Sör nélküli focimeccsek a katari vb-n: a FIFA elnöke egyetért a döntéssel

  • narancs.hu
  • 2022. november 19.

Sport

Gianni Infantino azt bizonygatja, ki lehet bírni három órát alkohol nélkül.

Péntekig úgy volt, hogy a futball-világbajnokság mostani helyszínén – az általános alkoholtilalom országában –, Katarban a stadionok környékén a meccsek kezdése előtt három órán át, utána pedig egy órán keresztül lehet sörözni. Ez a szabály az utolsó pillanatban megváltozott: a stadionok környékén betiltották az alkohol árusítását – írja a Telex.

Közben a VIP-lelátókon továbbra is mérhetnek majd sört – írja a 444.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino a dohai médiaközpontban sajtótájékoztatón megvédte a házigazdákat mindazokban az ügyekben, amelyekben kritika érte őket, így sörügyben is. 

„Ha tényleg ez most a legfontosabb ügyünk, akkor megyek a tengerpartra, és december 18-ig pihenek” – mondta a világszövetség elnöke. „Minden döntést közösen hozunk, ez is Katar és a FIFA közös döntése volt. Nem is tudom, hogy összesen hány szurkolói zóna van, ahol egyszerre több mint kétszázezer ember tud inni. Szerintem ha három órán át nem ihatsz, túléled. Van ilyen spanyol és francia stadionokban” – emlékeztetett Infantino. Azt mondta, a tilalom azt a célt szolgálja, hogy a naponta négy meccsnek helyet adó Dohában biztosítani lehessen a több százezer szurkoló folyamatos mozgását. Még a sört szolgáltató Budweiser is megértette a döntést, mi több, 2026-ra is leszerződött a FIFA-val.

Infantino a világbajnokság létesítményeit építő vendégmunkások sorsával és a melegeket sújtó helyi jogszabályokkal kapcsolatos kritikákra is reagált. Azt mondta, hogy amikor 1954-ben Svájc világbajnokságot rendezett, akkor még ott büntetendő volt a melegek közötti szexuális kapcsolat. Szerinte a Nyugat képmutató, amikor a Katarban sínylődő vendégmunkásokért emeli fel a szavát, de Katarral ellentétben nem nyitott legális csatornákat a bevándorló munkavállalóknak, és arra sem vállalkozott, hogy a tálib hatalomátvétel után kimenekítse Afganisztánból a női futballistákat – Katar és Albánia viszont ebben közreműködött.

Infantino szerint kár mindent nyugati szemszögből vizsgálni. A FIFA 211 tagországa nem ugyanazon a szinten van, ami az emberi jogok tiszteletben tartását illeti, de ők nem háborút rendeznek, hanem világbajnokságot. „Meg kell értenünk egymást, mások vagyunk, más a történelmünk, más a hátterünk, de akkor is együtt kell élnünk” – mondta Infantino.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk