Knausgård legújabb munkáját nem valószínű, hogy elolvashatjuk, mert csak 2114-ben kerül publikálásra

  • narancs.hu
  • 2019. október 21.

Sorköz

A Jövő Könyvtára elnevezésű projektnek ajánlotta fel új könyvét.

Karl Ove Knausgård regényfolyama megírása után új kihíváshoz csatlakozott. A norvég író lett a hatodik közreműködője a Jövő Könyvtárának, mely kortárs szerzők műveit gyűjti oly módon, hogy azok 2114-ig olvasatlanok maradnak – írja a The Guardian.

A Jövő Könyvtárát élő, organikus műalkotásnak tekintik, mely 100 év alatt bontakozik majd ki – nyilatkozta az életre hívó skót művész, Katie Paterson. A könyvtár-projekt jelenleg 1000 fenyőből áll, melyeket 2014-ben Oslo északi erdejében ültettek el. Egy évszázad elteltével fogják majd ezeket a fákat kivágni, papírt készítenek belőlük, és a könyvtár számára mondjuk úgy, letétbe helyezett művek kéziratait fogják kinyomtatni rájuk. A projektben részt vesz például Margaret Atwood, David Mitchell vagy Elif Shafak is Karl Ove Knausgård mellett.

Knausgård az első norvég író, aki csatlakozott a projekthez, akit Katie Paterson a 21. század egyik legkülönlegesebb írójának nevezett.

Knausgård a Jövő Könyvtárát dicsérve elmondta: ez egy ragyogó ötlet. "Nagyon tetszik az a gondolat, hogy lesznek olyan olvasóim, akik még meg sem születtek. Tetszik az ötlet, hogy ez a képzeletbeli könyvtár közel 100 év múlva nyílik majd meg. Ez egy csodálatos zöld mű."

Knausgård elmondása szerint már el is kezdte a szóban forgó kézirat írását. De nem fed fel róla részleteket. Mint mondja, ezzel a művével kapcsolatban is ugyanazt az erkölcsi és etikai felelősséget tulajdonítja magáénak. "Egyébként nem engedhetem meg magamnak, hogy az olvasókra gondoljak. Szabadnak kell lennem."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?