Megduplázódott a borászatok száma a faluban – Berger Zsolt fesztiválgazda és borász

  • rés a présen
  • 2017. július 3.

Snoblesse

Kifekszel a fűben.

rés a présen: Mire alapult a Bor, mámor, Bénye… nevű fesztivál?
Berger Zsolt: 2009 tavaszán összegyűltünk az Ős Kaján étteremben Ábrahám Enikővel, Csite Norbival, Komonna Attilával és Zöldi-Kovács Árpival, és megbeszéltük, hogy szervezünk egy olyan hangulatú fesztivált, ami ötvözi a Művészetek Völgye kulturális kínálatát egy bor- és gasztronómiai fesztivál hangulatával. Úgy voltunk vele, hogy kevesen ismerik a környéket, a Tokaj-Hegyalját és ezt a gyönyörű falut, Erdőbényét és a borászatokat is. Első alkalommal még nagyon kevés programunk volt, inkább párhuzamos házibulikra hasonlított. Szépen, fokozatosan viszont egy olyan művészeti, zenei és gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát, ahol a bor nagy figyelmet kap, és köré szerveződnek a programok, koncertek, irodalmi beszélgetések és kóstolók. Első évben nagyrészt gasztrobloggerek főztek, de később a fesztivál mérete miatt a legjobb környékbeli éttermeket hívtuk el, így az Anyukám mondta, a Sárga Borház, az Oroszlános étterem és több budapesti, miskolci, debreceni étterem látja el igényes streetfood-bistro ételekkel a fesztiválozókat.

false


rap: Mikor lettél a fesztivál főszervezője?
BZS: Az első Bor, mámor, Bénye fesztivál után 2010-ben alakítottunk egy egyesületet, aminek én vagyok az elnöke. A Karádi-Berger borászat képviseletében vagyok jelen az eseményen. Az egész rendezvényt mi, a borászatok képviselői szervezzük és mára igen olajozottan működik, miközben tényleg egyre nagyobb és színesebb a programkínálat, és a rendszeresen visszatérő vendégek mellett egyre nő az érdeklődők köre. Érdemes megemlíteni, hogy a kezdetekben hat borászat volt a faluban, mára a duplája lett, és több új szálláshely is nyílt. Elmondható tehát, hogy a fesztivál segíti a falu gazdasági, kulturális és turisztikai fejlődését.  
rap: Mitől különleges ez a rendezvény?
BZS: Már önmagában attól, hogy ez a fesztivál szó szerint a borászatok kertjében és nem a főutcán felállított bódék, sátrak és nagyszínpadok mellett zajlik. Mindez meghatározza az alaphangulatot, amely leginkább a családiashoz, illetve a barátihoz közelít. Sokkal közvetlenebb egy borkóstoló vagy egy irodalmi beszélgetés egy kertben, mint az utcán, sörpadokon ülve. Egy pincészet kertjében, pokrócra leheveredve végighallgatni egy koncertet, tényleg elképesztő hangulatú. Ez máshol nem nagyon valósul meg. Kevesen ismerik Magyarországnak ezt a régióját, és a négy nap tökéletes alkalmat nyújt, hogy társasággal vagy a családdal felfedezzék a zempléni tájat a faluival, a Bodroggal és a környék váraival együtt. A fesztivál ideje alatt szervezünk kirándulásokat, evezőtúrát a Bodrogon, de lehetőség nyílik a környékbeli falvakba tett látogatásokra is. Mád, Boldogkőváralja, Regéc és Sárospatak nagyjából egyenlő távolságra van Erdőbényétől.
rap: Mikor lesz az idei fesztivál?
BZS: Idén a megszokottnál kicsit korábban kezdődik: július 6-tól 9-ig tart. A programszervezés február környékén kezdődik és jellemzően olyan ígéretes, kevésbé ismert, a zenei pálya elején lévő, kiváló minőségű zenekarokat szeretünk hívni, akik a dzsesszben, a világzenében, illetve az alternatív műfajokban mozognak. Természetesen lesz néhány ismertebb név is. Nagyon készülünk a nyitórendezvényre, amikor már délután összegyűlnek a Budaházy-Fekete kúria kertjében az erdőbényei borászok egy közös kóstolóra, kerti partira és koncertre. Ezen az estén a Magashegyi Underground lép majd fel. Nevesebb fellépőként említhetjük még Herczku Ágit, Rutkai Borit vagy a Mörk zenekart.  
rap: Vannak szívügyeid?
BZS: Talán a beszélgetéseket, túrákat emelném ki, nagyon szeretjük az „Erdőbénye építész szemmel” előadás-sorozatot, de izgalmasnak ígérkezik Nyáry Krisztián irodalmi estje vagy Ungváry Krisztián történelmi előadása. Lesz a dűlők történetét kóstolóval együtt bemutató előadás is. A sportprogramokon kívül pedig szervezünk még madarásztúrát is. Mivel sok család érkezik a fesztiválra, természetesen több kertben is lesznek gyerekprogramok.
rap: Mi az, amit még nem tudunk a tokaji borról?
BZS: Tokajt még mindig sokan édes boros borvidékként tartják számon, holott az elmúlt 15 évben a száraz borok is egyre nagyobb rangot vívtak ki maguknak nemzetközi szinten is! A fesztivál ideje alatt is túlnyomóan ezeket lehet majd kóstolni, hiszen a szárazabb, frissebb borok jobban is esnek a nyári melegben. Tokajban az őshonos helyi fajtákkal dolgozunk. Meghatározó a furmint és a hárslevelű. Sárga muskotályból készülnek kifejezetten üde, könnyed száraz borok. A Tokaj-Hegyalján több mint 300 egykori vulkánon művelnek szőlőt. Minden dűlő fekvésének és talajának köszönhetően más-más karakterű, és ez nagyon izgalmassá teszi a borvidéket. Pincészeteink és borászataink a következők: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria Borászat, Csite Családi Birtok, Illés Pince, Jakab Pince, Karádi-Berger Borászat, Préselő Pincészet, Pro Vinum Pincészet, Sanzon Tokaj, Vayi Borászat.
rap: Neked mit jelent a mámor?
BZS: A mámor természetesen nem részegséget, hanem azt a sajátos és szeretett hangulatot jelenti, amit a zempléni táj, a nyár, a finom borok, a különleges ételek és maga a falu atmoszférája nyújt. Egy mámoros, jó hangulat, kedves emberekkel, ahol megáll az idő és ahol vagy, sodródsz az eseményekkel, vagy csak fekszel a fűben, és élvezed a délutáni napsütést.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.