Választás után – mi lesz veled, bűnös Budapest?
orbantarlos.jpg

Választás után – mi lesz veled, bűnös Budapest?

  • Király Dávid
  • 2018. április 13.

Liberális szemmel – Republikon

Országosan ugyan elbukott, Budapesten azonban tarolt az ellenzék. Gyakorlatilag kizárt, hogy Orbán ne akarjon bosszút állni a fővároson.

Az április 8-i választásokon a Fidesz ugyan harmadszor szerzett kétharmados országgyűlési többséget országosan, Budapestet azonban látványosan elvesztette. A fővárosi 18 egyéni választókerület kétharmadában győzött az ellenzék: az MSZP hét, a DK három, az LMP és az Együtt pedig egy-egy mandátumot szerzett. Ezzel az ellenzék demokratikus pártjai néggyel tudták növelni a megnyert egyéni választókerületek számát a fővárosban 2014-hez képest.

Ugyancsak sokatmondó, hogy a Fidesz által megnyert hat budapesti egyéni választókerületből ötben a demokratikus ellenzék pártjai kaptak több szavazatot, ha tehát az LMP (és helyenként a Momentum) ezekben is visszalépett volna, akkor a 18 fővárosi evk-ból 17-ben ellenzéki győzelem születhetett volna, de még Kocsis Máténak is rezeghetett volna a léc a budapesti 6-os választókerületben.

Ahhoz képest, hogy az ellenzék országosan szinte labdába sem rúgott, a fővárosban tarolt, és ez az eredmény aligha magyarázható pusztán a kampánnyal (a kormány migránsellenes plakátjai az elmúlt években Budapestet is ellepték, sőt, a legtöbb vidéki választóval ellentétben a budapestiek 2015 őszén valóban láthattak menekülteket) vagy a kormánypropagandától független média jobb hozzáférhetőségével.

A kormány Budapest-ellenes politikája a parlamenti választásokra beérett. A lelassuló és elmaradó fővárosi fejlesztések, a közszolgáltatások színvonalának mélyrepülése, a kormányzati presztízsberuházások és azok látványos túlárazása, a fővárosban keletkezett adók túlzott elvonása, valamint összességében a budapesti önkormányzatiság lábbal tiprása rég nem látott mélységű szakadékot húzott a főváros és a vidék közé.

A gyalázatos állapotú kórházakért, a kilométeres várólistákért, a kórházi fertőzésekért, az önkormányzatoktól elvett, majd az egyházaknak átjátszott elit gimnáziumokért, korábban megreformált, majd a Fidesz által módszeresen szétvert szakképzésért, az épphogy össze nem omló vasútállomásokért, a Dunába rohadó hidakért, a fapados metróért igen sovány vigasz az új Puskás-stadion, a Várkert Bazár és a Duna Arénának becézett betonkocka.

Hiába mondta a választások előtti napokban Tarlós István, hogy az elmúlt nyolc évben Budapest jobb hely lett, a budapestiek ezt nem így látják. Valószínűleg nem is véletlen, hogy a Fidesz kampányát verbálisan megtámogató, a budapestieket azonban meggyőzni képtelen Tarlós nem is állt fel vasárnap a színpadra a választási győzelmet ünneplő fideszes vezetők közé. Tarlós nem hozta a budapestiek szavazatait, és ezt a párt vezetői nyilván felírták neki.

A fővárost láthatóan nem értő, abban ellenséget látó Orbán Viktor azonban mégsem a főpolgármesteren, a kerületi fideszes vezetőkön vagy a választókerületüket elbukó jelölteken áll majd bosszút a kormánypárt számára lesújtó budapesti eredményekért, hanem a városon, az itt élőkön. Orbán 1998 és 2002 között egyszer már megmutatta, mit érdemel az a bűnös város, amely nem a Fideszre szavaz, teljesen valószínűtlen, hogy épp most hagyná annyiban a történteket.

Az a legkevesebb, hogy fel kell készülni az önkormányzati hatáskörök további csorbítására, a közbeszerzések eddiginél is nagyobb kontrolljára, a fejlesztési források további csökkentésére; azonban ennél is valószínűbb, hogy az újabb kétharmad birtokában a régi-új Fidesz-kormány az önkormányzati és a választási törvényt módosítva kiveszi a budapestiek kezéből az önkormányzati vezetők megválasztásának jogát.

A fővárosban még létező (és munkáját az országosnál jobban is végző) ellenzék pártjainak, valamint az ellenségnek kikiáltott és folyamatos nyomás alatt tartott civileknek az első sokk után magukhoz térve az egyik legfontosabb feladatuk a maradék budapesti önkormányzatiság szétverésének, a szabad Budapest felszámolásának megakadályozása lesz. Korlátozott eszközök birtokában nem lesz könnyű dolguk, de a legfontosabbat még mindig maguk mögött tudhatják: a budapestiek akaratát.

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n.

Liberális szemmel – Republikon

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.