Ausztrália visszavonta Djokovic vízumát

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 14.

Sport

Ez azt jelenti, kiutasíthatják az országból és a hétfőn kezdődő Australian Openen sem vehet részt.  A döntés ellen Djokovic fellebbezhet.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovic ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen.

Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az "egészségügyi és közrendi okokból" született, valamint a "közérdek ezt kívánja".

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de megtagadták tőle a belépést, napokat karanténszállóban töltött, majd hétfőn az ausztrál szövetségi bíróság határozata nyomán szabadon engedték.

Az ügy abból fakad, hogy Djokovic személyiségi jogokra hivatkozva nem hajlandó elárulni, kapott-e oltásokat, de ennek ellenére  kiharcolta, hogy különengedéllyel indulhasson az Australian Openen, ahol elvárják az oltást a versenyzőktől.  Euztán viszont nem engedték belépni Ausztráliába, ugyanis a világelső szerb teniszező nem tudja igazolni, hogy védett a vírustól.  Az egészből politikai ügy lett: ugyanis a szerb államelnök is kiállt mellette.

10-én aztán úgy tűnt: az ausztrál szövetségi bíróság elfogadta Novak Djokovic fellebbezését és visszaadta vízumát, így a férfi teniszezők világranglistája éllovasának nem kell hazautaznia az ausztrál nyílt bajnokság helyszínéről.

A legfrissebb döntés azonban ellentmond ennek. Ebben közrejátszhat, hogy időközben kiderült, az oltási kötelezettség alól felmentő igazolást egy december 16-i pozitív teszt alapján kapta, ám ha ez igaz, akkor az azt jelenti, hogy ennek ellenére nem volnult karatnénba, rendezvényeken vett részt; sőt az is kiderült, hogy Ausztráliába való beutazása előtt Szerbiában és Spanyolországban is járt, miközben az utazási papírokon azt tüntette fel, hogy melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk