rés a présen

„Hamar levett a lábamról” - Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója

  • rés a présen
  • 2016. január 29.

Snoblesse

Február 25. és 28. között zajlik a Cziffra Fesztivál.

rés a présen: Miért fontos, hogy legyen Cziffra Fesztivál?

Balázs János: Nagy elődeink hagyományai és értékeik széles körben való ismertetése mindig és minden korban fontos. Cziffra György neve sajnos nem mindenki számára cseng hazánkban ismerősnek, míg külföldön, főleg Párizsban és Amerikában, legendaként őrzik emlékét.

rap: Milyen a „személyes” viszonyod Cziffra Görggyel?

BJ: Gyerekkoromban Cziffra György lemezeit hallgatva döntöttem el, hogy klasszikus zenész leszek. Bár személyesen sosem találkoztam vele, mégis úgy érzem, hogy van valamilyen kapcsolat köztünk. Ő egy olyan „hős”, aki etalonként és vezércsillagként ragyog életemben, és sokszor nyújtott segédkezet művészi kérdésekben, valamint emberi példájával. Ezért is nagy öröm, hogy Baden Bei Wienben és Senlisben első díjat nyerhettem a róla elnevezett nemzetközi zongoraversenyen.

rap: Mikor és hol lesz a fesztivál, és melyek a főbb programpontjai?

BJ: Lassan több mint tíz éve, hogy emlékkoncerteket tartok a mesternek. Mindig is éreztem, hogy ennél valami több, nagyobb, grandiózusabb szükségeltetik. Egy nap megszületett az idea, és elterveztem, hogy megalapítom a Cziffra Fesztivált. Elsőként a MOM Kulturális Központot kerestem meg, ahol Hambuch Gerda igazgató az első perctől kezdve nagy szeretettel és elszántsággal kezelte a fesztivál létrejöttét. Lázasan folyt a munka, s hála a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, Magyarország legnagyobb művészeivel együtt tiszteleghetünk a mester emléke előtt. A fesztivál 3 nagy eseményből épül fel. A négynapos koncertsorozat február 25–28. között, a zongora-mesterkurzus február 19-től 21-ig, valamint egy Országos Cziffra György Zongoraverseny 2016 októberében és novemberében. Ezt a modellt maga Cziffra György teremtette meg Franciaországban. A teljesség igénye nélkül a fellépők között tisztelhetjük Vásáry Tamást, Dráfi Kálmánt, Kelemen Barnabást, Szakcsi Lakatos Bélát, Snétberger Ferencet, Lajkó Félixet és Hegedűs D. Gézát.

false

 

Fotó: Kleb Attila

rap: Mely programokban lépsz fel?

BJ: Igyekeztem úgy megszerkeszteni a programot, hogy ha fel is lépek a fesztivál keretében, az sose öncélúan, szóló előadásként történjen, ezért Hegedűs D. Géza felolvasóestjén fogok közreműködni pár Cziffra által kedvelt zongoradarabbal, Záborszky Kálmán vezényletével pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adom elő.

rap: Ettél már Cziffra szeletet? Milyen?

BJ: Az ötlet nem tőlem származik, hanem a feleségem vetette fel: mi lenne, ha a Mozart golyó mintájára létrehoznánk egy Cziffra szeletet? Az ötlet hamar megvalósult, hála Kelényi Gabriellának, a Szamos cukrászda tulajdonosának. Már karácsony előtt a boltokban volt a szelet, és eddig hatalmas siker. Mivel én imádom az édességet, hamar levett a lábamról ez a zongorabillentyű formájú, fekete-fehér csokis, meggyvelős, mazsolás szelet.

rap: Hol találkozhat még veled a közönség az évadban?

BJ: Január 16-án indult a Zongora 1-ben című új sorozatom a Zeneakadémián. Jakobi László hangversenyrendezővel találtuk ki ezt az új egyfelvonásos, tematikus felépítésű, szalonhangulatú estsorozatot, amivel a fiatalabb generációt igyekszünk meghódítani a klasszikus zenének. A sorozat következő koncertje április 4-én lesz a Zeneakadémia Nagytermében, a címe: ZongOpera. Híres operamelódiák zongorán Liszt, Cziffra és a saját átiratomban. Ezelőtt még Németország vár rám, Stuttgartban, Warsteinben, Bietig­heimben és Sonthofenben adok szólóesteket.

rap: Miben látod a mentori munkád eredményét?

BJ: A Snétberger Zenei Tehetségközpont tanáraként eddigi tapasztalatom, hogy szakmai és emberi útmutatás is szükséges a mai gyerekeknek, hiszen sajnos nagyon sok a téves út, a rossz példakép. Rá kell őket vezetni a munka szépségére és a helyes emberi magatartásra. A központ munkájában kezdetek óta részt veszek, eddig öt tanítványom nyert felvételit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

rap: Ha a zongora ember lenne, milyen lenne?

BJ: Fekete és fehér is. Hangos és halk is. Volna lelke, és sosem várna hálát. Igazi legjobb barát.

Figyelmébe ajánljuk