Franzen in da house

  • 2015. április 15.

Snoblesse

Amerika legmenőbb regényírója a könyvfesztiválon.

A Javítások és a Szabadság szerzője, az ember, aki leseggfejezte Philip Rothot és eltolta magától Oprah Winfrey segítő kezét; az író, aki a Time címlapján végezte és akinek minden szavát felkapja a média; a nagy utálkozó, aki imádja a nagy utálkozókat (ha osztrákok és Karl Krausnak hívják őket), szóval az egyszeri és utánozhatatlan Jonathan Franzen a könyvfesztiválra látogat. A Narancs többször is beszélgetett vele – legfrissebb interjúnk a sztárszerzővel az április 23-án megjelenő, könyvfesztiválos számunkban olvasható, de addig is egy kis ízelítő egy korábbi interjúnkból:

false

Magyar Narancs: Az ön regényeit is olvassák más regények szereplői?

Jonathan Franzen: Amerikai tévésorozatokban szokták előszeretettel emlegetni a könyveimet. Olvastak a Will és Grace-ben, legutóbb pedig a Parks and Recreation című sorozatban kerültem szóba. Az egyik kedvencem A Simpson család, abban ugyanis én magam is szerepeltem rajzfilmfigura formájában. De akkor néztem csak igazán nagyot, amikor elém került egy meglehetősen pornográf Hustler-videó, melynek nem egy szexjelenetében igen prominens helyen látható a The Corrections kemény kötésű példánya. Egy férfi olvasgatja, majd leteszi a könyvet, és rögvest orális szexben részeltetik. Egész végig ott van a könyv, igen jól látható helyen, a szereplők mellett.

A teljes interjú itt olvasható, Jonathan Franzen pedig április 25-én a könyvfesztiválon tekinthető meg teljes életnagyságban.

Neked ajánljuk