Korszerű puskázás

"Add ide a fejed, beszerellek!"

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2011. július 14.

Riport

Mobiltelefon, internet, preparált headset és egy dörzsölt ismerős - ezek a kellékei annak az iskolai puskának, amivel itthon szinte megszűnt a lebukás veszélye. Az eszköz ráadásul olcsó is.

A hivatalos adatok szerint idén mintegy 142 ezren tettek érettségi vizsgát. Köztük volt informátorunk is, bár ő nem kapott papírt róla. Ahogy tavaly vagy tavalyelőtt sem. "Nehogy azt hidd, hogy pénzért csinálom! Dehogy. Van melóm, jól keresek, a magam ura vagyok. Most az egyik üzlethaver gyerekének segítettem matekból. Nem volt könnyű eset: vajon hányadikra kell emelni az ötöt, hogy 125 legyen? Benyomta: a huszadikra! De végül átvittem egy hármassal. Mondanom se kell, kit hív majd az apja, ha a cégénél megint bedöglik valamelyik gép. Naná, hogy engem."

Informátorunk óvatos, de megígéri, hogy megmutatja a masinát. Másnap egy óbudai kávézó teraszán a barátnője kapja elő a cuccot, egy rakat összeragasztott kábelt meg egy rózsaszín nyakörvet - ez lenne a csodamasina. "A szerkezet tiszta nyolcvanas évek, de rafkós. Motozás nélkül itthon lehetetlen vele lebukni. Add ide a fejed, beszerellek!"

Az itthon három-négy éve feltűnt műszer tulajdonképpen a hagyományos headset típusú puska megújítása, azzal az volt a baj, hogy hosszú haj kellett az elrejtéséhez.

Tehát nem saját találmányról van szó - invisible earpiece néven szerezhető be például az eBayen, a licit általában 12 dollárról indul, ehhez jön még két dollár szállítási költség, kis szerencsével úgy háromezer forint az egész. Működése egyszerű: a vizsgázó a terembe lépés előtt headset módra állított telefonos kapcsolatot létesít a "segítőjével". Kommunikációjukat egy kis transzformátor rezgéssé alakítja át, majd a nyakon lévő fémszálak segítségével továbbítja a fülbe helyezett - voltaképpen hangszóróként funkcionáló - parányi mágnesbe, amit az "akció" után egy másik mágnes segítségével lehet kiszedni.

Az Oktatási Hivatalban nemhogy nem hallottak az új módszerről, de arról se tudtak felvilágosítást adni, hogy tavaly hány jegyzőkönyv készült puskázásról az érettségi vizsgákon. Pedagógus forrásunk szerint mindez korántsem véletlen; az iskolának "nem éri meg", hogy kizárja a puskázáson kapott vizsgázót. "A statisztikába ugyanis nem kerül be, miért hasalt el a diák, csak az, hogy megbukott, ami pedig kikezdheti az intézmény tekintélyét is. Ezért a gyakorlatban úgy fest a dolog, ha valakit puskázáson kapnak, akkor új tételt adnak neki, írásbelin pedig egy-két jeggyel rosszabbat."

Tökéletes kapcsolat

"Pár éve - amikor én rendeltem - még többe került, de úgy ment le az ára, ahogy egyre népszerűbb lett" - mondja a "szakember", miközben az asztallapon "vízszintbe hajtottam" a fejem, barátnője pedig a jobb fülembe ejt egy porszemnyi mágnest. Kis cuppanás, aprócska szúrás. "Ez jó, mert most már ott van, ráült a mágnes a dobhártyádra, magától nem jön ki onnan. A dobhártyád lesz a hangfal" - világosít fel a lány, majd a nyakamra húzza a rózsaszín karikát, vagyis az indukciós gyűrűt, amit két kilencvoltos elem hajt, ezek generálják azt az elektromos mezőt, ami rezegteti a fülemben ülő mágnest. "Ha ráveszel egy inget nyakkendővel, semmi sem látszik belőle. De nem árt egy számmal nagyobbat húzni, mert ez is rajtad lesz - mondja, majd átad egy fehér övet, zsebekkel. - Ezekbe rakod a két elemet, és a derekadra kötöd. A zakó mindent eltakar. Az egész olyan, mint egy headset: a zsinór egyik vége megy a telefonba, a másik az indukciós gyűrűben végződik. Itt középen van ez a radír nagyságú doboz, az átalakító, ami transzformálja a telefonból jövő jeleket, és így rezegtetik a gyűrűben lévő fémszálak a füledben lévő mágnest. A mikrofon pedig ott van a telefonon, ettől lehet a másik készüléken hallani, mit beszélnek hozzád. Ennyi az egész." Írásbeli vizsgán kissé bonyolultabb az eljárás: a telefonnal le kell fényképezni a vizsgalapot. "Internetkapcsolatra képes készülék kell, ami egyből löki a fotót valamelyik képmegosztóra - mondjuk a Flickrre -, ahonnan én le tudom tölteni, aztán már mehet is a brainstorming. Én beszélek, te meg lábdobogással vagy köhintéssel tudsz jelezni. Rizikó nincs, legfeljebb a fényképezéskor lehet elcsúszni, de az is kidumálható: a legtöbb középiskolai tanár teljesen más generációhoz tartozik, ők még tollból kicsavarható meg a padba rejtett puskákban gondolkodnak."

Miután bedrótoztak, felhívnak. Csörög a telefon, a lány felveszi, és a nadrágzsebembe csúsztatja. Átsétálok a pulthoz, rendelek egy szendvicset, tökéletesen hallom, amit mondanak, ahogy ők is engem. A kapcsolat rendben.

"Egy dologgal lehet védekezni ellene költséghatékony módon: mobilbeszélgetés-dekóderrel - mondja informátorunk. - Ez is egy apró szerkentyű, ami azonnal jelez, ha valaki telefonál a közelben. Ha elsétálsz a csaló mellett, tuti a lebukás. Más megoldás egyelőre nincs. Motozni nem lehet, a mobilzavaró pedig kissé költséges lenne minden tanteremben, ahol érettségiznek. Úgy tudom, a dekódert az Egyesült Államokban már használják. Itthon én szeretném ellátni vele az iskolákat!"

Hagyományos módszer

Az egyik internetes honlapon puskakódexet árulnak e-book formában. Ebben pontos leírást és tájékoztatót olvashatunk a puskatoll-variációkról, a tekercspuskáról, a testfirkákról, a ruhadarabokba, a kulcstartóba vagy a csokoládéba rejtett segítségekről, a késleltetett beadás fortélyairól, a gyógyászati segédeszközök újfajta használatáról, illetve az erotikus puskázásról. A kötet háromezer forintba kerül, és terjesztője pénz-visszafizetési garanciát vállal, annyira biztos a dolgában.

Figyelmébe ajánljuk