Ukrán szerzők műveit olvassák fel szeptember 7-én

  • narancs.hu
  • 2022. május 12.

Sorköz

A berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivál felhívása moziknak, egyetemeknek, iskoláknak és magánszemélyeknek is szól.

Az ukrán irodalomra szeretné felhívni a figyelmet, világméretű felolvasást szervez az interneten keresztül a berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivál a Frankfurti Könyvvásárral és a német PEN-nel együttműködve.

A szervezők arra kérik a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákat, egyetemeket, médiumokat, kulturális intézményeket és magánszemélyeket, hogy 2022. szeptember 7-én olvassanak fel egy ukrán szerző művéből úgy, hogy a felolvasást a neten keresztül bárhol lehessen követni.

Az akció az ukrán irodalom népszerűsítése mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az irodalom szorongatott helyzetben is fontos támasz, a kritika médiuma, mert szavakat keres és talál mindarra, amit kimondhatatlannak érzünk.

A résztvevők is választhatnak ukrán szerzőt, de az irodalmi fesztivál szervezőinek is van ajánlott névsora: Jurij Andruhovics, Szerhij Zsadan, Borisz Herszonszkij, Ilja Kaminszkij,  Okszana Zabusko, Andrej Kurkov, Tarasz Prohaszko, Andrij Ljubka, Natalia Belcsenko, Katerina Kalitko, Ljuba Jakimcsuk, Marjana Kijanovszka, Halina Krukva, Irina Shuvalova, Osztap Szlivinszkij, Ivan Kotljarevszkij és Tarasz Sevcsenko.

Azoktól, akik csatlakoznak a felolvasáshoz, 2022. július elsejéig várják a szervezők a részvételi szándékot jelző emailt a worldreading [at] literaturfestival [dot] com címre. A levélben várják a szervezők nevét, a felolvasás helyszínét, időpontját, szereplőinek névsorát, a linket, amelyen elérhető lesz a program, és szeretnék tudni azt is, milyen nyelven olvasnak föl a résztvevők. 

A szervezők adott esetben segítenek megszerezni a szerzők engedélyét a nyilvános felolvasáshoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk