„Rendeztem már hurrikánt, földrengést, megrendeztem a saját születésem”

  • - legát -
  • 2021. április 30.

Sorköz

Tudta ön, hogy Fellini rádiójátékokat is írt?

Azt gondolnánk a nagy olasz rendezőről, hogy már bölcsődés korában rendezői székben ült etetőszék helyett, mivel még ennél is elképzelhetetlenebb, hogy valaha ő is volt fiatal. Ráadásul egy firenzei vicclapnál indult a karrierje, aztán Rómában lett jogászhallgató, de csak kerülte az egyetemet. Diáksága csupán arra kellett, hogy megússza a katonaságot, ami az 1930-as évek végén különösen életrevaló célkitűzés volt. Újságíró lett, dolgozott vicclapnál és rendőrségi tudósítóként, ekkor írta első filmes tárgyú cikkeit. Írás- rajzkészségével, kreatív ötleteivel egyre több mentora akadt a film és a színház világából, s nekik köszönhetően 1940-től sikerült a RAI-nál, az olasz állami rádió bedolgozóvá válnia. Rádiójátékokat írt három éven át, és még sok időnek kellett eltelnie, hogy első filmjét megrendezze, hát még hogy világhírűvé váljon.

Persze e rádiójátékok tényéről mindenki tudott, de mivel ezeket a 15-45 perces műveket nem rögzítették hangszalagra, és csak egyszer adták elő, senki nem gondolta, hogy valaha előkerülnek. Mégis ez történt az 1990-es évek közepén:

a RAI archívumában véletlenül megtalálták vagy egy tucat Fellini-rádiójáték szövegkönyvét, jó néhányat műsorra is tűztek; nemcsak Olaszországban, de nálunk is: legutóbb 2015-ben, az Akarsz velem álmodni? címűt Bodrogi Gyulával és Lux Ádámmal.

Persze az nem megy ki a fejünkből, hogy a rádiójátékok felfedezése kellemetlenné is válhatott volna, hiszen ezekért a művekért Mussolini idején Mussolini rádiója fizetett, ám a huszonéves Fellini semmi olyat nem írt le, amiért kollaboránsnak nevezhetnénk. Azt viszont elmondhatjuk, hogy már ezekben az ifjúkori próbálkozásokban is tetten érthető ez-az a későbbi zseni érzékenységéből, lírájából, humorából. Sőt a Hetedik ráadás című darab főszereplője, a „Rendező” mintha látná a jövőt. „Rendeztem már hurrikánt, földrengést, megrendeztem a saját születésem – ezt hatszor egymás után, mert nem voltam elégedett a saját alakításommal” – mondja.

A most megjelent Akarsz velem álmodni? című kötet Fellini rajongóinak tanulságos olvasmány, de a kedves, szeretettel megírt 12 írást azoknak is ajánlhatjuk, akik még csak most ismerkednek a rendező halhatatlan filmjeivel.

Fordította: Papp Gábor Zsigmond

Corvina, 2021; 232 oldal, 3490 Ft

Figyelmébe ajánljuk