Tartalom

(2013-10-24)

Snoblesse
Egotrip

Ara-Kovács Attila

Egotrip

Orient expressz

Magyar-román versenyfutás

A legnagyobb példányszámú román napilap, a centrista Adevarul megrendelésére az INSCOP közvélemény-kutató cég felmérést készített arról, hogyan vélekednek a románok a különböző nemzetekről.

Bán Zoltán András

Egotrip

Noé vendéglője

Az alcsúti szisztéma titka - Negyedik számla

- Nem! - kiáltok oda zárt arccal a Fizetőpincérnek, amikor le akarja csapni elém a szerinte aznap délutáni első fröccsömet. - Nem, kedves Kellner uram! Mert ellentétben kegyed legutolsó alkalommal diadalmasan elsütött bibliai idézetével, igenis van új a nap alatt, ugyanis ma úgy döntöttem, hogy ásványvizes nap van, ezért boritalt nem veszek magamhoz, szóval hozzon egy üveg jéghideg ásványvizet, minden kényszer és citrom nélkül! Hadd hasson rám az újság erejével!

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

Halogatásaink és katasztrófáink

Mikor és ki nem állította le a devizahitelezést?

A devizahitelek ügye a magyar gazdaságpolitika legutóbbi Mohácsa. Az elkeseredett adósok hetente demonstrálnak, a bíróságok perek ezreit görgetik maguk előtt, a parlamentben nemrég még albizottság kutakodott.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ha szólít a papság

Úgy jöttek egymás után, hogy pártház, tanácsháza, általános iskola, szemben a Rákóczi úton tejivó, és a sarkon a virágüzlet meg az újságos, aztán a híres Lenin-szobor, amint keze a vasmű főbejáratára mutat.

A szerk.

A szerk.

Oktatófilm

A dolgok kedd délutáni állása szerint az állítólagos bajai szavazatvásárlást leleplező, a múlt pénteken nyilvánosságra került videóval a helyzet a következő. Élelmes helybéliek leforgattak egy minden szempontból amatőr alkotást.

Belpol

Félix Péter

Belpol

Kevesebbet szívunk?

A trafiktörvény hatása az egészségre

A dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéseiért személyesen Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától vehette át 2013. október 8-án a WHO World No Tobacco Day 2013 Európai Régió egyik díját Orbán Viktor. E díjban egyébként az idén a WHO hat régiójából 34-en részesültek, és három speciális díjat is kiosztottak.

Pórul járt magyar vendégmunkások Németországban

Belpol

Maguk alatt vágták

Éhezés, megalázás, szánalmas fizetség - mindebben részük volt azoknak a dél-dunántúli favágóknak, akiket szép ígéretekkel csábított Németországba egy magyar vállalkozó.

Interjú

Belpol

"Szerzett jogot vettek el"

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze

Bevett egyházzá nyilvánítása érdekében az előírtnál jóval több, tizenhétezer aláírást gyűjtött Iványi Gábor gyülekezete, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az alábbiakban nemcsak erről, hanem a hiányzó szolidaritásról és a kereszténység húsz évszázados bűnéről, a prófétákról és a hamis áldozati tudatról, a radikális és a hagyományos szociális munkáról, a KDNP-ről és az SZDSZ-ről is szó lesz.

Külpol

Interjú

Külpol

"A republikánusok nyelve versenyképesebb"

George Lakoff nyelvész Amerika majdnem csődjéről és a "keretezés" hatalmáról

Miközben az Egyesült Államok két nagy pártja az adósságplafon ügyében vívott törvényhozási csatát, s ez az egész országban lebénította a közszolgáltatásokat, a világhírű nyelvésszel és a demokraták alkalmankénti éceszgéberével kedvenc kutatási területéről, a nyelv és a politika kapcsolatáról és a metaforák erejéről beszélgettünk.

Afganisztán - az elfelejtett háború

Külpol

Már nem dől el

Az amerikaiak és szövetségeseik az ősz elejére az ország nagy részén beszüntették a harcot a tálibok ellen, és a biztonsági feladatokat átadták az afgán hadseregnek és rendőrségnek. Mi lesz az ország sorsa a NATO 2014-es kivonulása után? A nyár végén jártunk ott.

Film

Film

Film

Machete gyilkol

Már az előző mű is valamiféle alig kibogozható gubanc volt: pastiche, paródia és intertextek keresztbe-kasul, miközben Rodriguez felidézi, szétszedi és persze újrakonstruálja a nőkkel és a mexikóiakkal kapcsolatos B filmes sztereotípiákat.

Film

Film

Fogságban

Nahát, itt egy film, ami teljesen olyan, mint amilyennek jobb napokon egy filmet képzel az ember. Van eleje, közepe, vége, mégpedig ebben a sorrendben, van hangulata (erős), van feszültsége (erős), van egy csomó - a kelleténél alig valamivel több - jól kifundált fordulata (egy gyerekrablási ügyben ketyeg az óra), s vannak alakításnak is könnyűszerrel beillő színészi teljesítményei is.

Film

Film

Itt a vége

Biztos fekszik a filmalapnál egy olyan filmterv, ami úgy kezdődik, hogy Csányi Sándornál (a színésznél) este buli lesz, s mindenki ott lesz; Fenyő Ivántól Tompos Kátyáig mindenki magát játssza, s ide toppan be Nagy Ervin és Nagy Zsolt mint két jó haver.

tévésmaci

Film

Egér, egy mesét!

Amikor Sztupa és Troché felszántották a Balatont, másnap még egy zebrát is festettek rá. Tudniillik gyalogátkelőt. Fonyód és Badacsony közé, ami nem épp a legalkalmasabb helyszín, de választási lehetőségeiket megingathatatlan külső tényezők szorították kalodába. A legrövidebb úton, Szántód és Tihany közt már közlekedett a komp, így balesetvédelmi szempontból módfelett aggályosnak tűnt odaterelni még a gyalogságot is.

Zene

Koncert

Zene

New Model Army

Legutóbbi narancsos interjújában (Léggömbök sorsa, 2010. március 11.) Justin Sullivan nagyon optimistán beszélt zenekara akkor még csak tervezett, a harmincadik évfordulót ünneplő jubileumi turnéjáról, illetve jövőbeli terveiről, a hírek szerint azonban a csapat eléggé megrogyott az elmúlt egy-két évben, és csak súlyos gyalogáldozatokkal - többek közt Peter Nelson, a New Model Armyban már huszonéve alapembernek számító basszusgitáros lelépésével - tudta átvészelni ezeket a vészterhes időket.

Lemez

Zene

Imre Kiss: Midnight Wave

Mindig felemelő érzés, amikor egy magyar szerző bemutatkozó lemeze ennyire jól indul: az Accept The Lightban egy erős lenyomatú, de elmosódott ambienttextúrákból összeálló háttérkép előtt bontakoznak ki az elvágyódást jelző, melankolikus dallamok.

Koncert

Zene

Geneva Jacuzzi

Geneva Jacuzzi egy Los Angeles-i, mondjuk úgy, művésznő, akit a nagyközönség leginkább onnan ismerhet, hogy egy időben szintizett Ariel Pink zenekarában, valamint romantikus szálak is fűzték nevezett fiatalemberhez.

mi a kotta?

Zene

Hosszú orrot mutat

"Március huszonötödikén rendkívül furcsa eset játszódott le Pétervárott. Ivan Jakovlevics borbély, aki a Voznyeszenszkij proszpekten lakik, kora reggel friss kenyér illatára ébredt. Inkább hajlandó volt lemondani a reggeli kávéjáról a kenyér kedvéért, mivel tudta, hogy mindkettőt úgysem élvezheti. Az illendőség kedvéért frakkot húzott az inge fölé, s az asztalhoz ült, majd megszegte a kenyeret, de a legnagyobb ámulatára a kettészelt kenyér közepében valami fehéret vett észre.

Koncert

Zene

Budapesti Fesztiválzenekar

A lemondások hétvégéjén, amikor az Erkel Színház Verdi-gálájára végül csak a harmadjára meghirdetett vendégtenor tudott eljönni, a Fesztiválzenekar is nélkülözni kényszerült soros bérleti koncertjeinek díszvendégét, Maria João Pirest.

Interaktív

Videojáték

Interaktív

Beyond: Two Souls

Az idén áprilisban elhunyt kritikuspápa, Roger Ebert kijelentette, hogy a videojáték sohasem lehet művészet, és egyetlen ma élő aktív játékos sem fogja megérni a napot, amikor a médium bekerül a művészetek csarnokába. Intése ellenére sokan próbálkoztak a filmszerűség felé elmozdulni.

Tévé

Interaktív

Istenes

Péntektől péntekig

Üdvöske - valaha dévaj szubrettek és hamvas drámai szendék színházi pályafutását indította ez a reményteljes állapot, amelynek három fő összetevője rendszerint a sugárzó fiatalság, a tettrekészség és a tehetség ígérete volt. Ma már persze a kereskedelmi televíziók sem lehetnek meg időszaki üdvöskék nélkül:

Színház

Tánc

Színház

TranzDanz: DiverZity

Kovács Gerzson Péter (KGP) folyamatosan változó, dinamikus csapata most, a saját 25. születésnapján született újjá. A dark-gothic képregényes hangulatot megelőlegező cím egy várost jelöl, amelynek lakói torzra táncolják magukat.

Színház

Színház

Nincs ellenállás

Zsótér Sándor: Meggyeskert

Nem lehet véletlen, hogy egy héten belül két színházi előadás is az "új földesúr" megérkezését és a régi világ pusztulását tematizálja, egyik egy kortárs szöveg, Mundruczó Kornél Demencia című darabja, másik egy Csehov-mű.

Színház

Öngyilkos formalizmus

Mundruczó Kornél-Wéber Kata: Demencia

Mundruczó Kornél legújabb rendezése, az öngyilkosság-trilógia második darabjaként bemutatott Demencia sem a felejtésbetegségről, sem az öngyilkosságról nem szól.

Könyv

Könyv

Könyv

Ami megmarad

Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret Földje

Talán csak földhözragadtságból, de nem igazán kedvelem a félfikciós történeteket. Addig legalábbis, amíg túl nem jutnak azon a ponton, ahonnan kezdve már nem azt vizslatom kényszeresen, hogy az események közül melyik a kitalált, mennyi a történetben a dokumentálható igazság. Márpedig ebben a - Végel meghatározása szerint - "városregényben" különösen izgalmas vagy inkább nyomasztó ez a kérdés, hiszen főhőse, Újvidék viselt dolgairól, a negyvenes években lezajlott öldöklésekről és viszontöldöklésekről tényszerűen is tud egyet és mást az utókor.

Könyv

Téves nyomon - Három új magyar krimi

A magyar krimivel nem az a baj, hogy nincs, hanem hogy mindenáron lenni akar. Négy szerző három friss regénye jelent meg az idei könyvhétre, melyekben a szakértelmet jobbára csak a lelkesedés pótolja.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kerezsi Nemere: Caprices de Berlin

A művész képviseli Magyarországot az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett Henkel Art Award nemzetközi képzőművészeti pályázaton (a győztes megnevezése decemberben várható). Alkotásaiban érdekes módon keveredik a konceptuális művészet racionális, logikus és objektív szellemisége a szubjektív fantáziával.

Kiállítás

Képzőművészet

Lépéshátrány

Lépésváltás - Magyar Nemzeti Galéria

Múlt héten megnyílt a Magyar Nemzeti Galéria 1945 utáni művekből rendezett legújabb állandó kiállítása Petrányi Zsolt koncepciójából. Előre szeretném bocsátani, hogy mivel gyűjteményről, és nem kurátori kiállításról van szó, még az MNG esetében (melynek kanonizáló szerepe megkerülhetetlen) sem kérhető számon az, hogy a magyar művészet egészét reprezentálja.

Kiállítás

Képzőművészet

Házak ürügyén

Építészeten innen és túl - Ekler Dezső-kiállítás

Életmű-kiállítást rendezett Ekler Dezső építész munkáiból az egri Kepes Központ. Nem kérdés, hogy a vizuális művészetek és a tudomány miért éppen egy jelentős, nemzetközi viszonylatban is ismert építész pályáján találkoznak. Mégis, egy ma is élő építész életműtárlata, ami ráadásul bő három hónapig látogatható, itt és így, némi magyarázatot kíván.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Végre birs!

Az ayva tatlisi klasszikus török édesség: a birsalmát órákon át főzik, addig, amíg sötétbíbor színűvé, zseléssé válik (kb. három órán át). Intenzív ízű, zamatos, nem túl édes, fűszeres, lenyűgöző. Vaníliával kikevert mascarponéval szoktam tálalni (Törökországban hagyományosan kaymak kerülne rá, ami még töményebb és még zsírosabb), tetején harsányzöld darált pisztácia.

Riport

Újra nyit a Zeneakadémia

Riport

Kiérdemelni a múltat

Stadionok és egyéb légvárak építésének korában jólesik látni, hogy néha valós érték is létrejön itthon. Tetőtől talpig megújult a Zeneakadémia, a felsőfokú zeneoktatás és a kivételes szépségű koncerthelyszín világviszonylatban is ritka kombinációja.

Riport

"Ez részletkérdés" – Meleg szülők gyermekei

Az azonos nemű párok gyerekvállalását majdnem mindenki elutasítja, mondván, hogy káros a gyerek fejlődésére, és biztosan meleg lesz ő is. Noha ezt egy sor kutatás cáfolta meg, a kérdésben a melegek is megosztottak. És mit mondanak, akik ilyen családban nőttek fel?

Tudomány

Készül a klímajelentés

Tudomány

Az ötödik elem

Egyre melegebb lesz - állítja az IPCC készülő jelentése. Ebben az sem zavarja őket, hogy a melegedési tendencia megtorpanni látszik az utolsó 15 évben.

Ételhordó
Bionarancs