Kenny Garrett a Budapest Jazz Clubban

  • 2012. március 19.

Snoblesse

Miles Davis Grammy-díjas szaxofonosa a post bopot és a funk-jazzt, valamint régi és új számait népszerűsíti élőben.


Édesapja hobbizenész volt, és elővigyázatlan ajándékozó; ki tudja, mivé lett volna a kis Kenny, ha nincs az a műanyag játékszaxofon, melyet zsenge ifjúkorában édesapjától kapott. Az viszont, hogy mivé lett a játékszaxofont később valódiakra cserélő fiatalemberből, már kész jazztörténeti tény: a kiváló altszaxofonos olyanokkal játszott együtt eddigi pályája során, mint Miles Davis, Art Blakey, Marcus Miller, Chick Corea, John McLaughlin, Herbie Hancock, Branford Marsalis, Pat Metheny és  Michael Brecker. Szólókarrierjét 1984-ben indította, legutóbb a Sketches Of MD című lemezzel jelentkezett, ő maga pedig Chick Corea Freedom Bandjének tagjaként lépett fel utoljára hazánkban. Saját bandjét Vernell Brown (zongora), Corcoran Holt (basszusgitár) és McClenty Hunter (dob) alkotják.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?