Végkiárusítás

  • 1998.03.05 00:00

Publicisztika

Miután majd´ egy hétig kellett tövig rágnunk a körmünket, hogy mi lesz a sorsa mindenki kedvencének, a magyar nép első szappanoperájának, mert nincs rá pénz, gazdasági helyzet van, lapzártánk napján megjött a jó hír: Lenke néni és bandája megúszta, a Szomszédok című sorozat április 7-étől a TV 2-n folytatódik, lehet örülni.

Miután majd´ egy hétig kellett tövig rágnunk a körmünket, hogy mi lesz a sorsa mindenki kedvencének, a magyar nép első szappanoperájának, mert nincs rá pénz, gazdasági helyzet van, lapzártánk napján megjött a jó hír: Lenke néni és bandája megúszta, a Szomszédok című sorozat április 7-étől a TV 2-n folytatódik, lehet örülni.

De minek is örülhetünk ilyen fenemód?

A Királyi Televízió (a rövid emlékezetűek kedvéért: az MTV) 1-es csatornája nem tudja finanszírozni a legnézettebb műsorát. E tényállítás, amit egy hete vernek a fejünkbe, furcsa jelenség, egyszerű fizikai képtelenség, finomabban szólva ordas nagy hazugság. A Szomszédok nemhogy az MTV egyik legnézettebb műsora (volt), de az egész halpiacon nem talált legyőzőre. Nyilván pont az ilyenek nem képesek megtermelni a saját árukat, ami egyébként még kiemelt sztárgázsikkal sem eget rengető összeg, hisz´, hogy mást ne mondjunk, a forgatási helyszínekként szereplő lakások az MTV tulajdonát képezik.

Pintér Dezső, a TV 2 elnöke elégedetten újságolta, hogy "békés, sőt baráti tárgyaláson" született meg az egyezség, ami ugyancsak az ő állítása szerint a vásárlónak egy büdös fillérjébe sem került, egyszerűen átvették a cuccot, ezentúl ők fizetik a gyártót, passz. Világos beszéd. Érdekes üzlet.

Ezek után már csak egy kérdés marad. Kik ezek, és mit akarnak? A közszolgálati televízióból előzenekart csinálni a pillanatnyilag életképesebbiknek látszó kereskedelmi csatorna számára? Vagy csak széthordani mindent, ami mozgatható és ami eddig mozdíthatatlannak tűnt? Ezután a székeket passzolják el, meg a kólát a büféből? A külsős munkatársak kabátját a ruhatárból?

Csődközelben érdekes ez a menekülési stratégia: lepasszolni azt, ami, elvileg, értékes - feltéve, persze, hogy a nézettségi adatok valamit is számítanak az MTV vezetésének. Mintha nem nagyon számítanának; olybá tűnik, mintha valami másra koncentrálnának most. A választási kampány zajlik, az MTV-nek pedig nincs elnöke. Ez nem biztos, hogy mindenkit zavar: a fejetlen óvatosság ilyen mozgalmas időkben kifejezetten hasznos is lehet. Nem kell tehát meglepődni, ha a kuratórium nem siet majd az elnökválasztással. Ha valami véletlen folytán marad idő arra, hogy kipróbált és derék káder-elvtársak visszasomfordáljanak a képernyőre vagy annak közelébe. És tegyék a dolgukat.

Akinek pedig minderről egy párt jut eszébe, az térdepeljen a sarokba és szégyellje magát.

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

  • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

  • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.

Az erőteljes közelség

  • Domsa Zsófia

Az önéletrajzi regényfolyam hatodik (záró) kötetét a magyar közönség szinte pontosan tíz évvel az eredeti megjelenése után veheti kézbe. A könyv egy olyan rendkívüli vállalkozás lenyomata, összegzése, amelynek a hatása azóta is érzékelhető az irodalomban, holott a regények megjelenése idején több kritikai jóslat utalt arra, hogy a Knausgård-jelenség tiszavirág-életű lesz.

Japánban

  • Kiss Annamária

A japánok sokszor már-már megszállottan törekednek a harmóniára. Ennek a kiegyensúlyozottságot hajszoló ellentmondásnak ékes bizonyítéka a 20. századi japán irodalom kiemelkedő alakjának, az alig 45 évesen rituális öngyilkosságot elkövető Misima Jukiónak e négy egyfelvonásos darabja, és sajnos az élete is.