Hatalmas érdeklődés övezi a Nobel-díjas Olga Tokarczuk könyvét Lengyelországban

  • narancs.hu
  • 2019. december 19.

Sorköz

Már kétmillió példányban adták el idén a könyveit.

Több mint egymillió példányt adtak el Lengyelországban Olga Tokarczuk könyveiből azóta, hogy a Svéd Akadémia októberben a lengyel írónak ítélte oda a 2018-as irodalmi Nobel-díjat – közölte Tokarczuk lengyelországi kiadója.

„A Svéd Akadémia döntését megelőzően Olga Tokarczuk könyveiből összesen nagyjából egymillió példány fogyott az országban. Október 10. óta ezt a számot megduplázták újabb egymillió példány eladásával” – idézte a Rzeczpospolita című napilap Marcin Baniakot, a Wydawnictwo Literackie nevű krakkói kiadó munkatársát. Egy 38 milliós lakosú országban ez „óriási érdeklődésnek” számít – jegyezte meg Baniak.

A Tokarczuknak odaítélt Nobel-díj indoklásában a Svéd Akadémia az 57 éves író „narratív képzeletét" emelte ki, "amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”.

Olga Tokarczuk lengyel író portréja a Magyar Narancs korábbi lapszámában jelent meg, mely elolvasható most a weben.

„Az irodalom reményt ad"

Adam Michnik immár három évtizede megjelenő újságja, a Gazeta Wyborcza, amelyről alighanem túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész közép-európai térség legnívósabb napilapja, 2016 áprilisában különszámot adott ki: aznap a lap valamennyi írását szépírók jegyezték. A különszámhoz Olga Tokarczuk írt előszót: tömören, áttetsző stílusban fogalmazta meg, miként vélekedik a lengyel társadalom állapotáról, miben látja az irodalom szerepét.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.