Könyv

Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek

Sorköz

A regény indító és összekötő motívuma egy fej elvesztése.

Az egyik evangéliumi szövegen keresztül ismerjük meg Keresztelő János történetét, amelyben felmerül az apokrif kérdés, mely szerint Jézus helyett lehetett volna-e ő a megváltó. A második történetszál Júdeába vezet, ahol János születésének körülményeit, Zakariás és Erzsébet történetét ismerhetjük meg. A harmadik réteg helyszíne és beszélői pedig ismerősek lehetnek a szerző első könyvéből: a Szűz Mária jegyesében megismert képzeletbeli Kádár-kori falu lakóinak kiegészítő történetébe futunk bele.

A fent említett fej elvesztője ugyanis nemcsak Keresztelő János, hanem az Esperes, a falu kegyvesztett papja, igaz, őt már a halála után, a végrendeletéből fakadóan fejezik le. A különböző történeti szintek és azok nyelvi regisztereinek váltogatása bravúros, és az is könnyen követhető, mikor, ki, kinek a történetét meséli el. A párhuzamosan futó, de helyben, időben, sőt a fikció és a valóság, a szent és a profán keretein belül is egymástól nagyon távol álló történetsíkok egymást értelmezve, magyarázva és kiegészítve kapcsolódnak össze, így az olvasó fejében állhatnak össze a kérdések egyrészt a megváltásról és abban Keresztelő János szerepéről, másrészt az egymásra vetített, egymást elbeszélő egyéni szerepek meghatározottságáról vagy épp esetlegességéről. Mindez úgy, hogy Milbacher könyve nem didaktikus, nem törekszik filozófiai tételek kimondására vagy kimondatására, nem ad mindenre választ, mégis minden szépen összesimul benne.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.