Először teszik hozzáférhetővé T. S. Eliot múzsájához írott, mintegy ezer levelét

  • narancs.hu
  • 2020.01.01 16:15

Sorköz

A levelezés az évtized irodalmi eseménye lehet.

Több mint 60 év után először olvashatják el a kutatók azt a mintegy ezer levelet, amelyet a Nobel-díjas költő, drámaíró T. S. Eliot írt múzsájához, Emily Hale-hoz.

A dokumentumok rávilágítanak a költő Hale-hoz fűződő kapcsolatára, és bensőséges részletekkel szolgálnak T. S. Eliot életéről és munkáiról. A levelezést csütörtöktől teszik hozzáférhetővé a diákok, kutatók és tudósok számára a Princeton Egyetem könyvtárában.

Anthony Cuda, a költő kutatója, és a T. S. Eliot Nemzetközi Nyári Egyetem igazgatója szerint a levelezés az évtized irodalmi eseménye lehet.

Hale és Eliot 1912-ben ismerték meg egymást Cambridge-ben, de csak 1927-ben mélyült el barátságuk. Életük végéig barátok maradtak, 1930-tól 25 éven át leveleztek egymással. Eliot Angliában élt, Hale pedig drámát tanított amerikai egyetemeken, köztük a kaliforniai Scipps College-ban.

Hale 1956-ban a Princeton könyvtárának adományozta a leveleket, de azzal a megkötéssel, hogy bármelyikük hal meg előbb, csak 50 évvel a másikuk halála után lehet őket elolvasni. Eliot 1965-ben hunyt el, Hale négy évvel később.

Eliot életrajzírói szerint a költő úgy rendelkezett, hogy Hale neki írott levelit égessék el.

Cuda szerint kapcsolatuknak nagy jelentősége volt mindkettejük életében, és levelezésük olyan intim részleteket tartalmazhatott, ami miatt Eliot nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljenek.

T. S. Eliot 1888-ban született a missouri St. Louisban, és már 26 évesen megjelentek első veresei. Legismertebb költői művei között szerepel A puszta ország, Az üresek vagy A négy kvartett.
Frances Dickey Eliot-kutató szerint a levelek nemcsak Hale szerepét tisztázhatják Eliot életében, hanem mások mellett a költő anglikanizmusáról is beszámolnak. Dickey, aki T. S. Eliot prózai műveinek teljes kiadását szerkesztette emlékeztetett rá, hogy Eliot szégyellte 15 évig tartó első házasságát Vivienne Haigh-Wooddal, és a levelezésből az is kiderülhet, vajon felmerült-e a házasság gondolata Hale-lel kapcsolatban.

false

Eliot akkor kezdett el levelezni Hale-lel, miután első házassága véget ért. Dickey szerint Hale segített neki amerikai ifjúsága és múltja feldolgozásában.

A hagyatékot, amelyben a levelezésen kívül fotók és egyéb dokumentumok is vannak, októberben kezdték katalogizálni és digitalizálni a Princeton könyvtárában. A 14 doboznyi dokumentum feldolgozását vezető Daniel Linke elmondta, hogy a kutatók a világ minden tájáról érkeznek majd a Princeton könyvtárába, hogy tanulmányozhassák az anyagot, mert a dokumentumokat nem teszik hozzáférhetővé online. (MTI)

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.