Megduplázódott a borászatok száma a faluban – Berger Zsolt fesztiválgazda és borász

  • rés a présen
  • 2017. július 3.

Snoblesse

Kifekszel a fűben.

rés a présen: Mire alapult a Bor, mámor, Bénye… nevű fesztivál?
Berger Zsolt: 2009 tavaszán összegyűltünk az Ős Kaján étteremben Ábrahám Enikővel, Csite Norbival, Komonna Attilával és Zöldi-Kovács Árpival, és megbeszéltük, hogy szervezünk egy olyan hangulatú fesztivált, ami ötvözi a Művészetek Völgye kulturális kínálatát egy bor- és gasztronómiai fesztivál hangulatával. Úgy voltunk vele, hogy kevesen ismerik a környéket, a Tokaj-Hegyalját és ezt a gyönyörű falut, Erdőbényét és a borászatokat is. Első alkalommal még nagyon kevés programunk volt, inkább párhuzamos házibulikra hasonlított. Szépen, fokozatosan viszont egy olyan művészeti, zenei és gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát, ahol a bor nagy figyelmet kap, és köré szerveződnek a programok, koncertek, irodalmi beszélgetések és kóstolók. Első évben nagyrészt gasztrobloggerek főztek, de később a fesztivál mérete miatt a legjobb környékbeli éttermeket hívtuk el, így az Anyukám mondta, a Sárga Borház, az Oroszlános étterem és több budapesti, miskolci, debreceni étterem látja el igényes streetfood-bistro ételekkel a fesztiválozókat.

false


rap: Mikor lettél a fesztivál főszervezője?
BZS: Az első Bor, mámor, Bénye fesztivál után 2010-ben alakítottunk egy egyesületet, aminek én vagyok az elnöke. A Karádi-Berger borászat képviseletében vagyok jelen az eseményen. Az egész rendezvényt mi, a borászatok képviselői szervezzük és mára igen olajozottan működik, miközben tényleg egyre nagyobb és színesebb a programkínálat, és a rendszeresen visszatérő vendégek mellett egyre nő az érdeklődők köre. Érdemes megemlíteni, hogy a kezdetekben hat borászat volt a faluban, mára a duplája lett, és több új szálláshely is nyílt. Elmondható tehát, hogy a fesztivál segíti a falu gazdasági, kulturális és turisztikai fejlődését.  
rap: Mitől különleges ez a rendezvény?
BZS: Már önmagában attól, hogy ez a fesztivál szó szerint a borászatok kertjében és nem a főutcán felállított bódék, sátrak és nagyszínpadok mellett zajlik. Mindez meghatározza az alaphangulatot, amely leginkább a családiashoz, illetve a barátihoz közelít. Sokkal közvetlenebb egy borkóstoló vagy egy irodalmi beszélgetés egy kertben, mint az utcán, sörpadokon ülve. Egy pincészet kertjében, pokrócra leheveredve végighallgatni egy koncertet, tényleg elképesztő hangulatú. Ez máshol nem nagyon valósul meg. Kevesen ismerik Magyarországnak ezt a régióját, és a négy nap tökéletes alkalmat nyújt, hogy társasággal vagy a családdal felfedezzék a zempléni tájat a faluival, a Bodroggal és a környék váraival együtt. A fesztivál ideje alatt szervezünk kirándulásokat, evezőtúrát a Bodrogon, de lehetőség nyílik a környékbeli falvakba tett látogatásokra is. Mád, Boldogkőváralja, Regéc és Sárospatak nagyjából egyenlő távolságra van Erdőbényétől.
rap: Mikor lesz az idei fesztivál?
BZS: Idén a megszokottnál kicsit korábban kezdődik: július 6-tól 9-ig tart. A programszervezés február környékén kezdődik és jellemzően olyan ígéretes, kevésbé ismert, a zenei pálya elején lévő, kiváló minőségű zenekarokat szeretünk hívni, akik a dzsesszben, a világzenében, illetve az alternatív műfajokban mozognak. Természetesen lesz néhány ismertebb név is. Nagyon készülünk a nyitórendezvényre, amikor már délután összegyűlnek a Budaházy-Fekete kúria kertjében az erdőbényei borászok egy közös kóstolóra, kerti partira és koncertre. Ezen az estén a Magashegyi Underground lép majd fel. Nevesebb fellépőként említhetjük még Herczku Ágit, Rutkai Borit vagy a Mörk zenekart.  
rap: Vannak szívügyeid?
BZS: Talán a beszélgetéseket, túrákat emelném ki, nagyon szeretjük az „Erdőbénye építész szemmel” előadás-sorozatot, de izgalmasnak ígérkezik Nyáry Krisztián irodalmi estje vagy Ungváry Krisztián történelmi előadása. Lesz a dűlők történetét kóstolóval együtt bemutató előadás is. A sportprogramokon kívül pedig szervezünk még madarásztúrát is. Mivel sok család érkezik a fesztiválra, természetesen több kertben is lesznek gyerekprogramok.
rap: Mi az, amit még nem tudunk a tokaji borról?
BZS: Tokajt még mindig sokan édes boros borvidékként tartják számon, holott az elmúlt 15 évben a száraz borok is egyre nagyobb rangot vívtak ki maguknak nemzetközi szinten is! A fesztivál ideje alatt is túlnyomóan ezeket lehet majd kóstolni, hiszen a szárazabb, frissebb borok jobban is esnek a nyári melegben. Tokajban az őshonos helyi fajtákkal dolgozunk. Meghatározó a furmint és a hárslevelű. Sárga muskotályból készülnek kifejezetten üde, könnyed száraz borok. A Tokaj-Hegyalján több mint 300 egykori vulkánon művelnek szőlőt. Minden dűlő fekvésének és talajának köszönhetően más-más karakterű, és ez nagyon izgalmassá teszi a borvidéket. Pincészeteink és borászataink a következők: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria Borászat, Csite Családi Birtok, Illés Pince, Jakab Pince, Karádi-Berger Borászat, Préselő Pincészet, Pro Vinum Pincészet, Sanzon Tokaj, Vayi Borászat.
rap: Neked mit jelent a mámor?
BZS: A mámor természetesen nem részegséget, hanem azt a sajátos és szeretett hangulatot jelenti, amit a zempléni táj, a nyár, a finom borok, a különleges ételek és maga a falu atmoszférája nyújt. Egy mámoros, jó hangulat, kedves emberekkel, ahol megáll az idő és ahol vagy, sodródsz az eseményekkel, vagy csak fekszel a fűben, és élvezed a délutáni napsütést.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.