Adéla Gálova, a Cseh Centrum igazgatója: Az Irodalom Éjszakáját egyenesen Csehországból importáltuk

  • rés a présen
  • 2024. június 4.

Sorköz

A háromnapos rendezvényen a látogató saját preferenciái szerint választhatja ki a számára kedvező útvonalat. Minden este nyolc különböző helyszínen összesen nyolc rövid felolvasás zajlik.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2024. május 30-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

rés a présen: Mi a Cseh Centrum és az Irodalom Éjszakája közös története?

Adéla Gálova: Az Irodalom Éjszakája egy olyan esemény, amelyet egyenesen Csehországból importáltunk ide. És nem csak ide, számtalan más országba, ahol cseh centrumok működnek, így valóban nemzetközi esemény. Csehországban az idén 18. alkalommal, Magyarországon – ahol évente Budapest és Debrecen ad otthont a rendezvénynek – 9. alkalommal lesz. Debrencenben május 31. és június 2., a fővárosban június 5. és 7. között. A cél egyrészt a kortárs irodalom széles körű népszerűsítése, különös tekintettel az európai irodalomra; másrészt a többnyelvűség és a fordítói munka jelentőségének hangsúlyozása, beleértve a kis nyelveket is. Nem utolsósorban rendkívüli élmények nyújtása egy egyedi koncepción keresztül.

rap: Hol zajlanak a rendezvények?

AG: Budapesten az idén először átkelünk a Dunán: Pestről Budára. Ez összhangban van az idei év átfogó mottójával: „túlsó part”. Arra is gondoltunk, hogy ez a fogalom mennyire jól alkalmazható az irodalmi szövegekre, amelyek szeretik a fantázia tereibe repíteni az olvasót. Ezúttal Buda legszebb helyein barangolhat a közönség Gül Baba türbéjétől a Dunán horgonyzó szállodahajóig. Debrecenben az Irodalom Éjszakájának szerelmesei a belvárosban hallgathatják meg a felolvasásokat. A megszokott helyszínek listája ott is újakkal bővült az idén.

rap: Miből válogathat a néző?

AG: Az Irodalom Éjszakája a párhuzamos felolvasási helyszínek közötti barangolásra épül. A felolvasott szöveg, a színészi előadás és maga a felolvasás élményének kombinációja egy szokatlan, az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő helyszínen önmagában is lenyűgöző. Örülünk, hogy idei színházi partnerünk a Jurányi Ház, amely a színházi élet nagy neveinek egész sorát vonultatja fel erre az alkalomra. Ami az idei írókat illeti, nincs különösebb „fókuszˮ, a szövegeket többféle szempont alapján válogatjuk, mint például a minőség, az aktualitás vagy az év témájához való kapcsolódás. A háromnapos rendezvényen a látogató saját preferenciái szerint választhatja ki a számára kedvező útvonalat. Minden este nyolc különböző helyszínen összesen nyolc rövid felolvasás zajlik (Budapesten nyolc, Debrecen esetében öt ismétlésben). Az idén 24 ország képviselteti magát a világ minden tájáról, így bőven van miből válogatni. A szövegekről, felolvasókról és helyszínekről minden információ megtalálható az irodalomejszakaja.hu weboldalon vagy a közösségi média oldalainkon. Az egész rendezvény ingyenes, nem kell regisztrálni, csak el kell jönni. Az időjárás-előrejelzést is érdemes figyelemmel kísérni, hogy tudják, esernyőt vagy napernyőt vigyenek-e a felolvasótúrára. A siket és nagyothalló irodalombarát közönséget is várjuk, akiknek jelnyelvi tolmácsolást biztosítunk a kiválasztott időpontokban, illetve a látássérült látogatókat is, akiknek önkéntes kísérők formájában nyújtunk asszisztenciát/segítséget.

 
Fotó: Kleb Attila
 

rap: Ki a kedvenc kortárs cseh szerződ?

AG: Van belőlük jó pár, mindjárt a cseh írónők erős generációjából az idei cseh szöveg szerzője, Petra Soukupová. Továbbá az Európai Irodalmi Díj nyertese, Lucie Faulerová, vagy az izgalmas történelmi regények szerzője, Katerina Tučková. A költőnők közül Olga Stehlíková, Zofia Baldyga, Alžběta Stančáková vagy Alžběta Luňáčková – és sokan mások. A férfi szerzők közül: Petr Borkovec, Petr Hruška és Elsa Aids, vagy az idei Magnesia Litera-díjas Marek Torčík – és itt is folytatható lenne a lista.

rap: Milyen más programjai lesznek még a Cseh Centrumnak?

AG: 2024 a Cseh Zene Éve, és ez kéz a kézben jár a különféle műfajú zenei programokkal a dzsessztől a klasszikus zenén át az alternatívokig. Számos fantasztikus helyi partnerünk van, így a cseh zenészek képviseltetik magukat a legtöbb bevett helyi fesztiválon is. További csemege lesz az az audiovizuális kortárs cseh zenei program, amelyet ősztől a Magyar Zene Háza Hangdómjában mutatunk be. Személy szerint nagyon várom a Kafka-centenárium rendezvényeit is: lesz zene, színház és kiállítás, mégpedig a Gólemmel, illetve a Radnóti Színházzal együttműködésben, és két másik, velünk a kafkai örökségen osztozó kulturális intézménnyel, a Goethe Intézettel meg az Osztrák Kulturális Fórummal karöltve.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk