Elfordított tekintetek - A körmendi KDNP-s alpolgármester csábítási ügye

  • Magyar Krisztián
  • 2017. március 14.

Riport

Bár a szülők idejében szóltak az iskolaigazgatónak, sőt később Körmend polgármesterét is megkeresték, érdemben semmi nem történt amiatt, hogy Szabó Ferenc tanár és KDNP-s alpolgármester megkörnyékezett egy kislányt. Kettejük kapcsolatáról írásos bizonyítékok is vannak.

Szabó Ferenc alpolgármester február 6-án bejelentett lemondása után másról sem szól a körmendi közélet, mint az 56 éves politikus és egy jelenleg 15 éves diáklány titkos románcáról. A két gyereket felnevelő és házasságban élő Szabó Ferenc ügye megdöbbentette a várost. A jelenleg önkormányzati képviselő és tanár Szabó sok-sok kínos percet okozott a fideszes képviselőknek és a szintén kormánypárti polgármesternek is, akik bujkálnak a nyilvánosság elől. Nem véletlenül, hiszen például Bebes István városvezetőről olyan információk keringenek, melyek szerint ő már korábban tudhatott arról, hogy helyettese egy 15 éves kislánnyal bonyolódott szerelmi viszonyba.

false

 

Fotó: Youtube.com

Szabó és a lány kapcsolata hatalmas botrányt kavart, ami nem csoda, hiszen a jelenleg gimnazista diák még nem volt 14 éves, amikor a viszonyuk elkezdődhetett. A volt alpolgármester és a lány közötti ismeretség kialakulásáról és a feltételezett szerelmükről rengeteg a pletyka és a félinformáció. Sokan a polgármesteren kívül a helyi iskola igazgatóját és a tankerületet is felelősnek tartják, mondván, ők is tudhattak arról, mit művel Szabó Ferenc – érdemben mégsem léptek közbe jó ideig.

Körmenden próbáltuk kideríteni, hogy mi történhetett pontosan; sikerült beszélnünk a kislány édesanyjával, s ő azt is elmondta, kiktől vártak segítséget az ügyben – hiába, mert nem kaptak.

Szép csendben

Amikor az önkormányzat bejelentette, hogy Szabó Ferenc nem alpolgármester többé, már több hónapja beszélték Körmenden, hogy az akkor még KDNP-s politikusnak viszonya lehet egykori diákjával. Február 6-án a vaol.hu-nak így indokolta visszalépését Szabó: „Több időt szeretnék szentelni a kutatásaimnak, amelyeket az őstörténet témakörében folytatok. Emiatt, valamint egyéb magánéleti problémáim miatt döntöttem a lemondásomról.” Valóban lehettek magánéleti problémái, hiszen ekkor már tudhatta, hogy rendőrségi eljárás indult, mivel feljelentették őt a feltételezett viszony miatt. A feljelentés tényét a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette; először a Nyugat.hu-val közölték, hogy feljelentéskiegészítést rendeltek el, később pedig azt is nyilvánosságra hozták, hogy „kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen” nyomoznak.

Szabó lemondása után az ellenzéki szervezetek közleményekben fejezték ki fölháborodásukat; szinte mindenki azt követelte, hogy az alpolgármestert fosszák meg képviselői mandátumától is. Ám a körmendi önkormányzatnak igaza van: egyelőre csak a képviselő dönthet úgy, hogy visszaadja mandátumát. A körmendi Fidesz és Fidelitas visszafogott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Szabó azzal, hogy megvált az alpolgármesteri pozíciójától, bebizonyította, nem futamodik meg a felelősség elől. Hozzátették, ha bebizonyosodik, hogy a KDNP-s politikus törvényt sértett, akkor biztosan megteszi azokat a lépéseket, amelyeket „szervezeteink elvárnak tőle”, addig viszont őt is megilleti az ártatlanság vélelme.

A testületben egy mandátummal részt vevő helyi civil szervezet, a Pro Körmend a sajtóhírekre hivatkozva azt is feszegette, hogy Bebes István miért nem tett semmit, miután a szülők megkeresték őt a problémával – erre egyelőre senki nem reagált az önkormányzat részéről. Amúgy szegény embert az ág is húzza: az évek óta kereszténydemokrata politikusként megnyilvánuló Szabóról egy közös egyházi közlemény nyomán kiderült az is, hogy „egyik körmendi történelmi egyház nyilvántartásában sem szerepel, tehát egyik felekezetnek sem tagja”. Szabó időközben kilépett a KDNP-ből – az ügyet ismerő forrásaink szerint kiléptették. A volt alpolgármester február 13-án kiadott egy közleményt, amiben az ilyenkor szokásos lózunggal állt elő: „Régi taktika, hogy le kell járatni, hiteltelenné kell tenni azt, aki a gondolataival, írásaival a kialakult társadalmi rendet feszegetni, megkérdőjelezni meri.” Közölte azt is, hogy ameddig tart az ellene folyó vizsgálat, nem nyilatkozik. Ehhez tartja is magát: lehetetlen elérni, információink szerint a városból is eltűnt, állítólag balatoni nyaralójukban van. Kerestük ott is, hiába.

Napközi után

Hogy ez az ügy mennyire kellemetlen a jelenlegi polgármesternek, azt az is mutatja, hogy Bebes István is elérhetetlen: sem telefonon, sem személyesen nem lehet neki kérdéseket feltenni. A városháza sajtóreferense szerint ők már mindent elmondtak, amit akartak. (Elmentünk a polgármesteri hivatalba, de a portánál nem jutottunk tovább.) Bebesnek azért is lesz nehéz kibújnia a felelősség alól, mert a mellette már több mint 16 éve alpolgármesterként dolgozó Szabó Ferenc ügyét a kislány elkeseredett szülei elmesélték neki még januárban; mi több, a polgármesterhez közeli forrásaink szerint Bebes hallomásból már előtte is tudhatott a viszonyról, mégsem lépett semmit. Arról, hogy a szülők és a városvezető személyesen beszéltek a történtekről, a lány édesanyja számolt be lapunknak; sőt azt is elmondta, hogy ők már régen jelezték azon körmendi iskola igazgatójának is a problémát, amelyben a diák tanult, és amelyben Szabó Ferenc több évtizede tanít. Egy évnél is több idő telt el, amíg történt valami, s így is csak azután, hogy a rendőrségen feljelentést tettek az ügyben.

A körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában Szabó Ferenc máig napközis tanár. Itt azt az információt kaptuk, hogy az igazgató nincs bent, a volt alpolgármester pedig az utóbbi időszakban nem jár dolgozni. Pedig ebben az intézményben kezdődött minden: az akkor még a 14. életévét be sem töltő kislány abba a napközis csoportba járt, amit Szabó Ferenc felügyelt. Itt kerültek egyre közelebb egymáshoz, többször is kettesben maradtak a nap végén, mivel a Körmendtől néhány faluval arrébb élő lány busza indult a legkésőbb. Szemtanúk szerint az is előfordult, hogy Szabó elkísérte a buszmegállóba a kislányt. Egy idő után az iskolában is pletykálták, hogy az alpolgármester megkörnyékezhetett egy lányt, de hivatalosan nem reagált senki, annak ellenére sem, hogy az igazgató is tudhatott már valamit, és a szülők a Klebelsberg Központnak is szóltak idén januárban az esetről. Amikor a szülőknek világos lett, miről van szó, kiíratták a gyereket a napköziből, és remélték, hogy ezzel és a közelgő iskolaváltással rendbe jön minden. Nem így lett: az édesanya szerint Szabó olyan üzenetekkel bombázta a lányt, amikkel egy érett nőt is elkábítana, nemhogy egy kislányt.

Tavaly szeptemberben a lány egy körmendi gimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait, de a botrány miatt a szülők nemrég átíratták egy másik város intézményébe, most ott kollégista. Sőt a húgát is kivették abból az iskolából, ahol Szabó Ferenc elvileg most is alkalmazott. Szabó egyébként tavaly karácsonykor megjelent a szülőknél, és közölte, hogy ő később feleségül venné a még csak 15 éves kislányt. E bejelentés idején Szabó még együtt élt a feleségével. Később a szülők ügy­védi tanácsra a rendőrségre mentek, ahol távoltartási végzést szerettek volna kérni a volt alpolgármester ellen; ebből végül feljelentés lett, és nyomozás indult. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékokból, elsősorban az internetes üzenetváltások szövegei alapján egyértelműen lehet arra következtetni, hogy a feljelenté­sig valamilyen szerelmi viszony állt fenn Szabó és a lány között, a szövegek alapján testi érintkezés – csók – is történt, de szexuális együttlét talán nem. A lányt a szülők el akarták vinni egy körmendi nőgyógyászhoz, de az nem vállalta a kivizsgálást.

Az, hogy ilyen sokáig következmények nélkül maradhatott az alpolgármester ügye, sokak szerint egyértelműen Szabó Ferenc politikai beágyazottságának köszönhető. Körmend fideszes többségű város, a helyi közintézmények kormánypárti fennhatóság alatt állnak, s Szabó önkormányzati pozíciója miatt is nehezen volt támadható. Fordulatot a rendőrségi feljelentés hozott, ekkor lett mindenkinek egyértelmű, hogy nem lehet takargatni a KDNP-s csábítási ügyét. A képviselő-testület január végi ülésén is folyosói beszélgetések témája volt Szabó Ferenc, aki egy telefonhívás után hirtelen kirohant a teremből; ekkor már attól tartott, hogy az ülés végén valamelyik ellenzéki képviselő a kamerák előtt említi meg a kényes ügyet, ezért inkább lelépett. Az ülés végén fideszes képviselők ezt a vélelmet megerősítették egyik forrásunknak, és így vált világossá az is, hogy a kormánypárti frakción belül is nyílt titok Szabó Ferenc kapcsolata. A helyi fideszes és KDNP-s politikusok egyike sem volt hajlandó nyilatkozni erről lapunknak.

Mélymagyar

Szabó több ismerősével is beszélgettünk. Egyöntetű vélemény szerint bár „furcsa ember” a volt alpolgármester, nem gondolták volna, hogy igazak lennének a kiskorúval folytatott viszonyról szóló pletykák. Arról sem tudtak, hogy az egyik helyi óvodában dolgozó feleségével tönkrement a házassága. Szabó Ferencet többen igazi lokálpatriótaként jellemezték, aki elsősorban a kulturális életben tűnt fel rendszeresen. Alpolgármesterként az oktatás és a kultúra területe tartozott hozzá, de mostani lemondásáig ő volt a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöke is. Tavaly de­cemberi alpolgármesteri beszámolójában – amit valamiért nem tesznek közzé a város honlapján, miközben már az idén januári testületi ülés anyagai is fent vannak – ő maga ír arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Kulturális Központ vezetőjével, munkatársaival folyamatosan egyeztetett oktatási és városi ügyekben.

A körmendi születésű politikus a városban nőtt fel, oda járt gimnáziumba, tanítói diplomáját a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, közoktatási vezető diplomáját a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte. 1996 óta tanít a Somogyi Béla Általános Iskolában; ott, ahol összejött a diáklánnyal. Egy ideig igazgatóhelyettes is volt, de a kétezres években lemondatták alpolgármesteri posztja miatt. 2006-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagja elismerést.

Szabó a magyar őstörténet furcsa, ezoterikus ágában mélyült el. Nézeteit élvezettel hirdette: Körmenden rendszeresen szervezett előadásokat az ősmagyarságról, a helyi lapban publikált, s pár tárgyba vágó könyvet is szerkesztett. A körmendi könyvtárban több könyvébe is beleolvastunk. A Szkíták – hunok – magyarok című kötetben található egyik írásában időszámításunk előtti 4. évezredi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az ősi Kárpát-medence területére légi járművekkel érkezett öt férfi és három nő egy társbolygóról, ahová már nem tudtak visszamenni, így elkezdtek párosodni az emberekkel. Két állatot is hoztak magukkal a Szíriusz bolygóról, közülük az egyik a puli volt. E könyv megjelenését a Vas Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottsága és a Nemzeti Civil Alapprogram is támogatta.

Fellelhető előadásai és írásai alapján az sem meglepő, hogy egy korábbi névjegykártyáján a nevét is rovásírással tüntette fel. A városban kopjafaállításokban is jeleskedett. „Feri udvarias, nem túl harsány, jó beszélgetőpartner, de ha véletlenül a magyarságtudatra került a szó, nem lehetett leállítani” – jellemezte egy ismerőse. Az egyik videómegosztó portálon Szabó Ferencnek saját csatornája is van, s néhány előadása is elérhető. Ezekben arról beszél, hogy az élet egyik bolygóról vándorol a másikra a kozmoszban; földönkívüliek fellelt maradványairól értekezik hosszasan, s ufóészlelésekről mutogat videókat és képeket. Úgy tudjuk, hogy azt a civil szervezetet, amelynek égisze alatt Szabó a magyarság őstörténetének ezt a verzióját hirdette, az önkormányzat pénzzel is támogatta. Hogy az évek során összesen mennyivel, arról nincs pontos információnk – mi egy előterjesztést láttunk 350 ezer forintos dotációról.

Attól függ

Több ügyvéddel is beszéltünk az esetről. Szerintük először annak kellene bebizonyosodnia, hogy volt-e egyáltalán szexuális kapcsolat a volt polgármester és a korábbi tanítvány között, és ha igen, az a lány 14. születésnapja előtt vagy után történt-e. Előbbi esetben súlyos, akár ötéves börtönbüntetésre is számíthatna Szabó Ferenc, mivel a hatályos jogszabályok szerint felnőtt nem létesíthet szexuális kapcsolatot 14 évesnél fiatalabb gyerekkel. Ha a kislány 14. születésnapja után voltak együtt, akkor sem úszná meg a volt alpolgármester, mert a Btk. szerint akár három évet is kaphat az, aki „hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez”. Akkor is jár tehát a büntetés, ha egy tanár a diákja beleegyezésével lép vele intim kapcsolatba. Mivel a szexuális együttlétre információink szerint eddig nincs bizonyíték, könnyen meglehet, hogy Szabó Ferenc ellen vádat sem emelnek. De van itt még valami: a jogszabályok szerint a hivatalos személy köteles feljelentést tenni, ha bűncselekmény vagy annak a gyanúja a tudomására jut. Ezek szerint a volt alpolgármester félrelépésével a polgármester és az iskolaigazgató szerint is minden rendben volt, hiszen ők a jelek szerint tudhattak az esetről, mégsem fordultak a rendőrséghez.

Figyelmébe ajánljuk