rés a présen

Ráncos leszek - Oltai Kata művészettörténész-kurátor

  • rés a présen
  • 2015. szeptember 27.

Snoblesse

Jön, jön, jön: kiállítás a női „testrészpolitikáról”

rés a présen: Szerinted mit érdemes ma megnézni Magyarországon?

Oltai Kata: Keveset sajnos. Az irodalomban és a színházban érdekesebb dolgok történnek, mint a képzőművészetben. Ha mégis egy múzeumot kellene kiemelnem, ami prosperál, az a Petőfi Irodalmi Múzeum. Illetve nagyon kíváncsi vagyok a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumra. Egy könyvben remek fotókat láttam, nagyon izgalmas archívuma lehet.

rap: Mégis, mik a legérdekesebb trendek a hazai kortárs képzőművészetben?

OK: Szinte mindenki azt jósolta, hogy a jelen kulturális klímában megindul az underground, és egy sor olyan dolog fog virágozni, ami amúgy nem menne. A vizuális művészetekben minden­esetre nem így lett. Ami engem izgat szellemiségében, hangütésben, az a hazai színtérről jobbára teljesen hiányzik. A feminista művészet, a férfiasságok vizsgálata, a fogyatékosság körbejárása és hasonlók – mintha teljesen hidegen hagynák a hazai művészeket. Nekem most – mivel mégiscsak történettudományos alapokon kezdtem – a hazai fotótörténet, főleg a késő hetvenes-nyolcvanas évek az egyik legizgalmasabb terep. Meg a kilencvenes évek sajtófotótermése.

false

rap: Mely kiállításaidra vagy a legbüszkébb?

OK: Szerettem az Átlátás projektet, amit az FFS-sel kezdtem, évekkel ezelőtt, és most is működik. A lényege az volt, hogy kereskedelmi és nonprofit galériákat hoztunk össze pályakezdő kurátorokkal és fotósokkal pályázatok útján. Büszke vagyok az Ujj Zsuzsi-könyvre is, mi is meglepődtünk, hogy mi minden került elő – egy komplett életmű. És a tavalyi nagy kiállításom a Capa Központban, a Second Skin. Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai sok szempontból volt nekem fontos mérföldkő, plusz kemény kihívás volt terhesen dolgozni.

rap: Milyen kiállítást gondozol legközelebb?

OK: Október végén nyílik a Ferencvárosi Pincegalériában egy csoportos kiállítás, ami egy sorozat része, tavaly indítottam Vanília néven, akkor a kArton galériában volt az első felvonás az egydimenziós férfiképről. Most pedig Komfort címmel rendezek egyet a női „testrészpolitikáról”. A vezérfonal ennél a sorozatnál, hogy egy meghatározó elméleti könyvből, felvetésből indulunk, merthogy beszélgetőtársnak hívom Hermann Veronika kultúrakutatót, aki jó barátnőm, és közös az érdeklődésünk. Tavaly George Mosse The Image of Men. The Creation of Modern Masculinity volt a kiindulópont, idén Iris Marion Youngot választottam és az On Female Body Experience című esszékötetét. Azért is fontos ez nekem, nekünk, hogy felhívjuk a figyelmet, mennyire nincs lefordítva a szakirodalom, így szótár híján a diskurzus is gyér marad.

rap: Mik az évadra a későbbi terveid?

OK: Ha minden jól megy, november végén jelenik meg Déri Miklós portréiból egy könyv, amit szerkesztek. Januárban beérik egy többéves identitásprojektünk a Borsos János–Lőrinc Lilla-művészpárossal és Szenteleki Gáborral, kiállítással és katalógussal. Májusban pedig a magyar punktörténelem egy vizuális szeletét kell feldolgoznom, mert nyertünk pénzt kiállításra és katalógusra.

rap: Melyik a legkedvesebb gyűjteményed a világban?

OK: Tavalyelőtt a Paris Photón voltam kint, meg a Maison Rouge-ban. Ez egy magánmúzeum, és van egy sorozata, ami más privát intézményeket mutat be. Akkor két tasmán gyűjtemény, a MONA (Museum of Old and New Art) és a Tasmanian Museum and Art Gallery gyűjteményeiből válogattak. Az előbbi az egyik kedvenc múzeumom, egyébként egy hihetetlen, kvázi hazardőr férfi alapította, David Walsh. Szóval Tasmánia érdekes.

rap: Milyen lesz a következő tetoválásod? Nem félsz, hogy idős korodban másképp fognak kinézni, mint most?

OK: Találtam egy fura, darabos rajzot egy férfifejről, olyan Gene Simmons-figura. Nagyon nyolcvanas évek, az kerül a hátamra, és egy múlt századi, Biribiben fogva tartottról fotózott minta, félresikerült kitüntetésféle, azt is szeretném. Nem félek az időskortól, természetesen ráncos leszek, és biztos akkor is rajtam lesznek a tetoválások, amik mind olyanok, hogy a kor és a tinta szétfolyása csak jót tesz nekik. Mit nem adnék egy valódi hamuval készült karcolásért...

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.