Márai Sándorról neveztek el egy könyvesboltot Mexikóban

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Sorköz

Egy volt politikus nyitotta a boltot, de a helyi hatóságok még aznap bezáratták. 

Márai Sándorról neveztek el egy könyvesboltot a mexikói Chihuahuában – írja a Litera.hu a bolt igazgatójával készített El País-interjú alapján.

Javier Corral, a könyvesbolt tulajdonosa és igazgatója korábban a liberális konzervatív, kereszténydemokrata PAN (Nemzeti Akció Párt) tagja volt, 2016-tól 2021-ig Chihuahua állam kormányzójaként szolgált, de úgy döntött, hogy kiszáll a politikából és könyvesboltot nyit szülőhazájában, Chihuahuában.

Corral elmondta, a Proceso mexikói folyóirat igazgatója, Julio Scherer García, a mexikói újságírás ikonikus alakja ismertette meg Máraival, ő adta a kezébe az 1942-es A gyertyák csonkig égnek fordítását. Corral úgy emlékezett, hogy Scherer azt mondta neki, két okból adja a könyvet, az egyik Márai határozott stílusa, nyelvezete és látásmódja, a másik pedig az, hogy Corral soha nem fogja elfelejteni, hogy tőle kapta. 

Javier Corral azt mondta, most azért Márairól nevezte el a könyvesboltját, mert bár az író 1989-ben öngyilkosságot követett el és el akart tűnni az élők sorából, ő nem fogja hagyni, újjáéleszteni, megmenteni szeretné, hiszen jelen van, él mindenben, amit az irodalomban alkotott. Hozzátette azt is, ő maga is ellenáll. 

 
Librería Sándor Márai
Forrás: Facebook/Libreríra Sándor Márai
 

Az El País kiemeli, hogy Corral könyvesboltja egyszerre kulturális és politikai projekt, a mexikói kulturális minisztérium adatai szerint Chihuahuában ugyanis mindössze 47 könyvesbolt van, minden 19 000 lakosra jut egy. Corral ki is mondta, hogy szerinte a jelenlegi politikai helyzetben különösen nagy igény van a hasonló terekre, mert a nagy sötétség, a nagy polarizáció idejét éljük, a demokratikus élet és a szabadsággyakorlás számos olyan alapvető gyakorlata visszaszorult mint például a párbeszéd vagy a vita.

"Úgy gondolom, hogy a könyvesbolt a demokrácia megerősítésének tere" 

– fogalmazott. 

A helyi hatóságok ugyanakkor másfél hete, a nyitás napján bezáratták a boltot, a megnyitóünnepséget egy parkban rendezték meg, és az üzlet rendezvényeit azóta is ott tartják, annak ellenére, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök is felszólalt a bezáratás ellen, bár López Obrador nem Corral pártjának tagja. Corral a Facebookon arról írt, hogy egy volt párttársának, a jelenlegi chihuahuai kormányzónak a politikai bosszújáról van szó.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.