Nádas: Európában ma nincs nem populista kormány

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Sorköz

A zürichi Literaturhaus felkérésére írt esszét, amelyben sok mindenről inkább hallgat, Magyarország sorsáról is.

A kor politikai, társadalmi és szociális változásaira reflektáló szövegeket kért a zürichi Literaturhaus kiválasztott íróktól, elsőként a magyar Nádas Pétertől.

A Planetáris hipikrízis című esszé németül Ilma Rakusa fordításában csütörtök este hangzott el Zürichben. 

Az írás szól a változó klímáról, a demokrácia periodikusan visszatérő válságáról, arról, mi a jelentősége annak, hogy „vélekedés és tudás, vélemény és igazság két dolog”, és Európáról:

„Európában ma nincs nem populista kormány. Érdekes jelenség. Nem hányom a szenátorok szemére. A haladás, a fejlődési és a növekedési elv jegyében ők a populus kegyének visszakoldulásán és a nyilvánvaló fizikai károk eseti elhárításán robotolnak. Végül is választóik kívánsága szerint baltázzák el, amit még el lehet. Igazán nem dolgozhatnak választóik utópikus kívánságai ellen. Nagy kell ám a kell. Ténylegesen minden nap minden órájában mindenki helyzetének többnek és jobbnak kell lennie. Nincs, ki ne így kívánná. Habár a választási periódusok eleve kiütik kezükből a megbízható távlati tervezést. Megígérik, de nem tudják beváltani. Akkor újra megígérik. Talán a végzet szórakozik így velünk.

Szegény jó európai kormányok kénytelenek köpni a tapasztalatra, a tudásra és külön minden egyes tudományra. Amivel megint csak választóiknak hízelegnek.

Választók és befektetők egyként megvetik a tudósokat. Véleményeket akarnak, vizsgálják, kinek mi róluk a véleménye. Róluk, nekik, őket. Rőffel vagy unciával akarják megmérni a saját bölcsességüket. Én, én, én. Leíró jellegű filozófiát ki kíván magának. Vagy olyan tudományt, mely nem mindent tudó, s ezért mindig több kérdése marad, mint amennyi válasza van. Így aztán definitív megoldást sem ismer. A népgyűlés viszont nem tűrheti, hogy neki ne definitív megoldást ígérjenek. Legalább ígérjenek. Ingyen sört és örök életet.”

Az esszét magyarul a Magyar Hang és az Átlátszó közös melléklete közli, illetve az Átlátszó az interneten.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk