Cassavetes: New York árnyai

  • 2013. január 31.

Snoblesse

Minden idők egyik legjobb filmje a Gondozó kertben.


„Elképesztő élmény volt. Fogalmam sem volt, mit csinálok. Egyikünk sem tudta, mit csinálunk.” Olykor megtörténik a csoda, és miközben senki sem tudja, mit csinál, remekmű születik: John Cassavetesnek összejött a csoda, s bár szavaiból azt vesszük ki, hogy legelső játékfilmje, a New York árnyai az áldott hozzánemértés jegyében született, a végeredmény mindenképpen a művészt igazolja. Cassavetesnek még sokszor összejött a csoda (lásd Férjek, Egy hatás alatt álló nő, Egy kínai bukméker meggyilkolása), ám talán egyik filmje sem szerethető annyira, mint az 1959-ben elkövetett Shadows, amely gyakorlatilag egymaga elindította az amerikai független filmes mozgalmat.

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.