Ötvenkét író közreműködésével megszületett a Litera Klub

  • narancs.hu
  • 2023. június 3.

Sorköz

Kimerültek a pályázati források, az irodalmi portál erre válaszul hozta létre a támogatói Klubot.

Májusban támogatói kampányba kezdett a Litera irodalmi portál, ötvenkét író közreműködésével létrehozták a Litera Klubot.

A klubhoz csatlakozó támogató-olvasók rendszeresen jutnak friss és exkluzív tartalmakhoz,

a tagság további előnyei közé tartozik, hogy részt vehetnek dedikált könyvek és könyvcsomagok sorsolásában, klubtalálkozókon, és kedvezmények is várják őket – írja a nepszava.hu.

Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője fontosnak tartotta elmondani, bár sokan gondolhatják, a Litera Klub pusztán kreatív ötlet, ennél jóval komolyabb okok húzódnak a háttérben. "A probléma nemcsak minket érint, hanem az összes, úgynevezett nem kiemelt státusú kulturális lapot. Kimerültek a források, másfél éve nincs online vagy nyomtatott folyóiratoknak szóló pályázati kiírás. A mi válaszunk erre a helyzetre a Litera Klub."

A főszerkesztő a nepszava.hu-nak elmondta még: "Át kellett állítanunk a gondolkodásunkat, és létrehozni egy első látásra merésznek tűnő, sosem volt formát, amely lehetővé teszi a folytatást. Az írók már mellénk álltak, és egyre több irodalombarát olvasó csatlakozik hozzánk." 

"Az olvasó, sőt irodalmat olvasó emberek tábora egy szellemi közösséget alkot, miért is ne lehetne számukra egy hely, ahol az írók olvassák egymást, az olvasók pedig hétvégenként személyesen nekik címzett műveket kapnak a postaládájukba, sőt, negyedévente találkozhatnak is szeretett szerzőjükkel?" –vetette fel Nagy Gabriella.

A több mint húsz éve működő, a közösségi médiában is aktív, három portréfilmmel, egy irodalmi road movie-val, négy antológiával, saját díjjal és több száz programmal büszkélkedő Litera irodalmi portál segítésére több lehetőség van: havi 2000 forintért lehetünk támogatók, havi 4000 forintért kiemelt támogatók, a magasabb összeget küldők pedig patrónusok.

A Litera Klub június 7-én szerdán tartja első támogatói klubestjét.

De nem csak a Litera szorul segítségre, a szintén (elsősorban) irodalommal foglalkozó hetilap, a nagy múltú Élet és Irodalom is „vészhelyzetet hirdetett” áprilisban: a kulturális orgánum a folyamatosan emelkedő papírárakra, a nyomdaköltségekre, terjesztési díjakra hivatkozva kérte olvasói támogatását, emlékeztet a nepszava.hu cikke.

Az irodalmi lapok elapadó forrásairól már 2020 őszén cikkezett lapunk.

A hét írói, azaz az első 52, akiknek exkluzív írásait csak a klubtagok olvashatják: Bartis Attila, Bartók Imre, Bán Zsófia, Bereményi Géza, Boldizsár Ildikó, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dragomán György, Erdős Virág, Fehér Renátó, Forgách András, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Keresztury Tibor, Kiss Tibor Noé, Kovács András Ferenc, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Kun Árpád, Mán-Várhegyi Réka, Markó Béla, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Nemes Z. Márió, Németh Gábor, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Rakovszky Zsuzsa, Saly Noémi, Schein Gábor, Simon Márton, Spiró György, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Szőcs Petra, Szvoren Edina, Takács Zsuzsa, Tolnai Ottó, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Visky András, Vonnák Diána, Závada Pál, Závada Péter és Zoltán Gábor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk