Esterházy-portrét avattak a HÉV-megálló falán

  • narancs.hu
  • 2022. április 14.

Sorköz

A festmény mellett egy idézet olvasható az író Egy kékharisnya följegyzéseiből című könyvéből.

Esterházy Pétert ábrázoló falfestmény látható csütörtök óta az óbudai Rómaifürdő HÉV-megálló állomásépületében – írja a 24.hu.

Ez az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a MÁV-HÉV Zrt. közös projekje, az író születésének 72. évfordulójára, április 14-re készült el, ez a magyar próza napja is. A portré Burger Barna fotóművész fényképe alapján a Vertigo Murals alkotócsoport munkája.

Az arckép mellett egy idézet is olvasható az Egy kékharisnya följegyzéseiből című könyvből: „Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre.”

Az Esterházy-megálló avatásán Darvasi László író, Kemény Vagyim, a projekt egyik ötletgazdája és Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszélt. Elhangzott, ennél jobb helyet keresve sem lehetett volna találni a köztéri képnek, hiszen ezen a HÉV-állomáson Esterházy Péter is rendszeresen megfordult.

A portré mellett olvasható idézet szövegkörnyezetét a Könyves Magazin beszámolója idézi: „A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.

Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem valami könnyű felhőtlenség, szabadnak lenni nehéz. Nehéz és jó.

Az ember szabadnak születik.”

A leadkép forrása: Kiss László polgármester Facebook-oldala

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk