"Nem kell mindig nyomulni!" - Kovács Krisztián, Fish!

  • rés a présen
  • 2013. október 24.

Snoblesse

Október 31-én a Dürer Kertben játszik a Fish! a Gumizsiráf Díjátadón. Kovács Krisztián frontemberrel beszélgettünk.

rés a présen: Lehet olyan zene, ami mindenkinek szól?

Kovács Krisztián: A Fish! zenéje ilyen: kellőképp egyenes és könnyed, a felszínen harsány, szóval a felületes hallgató számára is szórakoztató lehet. Ez igaz a szövegekre is, de aki jobban odafigyel, észreveheti a mögöttes tartalmat. Mondjuk, nem árt némi nyitottság és humorérzék hozzánk, szóval nem is biztos, hogy mindenkinek szólunk.

rap: A zenekar megalakulása óta változott a zenei alapállás?

KK: Klasszikus fejlődési szakaszaink voltak/vannak. Az első pár évben mindenki mindent el akart játszani, hosszú, stílusilag is zagyvált dalok születtek, aztán ez szép lassan változott: kialakult egy átláthatóbb, testre szabottabb stílus, de a számok még mindig kicsit hosszúak. Most a negyedik lemeznél tartunk, és a számaink egyre rövidebbek, ami kicsit aggasztó. Viccen kívül, az van, hogy egyre tömörebben és lendületesebben, felesleg nélkül fogalmazunk zenében és szövegben is, ez egyrészt koncepció, másrészt természetesen is jön, szóval nálunk a fejlődés inkább letisztulást jelent.

false

rap: Hogyan készítettétek elő a Konzervzene című, épp megjelent negyedik nagylemezeteket? Egyáltalán, hisztek még a lemezekben?

KK: Valahogy kialakult egy bevett metódus nálunk, miszerint kétévente nagylemez jön, a köztes időszakban pedig egy 3-4 számos kislemez. Sokan ellenzik a nagylemez hosszúságát, a mi esetünkben azonban 11 dalról beszélünk 29 és fél percben, ami egyrészt bőven befogadható mennyiség, másrészt van egy összekötő kapocs a dalok között, ami miatt lemeznek tudjuk hívni az egészet. Mivel nálunk nincs olyan kiadó és menedzsment, aki beleszól a dolgainkba, azt csinálunk, amit akarunk, és ezt a szabadságot meg is éljük: kreatív, egyedi megjelenéseink vannak egy lojális rajongótábor számára, amely el is várja, hogy ne egy szimpla cédét adjunk ki. Minimál költségvetésű, ötletes klipekkel csináltunk kedvet a nyárhoz és az albumhoz. A Konzervzene lemez egy konzervdobozban vásárolható meg, nem kevés szervezés és meló van benne, de imádjuk ezt csinálni, saját kézzel felcímkézni a cuccot, és látni a végeredményt. Kár azon rinyálni, hogy mennyire megváltozott a zeneipar. Sírás helyett dalokat írunk, klipeket gyártunk, és lemezeket adunk ki saját erőből, aminek a költségeit a spéci kiadásokból hozzuk nullára. Számomra ez egy sikeres lemez fokmérője itthon. Alkalmazkodunk. Ingyenletöltés? Három napig lehetett tőlünk: több mint hatezer letöltésünk volt. Vásárolnál, támogatnád a zenekart? Vegyél egy egyedi lemezt, vagy vegyél pólót! Online vásárlás? Hajrá, ott vagyunk a digitális zeneáruházakban. A legfontosabb, hogy elérhető legyen a zenénk, hallgassák meg, és utána jöjjenek el koncertre, mert az a lényeg. Rengeteg előadó van itthon sok százezres nézettségű klipekkel, a koncertjeiken meg a kutya sincsen. Minket nem a hallgatóság érdekel, hanem a közönség.

rap: Milyen helyeken szeretsz a legjobban játszani?

KK: Bárhol és mindenhol. A fesztiválokon a tömeget szeretem, a klubokban az intimebb, lucskosabb fílinget. Ha ismeretlen helyen lépünk fel, akkor a kihívást, hogy új embereket kell elvarázsolni, a jól bejáratott helyszíneken pedig megújulni kell. Ez örökös változást jelent, ami jó.

rap: Hol és mikor lesztek színpadon?

KK: Egészen szilveszterig tart a lemezt bemutató klubturné, olyan 25 állomással (www.fishonline.hu). Január és február pedig a nyugié, mert kell az is, és nem kell mindig nyomulni, nem szabad unalmassá válni.

rap: Mi inspirál?

KK: Ez lételem, bár inkább a zenélés maga az, a zeneszerzés, az előadás. A szövegírást nem szeretem, de muszáj. Az inspiráció pedig az, ami körülvesz, amiben vagyunk, amin gondolkodunk, ami felbasz, amitől jó a kedv, bármi. Csak erőltetni felesleges, az úgysem működik.

Figyelmébe ajánljuk