„Rendeztem már hurrikánt, földrengést, megrendeztem a saját születésem”

  • - legát -
  • 2021.04.30 16:39

Sorköz

Tudta ön, hogy Fellini rádiójátékokat is írt?

Azt gondolnánk a nagy olasz rendezőről, hogy már bölcsődés korában rendezői székben ült etetőszék helyett, mivel még ennél is elképzelhetetlenebb, hogy valaha ő is volt fiatal. Ráadásul egy firenzei vicclapnál indult a karrierje, aztán Rómában lett jogászhallgató, de csak kerülte az egyetemet. Diáksága csupán arra kellett, hogy megússza a katonaságot, ami az 1930-as évek végén különösen életrevaló célkitűzés volt. Újságíró lett, dolgozott vicclapnál és rendőrségi tudósítóként, ekkor írta első filmes tárgyú cikkeit. Írás- rajzkészségével, kreatív ötleteivel egyre több mentora akadt a film és a színház világából, s nekik köszönhetően 1940-től sikerült a RAI-nál, az olasz állami rádió bedolgozóvá válnia. Rádiójátékokat írt három éven át, és még sok időnek kellett eltelnie, hogy első filmjét megrendezze, hát még hogy világhírűvé váljon.

Persze e rádiójátékok tényéről mindenki tudott, de mivel ezeket a 15-45 perces műveket nem rögzítették hangszalagra, és csak egyszer adták elő, senki nem gondolta, hogy valaha előkerülnek. Mégis ez történt az 1990-es évek közepén:

a RAI archívumában véletlenül megtalálták vagy egy tucat Fellini-rádiójáték szövegkönyvét, jó néhányat műsorra is tűztek; nemcsak Olaszországban, de nálunk is: legutóbb 2015-ben, az Akarsz velem álmodni? címűt Bodrogi Gyulával és Lux Ádámmal.

Persze az nem megy ki a fejünkből, hogy a rádiójátékok felfedezése kellemetlenné is válhatott volna, hiszen ezekért a művekért Mussolini idején Mussolini rádiója fizetett, ám a huszonéves Fellini semmi olyat nem írt le, amiért kollaboránsnak nevezhetnénk. Azt viszont elmondhatjuk, hogy már ezekben az ifjúkori próbálkozásokban is tetten érthető ez-az a későbbi zseni érzékenységéből, lírájából, humorából. Sőt a Hetedik ráadás című darab főszereplője, a „Rendező” mintha látná a jövőt. „Rendeztem már hurrikánt, földrengést, megrendeztem a saját születésem – ezt hatszor egymás után, mert nem voltam elégedett a saját alakításommal” – mondja.

A most megjelent Akarsz velem álmodni? című kötet Fellini rajongóinak tanulságos olvasmány, de a kedves, szeretettel megírt 12 írást azoknak is ajánlhatjuk, akik még csak most ismerkednek a rendező halhatatlan filmjeivel.

Fordította: Papp Gábor Zsigmond

Corvina, 2021; 232 oldal, 3490 Ft

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.