Jon Fosse kapja az irodalmi Nobel-díjat

  • narancs.hu
  • 2023. október 5.

Sorköz

A Svéd Királyi Akadémia a 64 éves norvég írónak ítélte oda a rangos elismerést.

Bejelentették az idei irodalmi Nobel-díj nyertesét: az elismerést Jon Fosse norvég író, drámaíró kapja meg, akinek számos műve magyarul is megjelent már. Sokan a mai Ibsenként emlegetik, hiszen színpadi művei világszerte sikert aratnak, regényeit és verseit több mint negyven nyelvre fordították le.

A díjat „olyan innovatív színdarabokért és prózáért kapta, amelyek hangot adnak a kimondhatatlannak” - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Mats Malm, a Svéd Akadémia titkára. Fosse díjjal 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Fosse a királyi palota szomszédságában lévő különleges házikóban, a Grottenben él, amit norvég állam ajánl fel neves művészeknek és tudósoknak, de Ausztriában is otthon van. 2015 óta dolgozik az 1250 oldalas Szeptológia című fő művén, amelynek első része 2019-ben jelent meg a Kalligram kiadónál.

Ugyancsak ismert műve az Álmatlanság-trilógia, amelyből Eötvös Péter írt operát.

A fogadóirodáknál az irodalmi Nobel-díj esélyeseinek listáján szerepelt Nádas Péter és Krasznahorkai László, valamint Murakami Haruki és Thomas Pynchon is. A díjnak ugyanakkor nincsen hivatalos rövidlistája.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk