Helyből húsz – novemberi programok

  • 2012. október 31.

Rólunk

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink novemberi kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít. További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

A TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában minden előadásra – kivéve a zenei rendezvényekre – érvényes az olvasókártya.

2012. NOV. 3–4.
Motus (IT): ALEXIS. EGY GÖRÖG TRAGÉDIA / UNA TRAGEDIA GRECA / színház
Hogyan lehet a felháborodást tettre váltani? Ez az egyszerű és mégis oly bonyolult kérdés Antigonéig fordít vissza minket a múltba, az ő szívós makacssága késztet arra, hogy elgondolkozzunk a jelenen.

2012. NOV. 6. és 19.
Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei
/ színház
Az ősi legendák dühös prófétája sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk...

2012. NOV. 9–10.
Frenák Pál Társulat: InTimE / tánc
Vörös rózsákkal teleszórt tiszta fehér tánctér és koromfekete falak. Ebben a térben találkoznak, fonódnak össze vagy épp taszítják el egymást a kapcsolatok hálójába gabalyodott, botladozó, csábító, vágyakozó és vergődő figurák. Az emblematikus vörös kanapé mellett, körül, mögött.

2012. NOV. 13.
Tünet Együttes – Szabó Réka Társulata: Nincs ott semmi – avagy alszanak-e nappal az álmok
/ tánc
Kedves érzékszerveim, csalódtam bennetek. És benned is, drága fantázia. Elrajzolom magam, és megint elrajzolok mindent és mindenkit. Akkor ezután már mindig ez az általam való világ? Hogy lehetne kilátni innen? És mi van, ha nincs ott semmi? Azt is én vetítem? Szeretnék egy ruhát, ami megvédi tőlem a külvilágot. Mert úgy döntöttem: nincs csoda.

2012. NOV. 16–17.
ONTROEREND GOED (B): KÖZÖNSÉG / AUDIENCE / színház
Mennyire tud egy random közönség közösséggé formálódni? Hol töri át a szolidaritás a csendszabályt? És te, te mész a tömeggel? Van önálló véleményed? Hagyod, hogy mást bántsanak? Kiderül.

2012. NOV. 22–24.
PanoDráma: 174/B – Az igazság szolgái – ősbemutató
/ színház
„Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (Btk., 174/B §, 1996. évi XVII. törvény, 3. §)

2012. NOV. 30.–DEC. 1.
Hiroaki Umeda (J): Haptic, 2. repulsion / tánc
A japán Hiroaki Umeda sokoldalú művész, táncos, koreográfus, hang-, kép- és fénytervező. Művei egyszerre minimalisták, radikálisak, finomak és erőszakosak. Emellett erősen gyökereznek a mai Japánban.

A Nemzeti Színház ajánlata:

Novemberben két alkalommal hívjuk Kritikus Órára, közönségtalálkozóra érdeklődő nézőinket: november 4-én az Angyalok Amerikában című előadás után Tompa Andrea, november 21-én az Egy elsurranó patkány című előadás után Karsai György beszélget az alkotókkal.

Ismét itt a Nemzeti11! November 11-én, vasárnap 16.00–17.30-ig a jegyirodában Hollósi Frigyes, a színház jegypénztárában 15.00–16.30-ig Bánfalvi Eszter, 16.30–18.00-ig Mészáros Piroska várja a vásárlókat. (A jegyekre vonatkozó 20%-os és a bérletekre vonatkozó 10%-os kedvezmény a webáruházban is érvényes!)

November 26-án Black & Pink címmel felolvasó-színházi eseményre kerül a Kaszás Attila teremben. (A belépés ingyenes, regisztráció szükséges a szervezes [at] nemzetiszinhaz [dot] hu címen.) A francia kortárs darabokat bemutató felolvasó-színházi sorozatunk e programjához ezúttal fordítói pályázat is kapcsolódik, amelyről bővebben itt olvashatnak.

A bérletekről és a további elérhető kedvezményekről honlapunkon tájékozódhat.

Töltse le novemberi műsorunkat nyomtatóbarát formában! Decemberi előadásainkra október 29-től válthatók jegyek a színház jegypénztárában, az Andrássy út 28. sz. alatti jegyirodában, a www.nemzetiszinhaz.hu és a www.jegy.hu internetes oldalakon.

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. Egy előadásra 2 db jegy vásárolható kedvezményesen. www.nemzetiszinhaz.hu

A Katona József Színház novemberi ajánlata:

November hónapban két bemutatóval gazdagítja repertoárját a Katona József Színház. November 16-tól a Katona színpadán látható Ion Luca Caragiale Farsang c. műve, Gothár Péter rendezésében, mely egy vígjáték ígéretét hordozza; november 15-től pedig a Kamra műsorát színezi az Eleje – Notóriusok 30.1 elnevezésű dokumentum-színházi előadás, Máté Gábor rendezésében.

További ízelítő ajánlott előadásainkból:

Ion Luca Caragiale: Farsang. R.: Gothár Péter

november 16. (péntek), 18. (vasárnap) és 26. (hétfő), 19.00

A Farsang egy szerelmi ötszög története: egy borbélyüzlet főnökébe két nő szerelmes; a nők férjei féltékenyek. Közben megkezdődik a farsang, ahol mindnyájan jelmezt öltenek és jelmezt cserélnek, így mindenki mást kerget, mint akit kergetni szeretne.

november 10. (szombat), 19.00

Makszim Gorkij: Kispolgárok. R.: Zsámbéki Gábor

A viták ellenére a darab az ősbemutató óta az egyik legtöbbet játszott színdarab – minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy az ábrázolt család, a szülők, gyerekeik és az ő ismerőseik élete ideológiai nézeteiktől függetlenül olyan alapvető emberi kérdéseket vet fel, amelyek messze túlélték Nyil monológjainak problematikáját…

november 9. (péntek), 19.00 és november 25. (vasárnap), 19.00

Molière: A mizantróp. R.: Zsámbéki Gábor

„Jobbat nem tudtam írni, és bizonyos, hogy nem is fogok” – írta Molière A mizantrópról, amelyet 1666-ban mutatott be a társulata. „A mizantrópot ötvenévente újra kellene írni” – mondta a darabról Diderot egy évszázaddal később. A Katona másodszor tűzi műsorára: az 1988-ban, Cserhalmi György és Udvaros Dorottya főszereplésével bemutatott előadást Székely Gábor rendezte. Ahhoz az előadáshoz készült Petri György új fordítása, amelyet most egy-két ponton Petri barátja és költőtársa, Várady Szabolcs igazított át.

november 20. (kedd), 19.00 és november 28. (szerda), 19.00

Georg Büchner: Woyzeck. R.: Ascher Tamás

Tom Waits: „A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is."

SUFNI

Hullám és gumikötél

Nők Szabó Lőrinc életében – Kiss Eszter felsorolásában. R.: Bereczki Csilla

október 30. (kedd), 19.30, Sufni

Szabó Lőrinc kontra Mikes Klára. Mikes Klára kontra Vékesné Korzáti Erzsébet. Bözsi kontra Lőrinc. Az egyik feleség, a másik szerető. Az egyik hűvös, a másik szenvedélyes. De mindkettő szeret, és mindkettő szeretve van. Mit jelent az örökké? Mit jelent anyának, feleségnek lenni? Mit jelent a hűség? Mit a szerelem? Mit jelent kitartani valaki mellett? Női szerepek, női sorsok Szabó Lőrinc életében, Kiss Eszter tolmácsolásában.

KAMRA

– Eleje – Notóriusok 30.1. R.: Máté Gábor

november 15. (csütörtök), 19.00

Művészi erők, szándék, akarat és lehetőség egybeesése tette lehetővé a Katona József Színház 30 évvel ezelőtti megalakulását. Az Eleje (Nyelvemlékek a KATONA megalakulásának korából) című dokumentum-színházi előadás arra törekszik, hogy minél játékosabb és élvezetesebb formában idézze fel az alapítás körülményeit, azt a végtelenül provinciális, langy közeget, melyből a Katona minőségénél fogva kiemelkedett. A politikai és művészeti élet akkori szereplőit a társulat jelenlegi tagjai személyesítik meg.

Áll a bál. R.: Fullajtár Andrea

november 11.

Öt nő. * Öt színésznő. * Bodnár Erika, Fullajtár Andrea, Pálmai Anna, Borbély Alexandra, Pálos Hanna.* Hét dal a pop, a rock és a slágerek világából, vers, próza – zene és irodalom. * Ahogyan ők szeretik.

Helmut Krausser: Bőrpofa. R.: Dömötör András

november 10. (szombat), 19.00 és november 17. (szombat), 19.00

„A Bőrpofa a kedvenc témámról szól: a sarkaiból kizökkent nyugati világ krónikus félelmi állapotáról, az emiatt keletkező maszkokról és mutációkról, arról, ahogy a színlelés során teljesen megszűnik a valóság.” (Helmut Krausser)
Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. www.katonajozsefszinhaz.hu

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya novemberben:

november 2., 19.30

Timbuktu (SE), Uberdope (BE)

Tuti hiphop Svédből! Bár a nyelvét eszméletlen flow-val pörgető lundirepper, Timbuktu Magyarországon nem túlságosan ismert, az biztos, hogy hazájának legjobbja. Kemény, szókimondó (kár, hogy ezt kevéssé értjük, de tegyük a szívünkre a kezünket, ki érti mondjuk egy LilWayne-szám minden apró finomságát), okos – ráadásul nyolctagú zenekara tömény, elektronikával súlyosbított uptempofunkot tol az arcokba. Többször edzett svéd acél, három flegma flamanddal kiegészítve.

november 7., 23.00

TimoLassy Band (FI), Kéknyúl Hammond Band

A finn – és európai – nu jazz egyik kiemelkedő alakja, a Nicola Conte, Jimi Tenor és TuomasKallio zenekaraiban is kulcsszerepet vállaló, ezúttal saját együttesével érkező TimoLassy lehengerlő koncertje az A38 Hajón. Szving, soul és jazz találkozik a sodró lendületű fellépésen.

október 12., 20.00

Zechs Marquise (USA), Secret Chiefs 3 (UK), aPAtT

Újabb szédületes hangulatú exkluzív koncert, amelyre jegyek csak korlátozott számban kaphatók. Ezúttal a Mars Volta zenekarhoz közeli Zechs Marquise lép fel rögtönzött rockjával, amelyben a három Rodriguez Lopez testvérből ketten játszanak, s bár Omar Rodriguez Lopez épp nincs benne, mivel a Zechs Marquise sokszor a  Mars Volta elő-zenekaraként lép fel, így gyakran összeáll a teljes testvéri felvonulás, ahogyan ezen az estén is bebizonyosodik majd, hogy a vér sosem válhat vízzé. A Secret Chiefsről pedig kedvcsinálónak talán elég annyi, hogy gitárosa nemcsak a Mr. Bungle zenésze, de a Faith No More King for a Day, Fool for a Lifetime lemezén is ő játszik.

november 14., 19.30

Matthew Shipp Trio (USA), Magony

Egy hatalmas este a jazz különös vezéregyéniségeivel. Shipp az új New York-i jazzszcéna immár egyik igazi kulcsfigurájává nőtte ki magát, aki ezúttal triójával érkezik a Hajóra, míg előttük Kovács Ferenc mélyről fakadó és magasba szálló kiváló projektje, a Magony lesz hallható. Jegyek korlátozott számban kaphatók.

november 14., 22.30

Otto von Schirach vs. 666 Cent (USA)

Mike Patton felfedezettje, az őrült félig kubai, félig német elektro-Zappa a hazai kísérleti noise-szcéna ifjú pápájával, Pándi Balázzsal méri össze elvetemültségét.

november 16., 20.00

DJ Bootsie Trio, Occam

Hatalmas utazás kifinomult hangtájakon, amelyeken igazi mesterek kalauzolnak, miközben villogó dallamokkal és lüktető, beindító ritmusokkal támogatnak.

november 17., 19.30

The Inspector Cluzo & The FB’s Horns (FR), Wattican Punk Ballet de Luxe

Egy szédületes francia gitár-dob duó, amely eddig 50 ezer lemezt adott el, ezúttal harmadik lemeze bemutató turnéján érkezik a Hajóra, hogy megmutassa, újabban két őrült fúvóssal kiegészülve miért vált világszerte igazi fesztiválkedvenccé. Előttük az örmény gitár-dob duó, a Wattican Punk Ballet melegíti be a pályát, szintén fúvósokkal és egyéb extrákkal.

november 22., 19.30

Mark Lanegan Band (USA), Creature with the Atom Brain (BE), Duke Garwood (UK), Lyenn (BE)

A seattle-i grunge egyik alapító atyja, a Screamig Trees és a Queens Of The Stone Age egykori énekese, Kurt Cobain és Josh Homme cimborája, az elszállt, bluesos rockballadák fantasztikus hangú énekese először Magyarországon! Mark Lanegan legújabb, Blues Funeral című lemezét mutatja be zenekarával.

november 23., 20.00

Nouvelle Vague (FR)

A francia Nouvelle Vague tavalyi fellépése után ismét az A38 Hajón! A nyolcvanas évek újhullámát-posztpunkját laza bossanovákká alakító zenekar ezúttal egészen egyedi produkcióval érkezik: régi slágereit és egészen friss saját (!) szerzeményeit egyfajta musicallé gyúrta össze a neves francia popdivattervező, Jean-Charles de Castelbajac segítségével. Koncert, színház és divatbemutató egyedülálló módon keveredik a Nouvelle Vague hiperlátványos előadásában.

Az olvasókártya érvényes az à la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.

Az ÍRÓK BOLTJA novemberi programjai:

A programok 1600-kor kezdődnek, az eltéréseket jelezzük!

12., hétfő, 18 óra

ÉLET ÉS IRODALOM
Tárcanovella-díjátadó

A nyertes tárcanovellát és a díjazottak névsorát az Élet és Irodalom

november 16-án megjelenő lapszámában olvashatják

A zsűri tagjai: Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám és Szilasi László

13., kedd, 11 óra

MEGAKRIMI

A krimiíró-pályázat eredményhirdetése

A zsűri tagjai: Garaczi László, Felházi Anett, Radnóti Sándor és Lévai Balázs

13., kedd, 16 óra

SZEMTANÚ

SzemTanú – Történelem napilapstílusban – Kr. e. 100 – Kr. u. 1500

Egy rendhagyó könyv rendhagyó bemutatója
Exkluzív interjú Pilátussal, oknyomozó riport Attila temetéséről,

beszámoló a pápa és az angol király zavaros ingatlanügyleteiről
Politika, Gasztronómia, Divat, Orvosi tanácsok, Várható időjárás, Sport, Slágerlista, Bestsellerlista és még sok más

14., szerda, 17.45

BAKSA-SÓS ATTILA

Rocklitera vol2

könyvbemutató, vetítés és performansz

Gréti és Baksa-Soós Attila vendégei:

Péterfy Bori és Egyedi Péter (Óriás zenekar)

15., csütörtök, 19 óra

KERESZTURY TIBOR 50

Keresztury Tibor: A készlet erejéig

Válogatott és új tárcanovellák

Bemutatja: Darvasi László és Megyesi Gusztáv

Közreműködik: Vallai Péter és drMáriás, valamint – a hangjával – Máté Péter, Szécsi Pál, Kovács Kati és Deák Bill Gyula

20., kedd

PALATINUS

Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen

Bemutatja: Keresztesi József

Vendégeivel beszélget: Reményi József Tamás

21., szerda, 17 óra

KAGYLÓKÜRT

Fátum, fétis, fázis - Várakozás, fordulatok, világvége-jóslatok
Ősz Szabó Éva beszélget Rácz Géza főszerkesztővel.

22., csütörtök, 16 óra

KALLIGRAM

Kácsor Zsolt: Rettenetes Vladimir – A Pál utcai vörösingesek regénye
A szerzővel Mészáros Sándor beszélget

27., kedd, 17 óra

IGLBAUER STÚDIÓ

Parti Nagy Lajos: Magyar mesék – Fülkeufória 2.

Vendégünk lesz a szerző

28., szerda, 19 óra

ÉS-KVARTETT

Az est témája Kántor Péter Köztünk maradjon című verseskötete lesz

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Bárány Tibor, Deczki Sarolta és Kálmán C. György

A sorozatot a MASZRE támogatja

29., csütörtök, 16 óra

KALLIGRAM

Kemenes Géfin László: Fehérlófia nyomában – Kalandozások, szerelmek
Bemutatja: Dánél Móna és Toldi Veronika
Moderátor: Mészáros Sándor

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes. www.irokboltja.hu

Ludwig Múzeum novemberi ajánlata:

Lakner Antal: Munkaállomás
2012. szeptember 21.–2013. január 6.
Lakner Antal a kilencvenes években indult művészgeneráció nemzetközileg legelismertebb alkotói közé tartozik. Sajátos, sorozatgyártottnak tűnő, a design és az ipari formatervezés jellegzetességeit magukon viselő tárgyai és gépei számtalan egyéni és csoportos hazai, illetve nemzetközi kiállításon szerepeltek, így többek között a legnagyobb kortárs művészeti seregszemléken: a Velencei Biennále magyar pavilonjában, az isztambuli és Sao Pauló-i biennálékon, vagy a Frankfurt am Mainban megrendezett 4. Manifestán.
A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítása Lakner Antal művészetének eddigi legátfogóbb, retrospektív jellegű bemutatása, ahol a hazai és a nemzetközi köz- és magángyűjteményekben található műveinek jelentős része együtt látható.

A hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögött
2012. november 23.–2013. február 17.
John Cage (1912–1992), az avantgárd zene egyik legnagyobb alakja, sokoldalú művész volt: performanszai, előadásai, írásai és képzőművészeti alkotásai is jelentősek. Pályája során a világ minden táján tartott koncerteket és előadásokat. A vasfüggöny mögötti országokba tett látogatásai során fellépéseivel (például az 1963-as Zágrábi Zenei Biennálén, vagy a Varsói Őszi Fesztiválon, 1964-ben) nemcsak zeneszerzőkre, hanem számos fiatal képzőművészre is nagy hatással volt Kelet- és Közép-Európában. A kiállításon képzőművészeti munkái és kottái, valamint a műveiből rendezett koncertek és performanszok mellett kelet-európai utazásainak és itteni fellépéseinek a dokumentumait is bemutatjuk, feltérképezve a helyi művészeti közeggel való kapcsolatait, és máig tartó hatását ebben a régióban, kortárs kelet- és közép-európai művészek munkáin keresztül.

Válogatás a Ludwig-gyűjteményből
2012. november 23.–2014. március 2.
A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum két évtizedes történetre visszatekintő intézménye válogatott és dinamikusan fejlődő gyűjteménnyel rendelkezik. A kollekció magját a Ludwig házaspár 1989-es adománya képezi, amely megalapozta a múzeum nemzetközi anyagát. A jelenlegi intézmény 1996-os megalapításával létrejött az a szakmailag és gazdaságilag önálló, állami gyűjtemény, amely a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti, őrzi és mutatja be. A gyűjtemény különlegessége kelet-közép-európai karaktere, az, hogy hangsúlyosan jelenik meg benne egy sajátos történelmi, kulturális kontextusú térség művészi teljesítménye az elmúlt fél évszázadból.

Programok – exkluzív tárlatvezetések:
2012. november 3. Exkluzív tárlatvezetés Lakner Antal kiállításán Ami Barakkal, 2012. november 3-án, szombaton, 16.00 órától.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.ludwigmuseum.hu/

A MODEM novemberi ajánlata:

Nyitva tartás: hétfőn zárva; kedd–szerda: 10.00–18.00; csütörtök: 12.00–20.00; péntek–vasárnap: 10.00–18.00

Kiállítások:

Idegen anyag. „Szürrealizmus” a valóság vonzásában. Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

2012. június 16.–december 31.

Alkony. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái

2012. október 7.–2013. február 3.

A kiállításon szereplő művészek:

Ellen Altfest – Karin Mamma Andersson – Hernan Bas – Marius Bercea – Bodoni Zsolt – Oliver Clegg – Martin Eder – Nicole Eisenman – Tim Eitel – Adrian Ghenie – Cantemir Hausi – Chantal Joffe – Victor Man – Justin Mortimer – Ryan Mosley – Ahmad Moualla – Daniel Pitín – Vitaly Pushnitsky – Neo Rauch – Daniel Richter – Serban Savu – David Schnell – Mircea Suciu – Szűcs Attila – Alexander Tinei – Caroline Walker – Matthias Weischer – Hugo Wilson

Forradalmár, próféta, melós. Kondor Béla művészete

2012. november 4.–2013. február 17.

Programok

2012. november 8., 18 óra

Farkas Zsófia művészettörténész tárlatvezetése a Forradalmár, próféta, melós. Kondor Béla művészete című kiállításon. A tárlatvezetés ingyenes, csak a kiállításra szóló belépőjegyet kell megváltani.

2012. november 13., 18 óra

Alkony filmklub – Utazás a bizonytalanba

Abbas Kiarostami: A cseresznye íze (1997)

A program ingyenes

2012. november 15., 17 óra

A filozófia világnapja – kötetlen beszélgetés Mire jó a filozófia? címmel a Zöld Szamár kávézóban. A beszélgetést vezeti: Nemes László filozófus, a Debreceni Egyetem oktatója. A program ingyenes.

18 óra

MODEM Szabadegyetem az Idegen anyag. „Szürrealizmus” a valóság vonzásában című kiállításhoz kapcsolódóan: A felejtés piszkozatai – a XX. századi magyar baloldal kulturális emlékezetének állásáról – K. Horváth Zsolt társadalomkutató előadása. A program ingyenes.

2012. november 22., 18 óra

MODEM Szabadegyetem – Alkony special: Van-e élet az alkony után? – Változás és bizonytalanság az emberi kapcsolatokban – Pető Csilla pszichológus előadása. A program ingyenes.

19.30

Tárlatvezetés az Alkony. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái című kiállításon.

A tárlatvezetés ingyenes, csak a kiállításra szóló belépőjegyet kell megváltani.

2012. november 25., 16 óra

Rendhagyó tárlatvezetés F. Tóth Benedekkel

F. Tóth Benedek sci-fi író, kulturális újságíró tart tárlatvezetést az Alkony. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái című kiállításon.

A tárlatvezetés ingyenes, csak a kiállításra szóló belépőjegyet kell megváltani.

2012. november 27., 18 óra

Alkony filmklub – Utazás a bizonytalanba

Richard Linklater: Az élet nyomában (2001)

A program ingyenes.

Műterem Galéria

4024 Debrecen, Batthyány utca 24., 06-52/532-836

Nyitva tartás: hétfőn zárva; kedd–szombat: 10.00–18.00; vasárnap zárva

Jézus élete – Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba csoportos kiállítása

2012. október 11.–november 10.

Fotográfiai kísérletek, 2012

2012. november 15.–december 16.

A kiállítást Máthé András fotográfus nyitja meg 2012. november 14-én, 17 órakor.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.modemart.hu

A KINO novemberi bemutatója: Luciano nem adja fel

Bemutató: 2012. 11. 08.

Matteo Garrone előző filmje a Kino első nagy sikereként vetített Gomorra című maffiafilm. A Reality a 2012-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és a zsűri nagydíját kapta. A film premier előtti bemutatója az Olasz Intézet által szervezett MittelCinemaFesten lesz a Puskin moziban, november 5-én. A vetítésen jelen lesz a film egyik szereplője, a Michele-t alakító Nando Paone.

A film főszereplője, Luciano nápolyi halárus, aki szerény jövedelmét különböző trükkökkel igyekszik kiegészíteni. Szeretetre méltó, jó kedélyű fickó, aki soha ki nem hagyna egy alkalmat sem, hogy szórakoztassa vevőit vagy számtalan családtagját. Egy nap családja felbiztatja, hogy jelentkezzen a Big Brother műsorába. Onnantól csak a valóságshow-ba való bekerülésre koncentrál, de lassan a valóság teljesen átalakul számára. Mindent csak a bekerülés fényében lát, családjával is összevész, mindent felad a beköltözés kedvéért.

Reality – olasz vígjáték, 115 perc – 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Szereplők: Aniello Arena, Loredana Simioli, Nando Paone. Rendezte: Matteo Garrone

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes. www.akino.hu

A Cirko-Gejzír novemberi bemutatói:

november 1.: Szerelem

(Amour, francia, 2012, 125 perc) 
Georges és Anne a nyolcvanas éveikben járó, művelt házaspár. Korábban zenetanárként dolgoztak, ezért szívesen járnak egykori tanítványaik koncertjeire. Megszokott, szeretetteljes életükben drámai változás áll be, amikor Anne-nak agyvérzése lesz. Haneke legújabb, Arany Pálmával díjazott alkotása az öregedésről és az elfogadásról szól.
Cannes-i Filmfesztivál, Arany Pálma díj, 2012
Rendező: Michael Haneke
Szereplők:
Jean-Louis Trintignant – Georges
Emmanuelle Riva – Anne
Isabelle Huppert – Eva

november 8–11.: Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A Cirko-Gejzír évek óta ad otthont a Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak. Izgalmas és elgondolkodtató dokumentumfilmekkel várunk mindenkit november 8. és 11. között. 
Jegyár: 800 Ft, a Verzió-bérlet érvényes.

Részletes filmleírások a http://verzio.org/ oldalon találhatók.

november 22–25.: Zsidó Filmfesztivál

A Cirko-Gejzír és a Kino mozi együtt ad helyet az I. Zsidó Filmfesztiválnak, amely az utóbbi évek zsidó kötődésű filmjeibe nyújt betekintést. A fesztivál mottója: „Higgy a szemednek!”
A Cirko-Gejzírben főleg kísérleti és dokumentumfilmeket láthatunk, ezek közül is A törzs című kultikus rövidfilmet, illetve a Punk Jews című, fiatal zsidó zenészekről szóló alkotást ajánljuk a Magyar Narancs olvasóinak.

Részletes program a http://zsifi.org/ oldalon található.

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.cirkofilm.hu

Az ODEON Tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: 06-1/349-2776
Odeon Underground, 1062 Bp., Teréz krt. 30., tel.: 06-1/213-7730
Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: 06-1/313-9896
Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: 06-1/213-7730

SZEPTEMBER ELEJÉN MEGNYÍLT ÚJ TÉKÁNK, A TERÉZ KÖRÚT 30. SZÁM ALATT, AZ EGYKORI UNDERGROUND HELYÉN, A MŰVÉSZ MOZI MELLETT. A MÁSIK TÉKÁBAN VÁLTOTT TAGSÁGIK TERMÉSZETESEN ODA IS ÉRVÉNYESEK, A NARANCS-KÁRTYÁVAL PEDIG INGYENES A HOSSZABBÍTÁS, ILLETVE A BEIRATKOZÁS.
www.odeon.hu

Novemberi megjelenéseinkből:

Egy őrült szerelem balladája
Rendezte: Alex de la Iglesia
„(…) a spanyol múlt setét fejezeteit bohócperspektívából bemutatni – jó ötlet. Két vérengző bohóc perspektívájából bemutatni – még jobb ötlet.”
http://magyarnarancs.hu/film2/egy-orult-szerelem-balladaja-80398

Az orvvadász
Rendezte: Daniel Nettheim
„Itt csak Willem Dafoe segíthet, akinek baltával faragott arcából olyan komoran néz ki a szeme, hogy kétség sem lehet elszánt szakértelme felől. A felszíni meccs a különös állat körül zajlik, ám a mélyben nagy változások érlelődnek a zord zsoldos lelkében.”
http://magyarnarancs.hu/film2/az-orvvadasz-willem-dafoe-80792

Krízispont
Rendezte: J. C. Chandor
„J. C. Chandor filmjét épp ezekért a jókor behelikopterező közhelyekért lehet kedvelni. A Krízispont olyan, mint a Wall Street 2 javított kiadása, tele tanítható, életerős gekkókkal. Hiteles az erotikus-szerelmi szál is: mindenki a pénzre izgul – ha jól értjük, még a jók is.”
http://magyarnarancs.hu/film2/krizispont-79109

A holló
Rendezte: James McTeigue
„Van itt felvilágosult fiatal nyomozó, s a mastermind Edgar Allan Poe maga, akinek mind ez ideig megfejtetlen halálára is magyarázatot kapunk. (…) Jól megcsinált, izgalmas, hangulatos, szépen fotografált, egyszer nézhető mozidarabhoz van szerencsénk.”
http://magyarnarancs.hu/film2/eredeti-motivumok-felhasznalasaval-80071

Versenyben az elnökségért
Rendezte: Jay Roach
„(…) akárcsak legutóbbi hasonszőrű munkája, a 2008-as Újraszámlálás, az eredeti formai húzásoktól tökéletesen mentes, egyenes vonalú, egyenletes mozgást végző Versenyben az elnökségért is a hiteles atmoszféra és a kimagasló színészi alakítások filmje, melyben a diadalmas jutalomjátékot űző Julianne Moore és a Schmidtet lehengerlően adó Woody Harrelson mellett még a Deadwoodban megszeretett Sarah Paulsonnak is van ereje rá, hogy tiszta fénnyel kiragyogjon.”
http://magyarnarancs.hu/film2/a-hurrikan-kozepen-game-change-81665

Holdfény királyság
Rendezte: Wes Anderson
„A Holdfény királyságban Bill Murray, Frances McDormand és Bruce Willis alakítja a rövidnadrágos felnőtteket, míg a gyerekek – megelégelve a nagyok gügyögését – önálló életet kezdenek. Egy szerelmes emberpár (a lány 12, a fiú egy híján 13) elindul a vadonba, ahol végre komolyan, gyerekhez méltón lehetnek felnőttek, beteljesítve ezzel az örök andersoni programot. Noha újat ezzel az alkotó nem mutat, oly szeretettel ápolja életművét, oly féltő gonddal gyönyörködik évtizede változatlan világában, amiben van valami megindító.”
http://magyarnarancs.hu/film2/hatulgombolosok-80378

A Printa Design

A boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg. www.printa.hu

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.apolloartmozi.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.