt fenyegeti a vidéki szegény és a városi hajléktalan polgárt. Ezeket az eseteket hajlamosak vagyunk úgy venni tudomásul, mintha ez lenne a dolgok normális, megváltoztathatatlan rendje. Mintha ezeknek az embereknek az erőszakos, idő előtti haláláért kizárólag a balsors lenne okolható, s a társadalomnak, a törvényeknek, az államigazgatásnak semmi felelőssége nem volna benne. Sokszor hallhatjuk azt is, hogy a rászorulók nem mennek be a szállókra. Nos, ha csak egyszer nyílt napot tartanának, bárki meggyőződhetne, hogy az intézmények milyen körülményeket tudnak biztosítani. Persze a hajléktalanoknak jogukban áll az utcán tölteni életüket, de elképzelhetetlen, hogy anarchista lendülettől vezérelve direkt szeretnének elfagyott végtagokkal, lassan, kínlódva meghalni. Valószínűbb, hogy a jelenleg kiépült rendszer alkalmatlan arra, hogy szükségleteiket kielégítse - és miközben egyre több hajléktalan szorul ki az ellátásból, egyúttal bűnbakká is tehetők helyzetük alakulása miatt. Ez pedig könnyebb, mint végiggondolni, mit is lehetne tenni annak érdekében, hogy jogaik ne sérüljenek, illetve az állam betartsa a rá háruló kötelezettségeket.

Publicisztika

Rendőrálom-alapítás

A pénzmosás mind ez ideig legpregnánsabb esetével akkor találkozhattunk, amikor három nigériai állampolgár fekete papírdarabokról azt hitette el néhány honfitársunkkal, hogy azok tulajdonképpen dollárok, csak nem részletezhető okokból feketére vannak festve. ´k tudnak viszont egy vegyszert, kannáját 30 000 márkáért, amivel a dezsőket meg lehet tisztítani, viszont az összeg előre kéne, mert az anyósuk leugrott a lagosi piacra leveszöldségért, és magával vitte a kosztpénzt. A trükk majdnem bejött, a fekák ott szúrták el, hogy elúrhodott rajtuk az elbizakodottság, és még annál is hülyébbnek gondolták a magyarokat, mint amennyire, és visszamentek a szállodai szobába, hogy bocs, elnéztük az árcédulát, a szer drágább. Ekkor viszont a helyiségben már rendőrök vigasztalták a nekibúsult palimadarakat. Hiába, a magyar nemigen érti a képes beszédet, a jóhiszeműnek még a legjobb indulattal sem nevezhető áldozatok azt gondolhatták, hogy a pénzmosás igazából lavórban, mosószerrel történik, a többi rizsa.

Publicisztika

Tollba és szurokba

"Máma tollbamondást írtunk az iskolában. Klárika néni olvasta fel a szöveget és pontozták a hejjesírást. A enyém azt hiszem jól sikerült, volt egy hibátlanul leírt mondatom, amire nagyon büszke vagyok: Kádár János elvtárs vezetésével a magyar nép ledobta magáról az 1956-os ellenforradalom szörnyű terhét és visszatért a békés építő munkához. Pedig ez egy nagyon nehéz mondat, bár nincsen benne elipszilon betű."

Belpol

Belpol

Épül a Terror Háza: Árnyékvilág

Már megnyitása előtt szócsaták tárgya a nyilas és ávós rémuralomra emlékeztető múzeum az Andrássy út 60.-ban. Egyelőre jogvita zajlik; az esztétikai és történészi hozzászólások egy hónap múlva várhatók.

Belpol

Műbalhé a Heti hetes körül: Vihar a buliban

Az RTL Klub a Heti hetes legutóbbi adásának felvételén bejelentette: a népszerű műsor nem hallgat el a választások előtti másfél hónapban. Ezzel a csatorna felülbírálta két héttel ezelőtti döntését, miszerint a népszerű műsort nem sugározzák a választások előtti héthetes időszakban. Az akkori indoklás szerint a televízió nem akarta, hogy "akár a gyanúja is felmerüljön a választók politikai befolyásolásának". De ez most már nem számít, úgy tűnik.

Belpol

Pácin és Karcsa: Együttélés a Bodrogközben: Tűzvirág a sírotokra

A Sátoraljaújhelytől délre, a szlovák határ szomszédságában fekvő két bodrogközi falu, Pácin és Karcsa cigány és magyar lakosságának közös gondjai és együttélésük jól érzékelteti: milyen az élet ott, ahová nem jut el a nagypolitika, ahol már nem jelentenek semmit a statisztikák. És ahol bizonyos időszakokban 100 százalékos a munkanélküliség.

Belpol

Elcsalható-e a választás Magyarországon?: Urnabaj

Pitiáner simlikkel aligha lehet érdemben befolyásolni az országgyűlési választások kimenetelét Magyarországon. Túlbuzgó aktivisták persze rendre megpróbálják, de többnyire nem számolnak azzal, hogy a hatályos törvények önmagukban is megfelelő biztosítékot nyújtanak ezek felderítésére. Bár természetesen minden rendszer kijátszható, a választások eredményét nemigen lehet meghamisítani. Azt, hogy egyes ellenzéki politikusok nemrég mégis ezt vélelmezték, nyugodtan tekinthetjük a belpolitikai folklór haladó hagyományának: 1994 elején Boross Péter készült puccsra, 1998 elején Lezsák Sándor osztotta meg nemzetével a lelkét megülő azon baljós gondolatot, miszerint az MSZP-SZDSZ-kormány választási csalásra készül.

Belpol

Neves jelöltek Nagykátán és Kecskeméten: Egy rendőr, egy katona

A közvélemény-kutatási adatokból mindenekelőtt azt olvashatjuk ki, hogy a két nagy erő között kimutatott (de többnyire semmiképp sem szignifikáns) különbség csupán attól függ, hogy azt mely cég méri. Ez a gyakorlatban annyit tesz (eltekintve a politikai jóslatoktól), hogy bármelyik nagy párt győzhet. Pontosabban: a megközelítőleg azonos listás támogatottság miatt a küzdelem az egyéni körzetekben dől el. Nem véletlen, hogy a pártok a korábbi választásokhoz képest erőteljesebben ambicionálják a (legalább helyben) híres emberek indítását. Kérdés, hogy a hírnév, az eddigi pártfüggetlen előélet meghozza-e a remélt többletszavazatot.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Szülésteszt A szülés várható időpontját előrejelző eszközt fejlesztett ki két brit szülészorvos. A forgalmi lámpák fényeit utánzó készülék zöld jelzést ad, ha a baba érkezése 48 órán belül várható.

Külpol

Kulturális hírek

38 éves korában meghalt Ted Demme: az amerikai filmrendező (az Oscar-díjas Jonathan Demme unokaöccse) tavaly a Johnny Depp-pel és Penelope Cruzzal forgatott kokainsztori, an GOLDEN GLOBE A hollywoodi külföldi tudósítók Oscar-prognózisnak tartott díja, a Golden Globe 59. átadásán négy kategóriában nyert a Ron Howard rendezte A Beautiful Mind: a legjobb drámai alkotásként elismert film főszereplője, a képünkön látható Russell Crowe kapta a legjobb férfi alakítás díját, s itt játszott Jennifer Connelly, a legjobb női mellékszereplő is.

Külpol

Ausztria: Haider a szlovén kisebbség ellen: Új irányzatok a táblafestészetben

Jörg Haider mostanában Ausztria szomszédait kóstolgatja. Miközben Schüssel kancellár már-már megegyezett Zeman cseh kormányfővel a temelíni atomerőmű vitájában, Haider aláírásgyűjtést kezdeményezett Csehország EU-tagsága ellen, amennyiben a csehek nem állítják le az építést (Zeman a múlt héten idiótáknak nevezte az aláírók eddig mintegy egymilliós tömegét). De Haider nem csak északi viszonylatban viszi előbbre a közép-európai kis népek nagy barátságát.

Külpol

Zimbabwe: Törvényektől sújtva

Mintha nem volna amúgy is éppen elég baj Afrikában, a földrész egyik, néhány éve még kivételesen szépreményű országa is feltartóztathatatlanul robog a politikai káosz felé. Mugabe elnök az egykori erősebbik felszabadítási mozgalomból alakult kormánypárt (ZANU-PF) élén élemedett kora dacára márciusban újra indul az elnökválasztáson, és majdnem mindenre hajlandónak látszik a győzelem érdekében.

Zene

Zene

Kiállítás: Larva-ikonok (Baksai József kiállítása)

"A mítosz visszaváltozik fogalmakká: íme a hanyatlás" - panaszolja Cioran, de a kézikönyvet végigolvasva végül fogalmunk sincs, s talán nem is lehet, hogy jól vagy rosszul van-e ez így. Kinek így, kinek úgy, mondhatnánk, mindenesetre az azért elég különösnek tetszhet, ha ma valaki például Rózsakereszt Keresztély hívéül szegődve egy mákonyos hajnalon az Ízisz szentélyben a kémiai nász menetrendjét erőltetné magára.

Zene

Könyv: A félelem öröme (Alfred Hitchcock: Írások, beszélgetések)

Ezt a könyvet azért lehetne filmesztétáknak és esztétika szakos egyetemistáknak ajánlani, mert Hitchcock egy árva mukkot sem szól elméleti, esztétikai kérdésekről - annál többet gyakorlati dramaturgiáról, a technikai forgatókönyvről, forgatási problémákról. Hitchcockról két alapkönyv létezik, az egyik megjelent magyarul (Truffaut-Hitchcock), a másik (Donald Spoto: The Dark Side of Genius) nem. A szerkesztőnél jóval több Sidney Gottlieb kötete most a harmadik legfontosabb.

Zene

Könyv: Két élet (Gertrude Stein: Picasso)

Legtöbben a Picasso kalandjai című film Gertrude-jaként ismerik, aztán ott van az a híres, sokat reprodukált portré, amit Picasso festett róla. Valamennyire köztudott az is, hogy lakása a párizsi művészvilág egyik központja volt a múlt század első évtizedeiben, s hogy bátyjával együtt Picasso korai gyűjtői közé tartozott.

Zene

Színház: "Hány percünk van még?" (Kornis Mihály szerzői estje)

A megemelt nézőtér minden pontjáról jól látható a szín. A szobányira szűkített színpadon a legszükségesebb kellékek: asztal, fotel, fogas, valamint a pódiumhatást hangsúlyozandó egy fából összerótt, barnára mázolt, ütött-kopott bárszék. Az asztalon virág, (érintetlenül maradó) pereces tál, ásványvizek. Megtelik a nézőtér, a jelenlevők zöme negyvenes-ötvenes, kevés a fiatal, Kornis régi barátai közül is alig néhányan jöttek el.

Zene

Lemez: A maradék szintjén (Butthole Surfers: Weird Revolution)

"Halló, halló... Istenem, maradt még egyáltalán valaki?" - hallhatunk egy semmibe vesző hangot az új Butthole Surfers-lemez Utolsó asztronautájában. Az énekes és az összeköttetését elvesztett űrhajós kapcsolata nem meglepő, hiszen Gibby Haynes kompániája azon kevés hiteles zenekarok egyike, amely túlélte az amerikai post-punk halálát.

Zene

Lemez: Megvágta, gyógyítja (Korai Öröm: Sound & Vision)

Szám szerint hatodik sorlemezével jelentkezik a Korai Öröm - legalábbis erre utal, hogy a lemez a 006-os sorszámot kapta, mint tudjuk, a 007 viszont már maga James Bond. Nos, a lemez (hat szám, vagy háromnegyed órányi zeneanyag plusz videó) finom, ehető és rendkívül tanulságos. Az egyes számokat inspiráló hatások számtalan helyről érkeztek, de egy helyen futnak össze - a lemez egységes egész, amit minden tagoltsága (trackek, miegyebek) ellenére jólesik egy lendülettel végighallgatni. Ott van rögtön a nyitószám, egy gyönyörű, elúszós darab: akusztikus gitárral indít, majd Paizs Miklós füttyszavára fonódik rá az immáron elektromos gitár - Szalai Péter gitáros stílusa mindenképpen egyedi és mással össze nem téveszthető: egyszer az anyaegyüttesből ismerős pszichedéliákat tolja, máskor az afrofunk lüktetést metszi kereszbe néhány durva metálos riffel, és van, amikor Shadowsból indít, de egészen máshová érkezik meg. Vérbeli tánczene ez (aki nem hiszi, nézzen meg egyet a zenekar élő fellépései közül), s a zenészek mindent meg is tettek azért, hogy fokozzák a hatást. Felhasználják a repetitív pszichodiszkó teljes eszköztárát, s az élőzenét szépen benövi és foglyul ejti az elektronika: belúpolt dobszekvenciákra rámászik a basszus, majd a konga, a gitár, a szintihangok, a doromb és a nádihegedű. E lemezt hallgatva egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni a kortárs, szórakoztatóan rafinált tánczene hatását - ami, tekintetbe véve, hogy a zenekari tagok közül többen dj-ként (is) keresik kenyerüket, tökéletesen érthető. Ezt a Korai-albumot - vagy legalábbis jó néhány számot róla - érdemes volna kiadni dj-barát vinilverzióban is. Volna mit (és volna mire) rákeverni: hallható itt lüktető funk, lustán induló, füstös dub, breakbeat-témák, tribális hangulatok és némi, gondosan szublimált metál. A hatodik, uccsó szám viszont a Szilvási Band zenészeinek jóvoltából vérbeli roma muzsikával indít, azután sorra belép a dob, a basszus, a gitár, a doromb, és a savas zene utoljára megint átveszi a hatalmat - hogy azután erre meg a cimbalom következzen (Csurkulya József - Besh o droM - jóvoltából), majd a kanna, megint a doromb és spanyolgitár, mintegy keretbe fogva az egészet. A CD-n bónuszként találunk egy jól vágott, nyolcperces videoanyagot a Korai tavalyi európai turnéjáról - nem hiába, a KÖ-t ugyanis ismerik, s a pszichedelikus zene egyik legmarkánsabb, legeredetibb reprezentánsaként tartják számon a világ számos, tőlünk távoli táján is.

Zene

Lemez: Alanyi jogon (Femi Kuti: Fight to Win)

Ha mindössze egyetlen mondatot írhatnék Femi Kuti új lemezéről, az így hangzana: a Fight to Winnel Femi elérte, hogy már ne kelljen hozzáfűzni: tudják, a Fela Kuti fia... De szerencsére több hely is van ezen az oldalon.

Sport

Sport

Kisnyilasok, sorakozó! - Jön a darts a Nemzeti Alaptantervbe!

Mándy Iván egy nagy magyar író. Tiszteljük. Ám a nagy magyar írók is tévedhetnek olykor, sőt alkalmanként ki is felejthetnek ezt-azt korszakos remekeikből. Az utókor azért van, hogy illő tapintattal, ám a tőle telhető határozottsággal helyre rakja a dolgokat, mint most. Na, hogy is volt az ott a sherwoodi sötét erdőben, pupák?

Lélek

Lélek

Az önkielégítés ellentmondásai: Ringasd el magad!

Maszturbálni jó. Ezt (ha máshonnan nem) már onnan tudhatjuk, hogy a felmérések szerint a legtöbben - tehát férfiak és nők, fiatalok és idősebbek, egyedül vagy párban élők, elégedettek és kielégületlenek - olykor magunkhoz nyúlunk, márpedig ennyien nem lehetünk mind önsorsrontók. Ám szexuális forradalom ide, emancipáció és individualizmus oda, a maszturbáció nemhogy társasági témává nem vált, de sokan még a párjuk előtt is hallgatnak arról, hogy néha vagy rendszeresen így szereznek egy kis örömöt - maguknak.