A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics lesz a Könyvfesztivál díszvendége

  • narancs.hu
  • 2022. július 16.

Sorköz

Jó ideje lehetett tudni, hogy a fehérorosz író lesz a díszvendég, csak a koronavírus-járvány miatt nem tudott eddig eljönni.

Szeptember 29. és október 2. rendezik meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A látogatókat a Millenárison, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület) és a Millenáris parkjában várják.

Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics lesz, ő kapja Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat is. Régóta lehet már tudni, hogy a fehérorosz író lesz a díszvendég, csak a koronavírus-járvány miatt nem tudott eddig eljönni.

Mint ismert, Szvetlana Alekszijevics 2015-ben kapta az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint többszólamú írásait ismerték el ezzel, amelyekben „a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet”. Korábban számos különböző műfajban kipróbálta magát, írt esszét, novellát, riportot, végül az ismert fehérorosz író, Ales Adamovics könyvei segítettek a döntésben. Alekszijevics egy olyan irodalmi módszert keresett, amellyel a lehető legvalóságosabban írhatná le a történéseket, és könyveivel épp ilyen új műfajt teremtett.

Alekszijevics Fehéroroszország leghíresebb írója, gyakran emeli fel szavát a belarusz kormány antidemokratikus lépései ellen. 2020-ban európai diplomaták védték a letartóztatástól, később Németországba távozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk