Magyar Narancs Könyvek az Ünnepi Könyvhéten!

  • narancs.hu
  • 2024. június 13.

Sorköz

Lapunk újságírójának, Barotányi Zoltánnak, illetve Upor Lászlónak, az SZFE volt tanárának könyve jelenik meg a sorozatban. Vasárnap mindkét szerzővel találkozhatnak a Vörösmarty téren. 

Újabb kötetekkel bővül a Magyar Narancs Könyvek című sorozat. A könyvhét alkalmából jelenik meg lapunk szerzője, Barotányi Zoltán Konyhai kémia. Hogyan működik főzés közben a tudomány? című kötete, amit a szerző vasárnap 15 és 16 óra között dedikál a Tea Kiadó 72-es számú pavilonjánál a Vörösmarty téren.

Kerti sütögetéskor miért csökkenti a zöldfűszeres pác a rákkeltő anyagok keletkezését? Miért finom a hőbomlás egyes fázisaiban az étel, és miért ehetetlen a másikban? Vajon mitől rettegnek a kemofóbok, ha édesítőszert tartalmaz egy étel? Miért változik meg a vizeletünk szaga, ha spárgát ettünk, és miért csak az emberek negyede érzékeli? Barotányi Zoltán kedélyes és lezser hangvételű ismeretterjesztő írásaiban összeforr a gasztronómia és a szigorú tudomány, mely rég volt olyan szórakoztató és lélegzetelállítóan összetett, mint háztartásunk fortyogó laboratóriumában: a konyhában – olvasható a könyv ajánlójában.

Barotányi Zoltán 1999 óta a Magyar Narancs munkatársa. Gyakorta ír cikkeket és készít interjúkat többek között természet- és társadalomtudományról, történelemről, gazdaságról, klímapolitikáról, időjárásról, városi állatokról, űrkutatásról, sportról, rendszertelenül jelentkező sorozatot visz a táplálkozástudomány, a konyhai kémia rejtelmeiről, néha még kedvenc zsánerfilmjeiről is – és szinte heti rendszerességgel zenéről.

 
Forrás: Tea Kiadó 

 

Szintén ott lesz a könyvhéten Upor László, aki rektori kinevzése előtt állt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), amikor a hatalom einstandolta az intézményt. Erről az időszakról írt könyvet Majdnem lehetetlen. Az SZFE autonómiaharcának története címmel. A kötetről Bojtár B. Endre, lapunk főszerkesztője, a Magyar Narancs Könyvek sorozatszerkesztője kérdezi a szerzőt vasárnap 12:30-kor a Vörösmarty téri Nagyszínpadon. A könyvbemutató után Upor László dedikál a Tea Kiadó 72-es számú pavilonjánál.

A magyar kormány 2020 tavaszán nekifogott a teljes felsőoktatás gyökeres, politikai céloktól sem mentes átalakításának. A súlyos autonómiamegvonással járó „modellváltás” ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége határozottan tiltakozott. Upor László, az események idején rektori kinevezés előtt álló egyetemi oktató a tiltakozásból lett mozgalom történetét meséli el személyes nézőpontból. Szenvedélyes és bensőséges hangon rajzolja meg a hősies egyetemi polgárok portréit, és kíméletlenül jellemzi a hatalom ágenseit is. Megmutatja a hallgatók további sorsát és az universitas eszméjének pusztulását – majd újjászületését –írják a könyvről a kiadó oldalán.

Upor László dramaturg, műfordító. Színházról és filmről ír, olykor könyveket szerkeszt. Évtizedeken át tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Egyetemen. 2017-től rektorhelyettesként, 2019 tavaszától rektori feladatokat ellátó rektorhelyettesként volt kénytelen képtelen döntéseket hozni, később lemondott, még később a Freeszfe Egyesület egyik alapítója lett.

Upor László könyvéről májusban írt lapunk, a szerzővel pedig áprilisban készítettünk interjút.

Mindkét könyv a Tea Kiadó gondozásában jelent meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk