Ezer földieper vagy egy BigMac? Érvek a növényi étrend mellett

Sorköz

Dr. Gregert édesanyja csodálatos gyógyulása terelte a teljes értékű növényi diéta felé, amelyet Hogy ne halj meg című könyvében ismertet részletesen.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az évről évre megjelenő, újabb diéták között, amelyek kicsattanó egészséget ígérnek, és messziről elkerülhetjük velük a betegségeket. Paleo, ketogén, zóna, candida, makrobiotikus – az ábécé minden betűjére jut egy diétatípus, és akkor még nem is soroltuk  a húshagyó étrendek változatait: szemi-vegetáriánus, lakto- és ovo-lakto, peszkatáriánus és vegán: ki tudja, mit eszik és mit nem, aki ezeket követi.

Dr. Michael Greger mindenesetre a teljes értékű növényi étrend mellett teszi le a voksot Hogy ne halj meg című könyvében. A szerzőt könnyen elintézhetnénk annyival, hogy egy újabb növényevővel van dolgunk, aki az állatok jogairól papol. Greger azonban nem téríteni akar, hanem kutatásokkal alátámasztva bizonyítani, ráadásul remek humorral rántja le a leplet a gyógyszeripar mohó profithajhászásáról is. A borítón zöld levelekből állnak össze a címet alkotó betűk, amire egy gyakorlott növényevő – nem én – egyből rámondja, hogy fodros kel. Ez ráadásul Dr. Greger kedvenc „betegséggyilkos” növénye, amit szupereledelnek tart. De ne ijedjen meg senki, a szerző nem olyan elvakult, mint elsőre gondolnánk. Sőt, a könyyv egy pontján felhívja a figyelmet az „ételbűnözés” fontosságára, vagyis arra, hogy alkalmanként érdemes nem foglalkozni az egészséges étrenddel, és enni valami olyat, amit megkívánunk. Akkor is, ha tök egészségtelen. Igaz, ehhez az is kell, hogy legtöbb napot kihágások nélkül végigcsináljuk.

 
Dr. Michael Greger: Hogy ne halj meg
Forrás. Édesvíz Kiadó

Dr. Michael Greger nemzetközileg elismert táplálkozástudományi szakember, a növényevők körében népszerű, ingyenesen használható NutritionFacts.org oldal készítője, ahol minden nap újabb videók és cikkek jelennek meg a legfrissebb táplálkozási kutatásokról. Greger, mint már említettük, a teljes értékű növényi étrendre esküszik: ennek az étrendnek köszönhetően épült fel a nagymamája végső stádiumú szívbetegségéből, pedig az orvosok mindössze néhány hetet jósoltak a tolószékes asszonynak. Csodával határos módon, hiába volt halálos ítélet a zsebében mindössze 65 évesen, új étrendje hatására még 31 évig élt. Greger ezután választotta az orvosi pályát, és elkötelezett híve és misszionáriusa lett a teljes értékű növényi étrendnek.

Az Egyesült Államokban az orvosokat az általuk felírt tabletták és eljárások után fizetik, és nem azért, hogy az egészséges étrendről beszéljenek a pácienseiknek. A gyógyszeripar hatalmas összegeket költ reklámokra, olyat viszont soha nem látunk, hogy édesburgonyát vagy brokkolit hirdetnének a tévék: ugyan ki fizetne ezért? Pedig a legtöbb halálok és betegség – szívbetegség, tüdőbetegség, Parkinson-kór és magas vérnyomás – megelőzhető lenne azzal, hogy jobban megválogatjuk, mit eszünk.

Ez az étrend teljes értékű növényi élelmiszerekből áll, amely finomítatlan, feldolgozatlan növényi ételekből áll, és mellőzi a húsokat, tejterméket és a tojást. Greger megkülönbözteti a vegán étrendtől, mert, mint fogalmaz, túl sok vegánnal találkozott, akik sült krumplin és sörön éltek. A vegánok az állatjogokért harcolnak, tehát etikai megfontolásaik vannak, a teljes értékű növényi étrend azonban az egészségre koncentrál. Egy gond van: az életmódváltásból senki nem profitál – csak a betegek –, így aztán nem is foglalkoznak vele az orvosok. A rendszer csak azt jutalmazza, aki sok receptet ír fel.

 
Dr. Michael Greger
Forrás michaelgregermd/Instagram

A könyv első részében a babfélék és a leveles zöldségek egészségre gyakorolt hatásáról van szó, a másodikban az elkészítésükhöz és fogyasztásukhoz kapunk gyakorlati tanácsokat. Gregernek van egy mobilos applikációja is, ahol szerepelnek a napi ajánlott adagok, elég kipipálni, ha teljesítettük ezeket. „Ugyanannyi kalóriáért ehetsz egy Big Macet, 100 földiepret, vagy egy majdnem 20 literes salátatálat” – írja.

Greger a húsipar és a tejipar etikátlan gyakorlatairól, az általuk fizetett kutatási eredmények káros hatásairól is ír. Ezek nem is mindig jelentenek hazugságot, sokszor csak a megfogalmazás homályos: például azzal kapcsolatban, hogy miből együnk többet – zöldségekből és gyümölcsökből –, a kutatások tisztán fogalmaznak, de ha arról van szó miből együnk kevesebbet, már arról beszélnek, hogy együnk kevesebb telített és transzzsírsavat, ahelyett, hogy azt írnák, együnk kevesebb húst és tejterméket. És kinek van ideje mindennek rendesen utánanézni?

Greger a könyve alapján vicces figurának tűnik, aki a végletekig elkötelezett az egészséges táplálkozás népszerűsítése mellett, de a videós tartalmai is rendkívül szórakoztatók. Megvallom, először kirobbant belőlem a nevetés, amikor megláttam, hogy többnyire gyalogol, miközben beszél – ezt is az egészséges életmód jegyében –,  mindezt széles vigyorral, ki tudja, hány dioptriás szemüvege mögül hunyorogva. A futópad az ő katedrája.

De már csak azért is megér egy próbát az étrendje. Elsőnek annyi is elég, ha az ember elhagyja a sót, az olajat, és a cukrot, és elkezdi érezni az ételek valódi ízét, hogy garantáltan fogyjon tőle. Én sokat nevettem a könyv olvasása közben: Dr. Greger, ha nem találta volna meg a hivatását orvosként, ragyogó stand-up komikus lehetett volna.

Dr. Michael Greger: Hogy ne halj meg – Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket. Édesvíz Kiadó, 2022, 536 oldal

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk