Falfestményekkel emlékezik Szombathely Joyce-ra

  • narancs.hu
  • 2024. október 12.

Sorköz

Közép-Európa legnagyobb kültéri kiállításának szánják.

James Joyce Ulysses című regényéhez kötődő művészeti projekt zajlik Szombathelyen. A városban nyolc falfestmény készül el, minden évben kettő. Ez Közép-Európa legnagyobb kültéri kiállítása lesz. Szórólap is készült róla fotókkal, térképpel és leírásokkal, ehhez péntek óta minden turista és városlakó hozzájuthat a szombathelyi Tourinform-irodában – írja a Nyugat.hu.

 A projektről pénteken tartottak tájékoztatót Szombathelyen.

Arról is szó esett, hogy James Joyce feltette a várost a világirodalmi térképre, de Szombathely is feltette James Joyce-t a saját térképére. A városban rendszeresen megünneplik a Bloomsdayt, június 16-át, amely a regénybeli Leopold Bloom életének egy fontos napja, Szombathely pedig úgy kötődik a könyvhöz, hogy ez Bloom apjának, Virág Rudolfnak a szülővárosa. 2005-ben itt szobrot állítottak Joyce-nak.

 

A szórólap bemutatóján részt vett és beszédet mondott Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete is, aki az utóbbi egy évben ötödször jár Szombathelyen. Ezúttal elhozta Nemény András polgármesternek a dublini polgármester meghívóját. 

Az ír küldöttséggel együtt érkezett Declan Kinerd ír író és Joyce-kutató, aki a szombathelyi egyetemen tartott előadásában többek között arról beszélt, hogy Joyce nagyra tartotta azokat a városokat, ahol az emberek tudnak sétálni, és mivel Szombathely a gyalogosövezetei révén szemlátomást ilyen hely, szerinte Joyce jól érezné magát itt.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!