Díszpolgári címet ad Algyő kajakos olimpiai bajnokának

Sport

Kopasz Bálintot a Tisza-parton fogadta a falu.

–  Telt ház van a parton, már úgysem tudsz parkolni – mondta a polgárőr szerda délután az algyői Komp utca elején egy autósnak, akit kanyarodás közben állított meg. Végül, mivel az utcában lakik, bemehetett, de lépésben haladt, mert nagyon sokan mentek a kocsiúton is gyalog, biciklivel a strandra, megnézni Kopasz Bálintot, aki K–1 1000 méteren aranyérmet szerzett a tokiói olimpián – és algyői.

 
A friss olimpiai bajnokokat az algyőiek mellett a vízi vándortábor résztvevői is várták.                                                                                                        A szerző felvétele
 

 A strandon Barok István nyugdíjas testnevelő, sportújságíró Kopasz Bálint és édesanyja, Kopaszné Demeter Irén mellett Kárász Annát, az 500 méteren bajnoki címét megvédő női kajaknégyes szegedi tagját, valamint Vajda Attilát, a C–1 1000 méter pekingi olimpiai bajnokát kérdezte. A kenus Attila is kötődik Algyőhöz, és utánpótlásnevelő akadémiája most rendezi a vándortáborát. Százkilencven gyerek Csongrádtól Szegedig evez ilyenkor a Tiszán, Mindszentnél és Algyőnél állnak meg, ahol az ALTE egyesület látja őket vendégül, sátorban alszanak, a nyugdíjasklub süteményt süt nekik. Az, hogy most két friss olimpiai bajnokkal is találkozhattak, három napja derült ki, ahogy a falubeliek számára is. A vendég gyerekekkel együtt a jelenlévők nem fértek volna be a Faluházba, legföljebb az iskola sportcsarnokába.

Bálintért, akit itt kisgyerekkora óta ismernek, tényleg lehetett izgulni, mert az olimpia előtti válogatón csak második lett. Ez nem először fordult vele elő: az Európa-bajnokság előtti válogatóversenyen is kikapott Szegeden, aztán mégis jól sikerült a fontosabb megmérettetés. Édesanyja és edzője, Kopaszné Demeter Irén nem volt megrendülve a válogatón elért gyöngébb eredménytől. – „Mondtam a szövetségi kapitánynak tavasszal, még Dél-Afrikában, hogy Bálintot nem fogom a válogatóra felkészíteni, nem lesz csúcsformában, mert az évet úgy terveztem meg, hogy azt az állapotot az olimpián, a döntőben érje el” – mondta Kopaszné Demeter Irén. – „Benne volt a pakliban, hogy ez másképp is sikerülhet, de így készültünk. Tudtam, ha az első válogató nem sikerül, lesz még egy esély, és Bálint hétről hétre jobb lesz. Azt mostanáig nem mondtam senkinek, hogy az olimpia előtt három héttel olyan időt ment edzésen, amit a Maty-éren őelőtte még senki. Meg is ijedtem, nehogy hamarabb érje el a csúcsot, de aztán a következő héten is gyors volt, és elhihettem, nem lesz baj.”

Tokióban a döntőt nem merte nézni Bálint édesanyja: – „A többi edzővel, kivetítőnél voltunk, és csak odapillantottam a képernyőre, láttam, hogy jó helyen van. A többiek sejthették, mit érzek, mert mutatták, hogy első, azt is, mennyi a távolság. Mások meg nézték, ki lehet ez a nő, akinek így közvetítik a versenyt. Hallottam, ahogy magyarázzák: mother. Nagyon jólesett a sok gratuláció és az a szimpátia, ami megnyilvánult irántam.”

Barok István kérdésére, igaz-e, amit már a riói olimpián is beszéltek szakmai körökben, hogy Bálint kisebb lapáttal versenyez, mint a többiek, az édesanyja azt felelte, ez tény. 19 évesen 71 kilós volt a fia, a mezőny zöme 80 kiló körüliekből állt, ezért valóban kisebb lapátot használt. Most, Tokióban is valószínűleg neki volt a legkisebb lapátja. Ez passzol a fizikumához. Nagyobb lapátra fognak váltani – így kisebb csapásszámmal haladhat – de ezt az olimpia előtt már nem akarták meglépni.

 
Kopaszné Demeter Irén, Barok István, Kopasz Bálint és Molnár Áron a találkozón.  
 

 A találkozón kiderült, hogy Bálint nem annyira felszabadult ilyen helyzetekben, de ahogyan a versenyeire, a szerepléseire is korrektül felkészül. Arról beszélt, hogy a válogatón elszenvedett vereség plusz erőt adott, a versenyek általában jót tesznek neki, ilyenkor olyasmit él át, amit edzésen nem. A három perc húsz másodperces időeredménnyel, ami világcsúcs, és tizennyolc kilométer per órás sebességet jelent, elégedett, most már azon dolgozik, hogy ennél gyorsabb legyen.

A kérdésre, mi adott neki erőt, hogy olimpiai bajnok legyen, azt mondta, az édesanyja: amikor egyszer az algyői hidakhoz föleveztek, tizenegy éves volt, akkor még ő volt a lassabb. Anyja megmondta neki, 24 éves korára lesz a csúcson, igazi férfiember, akkor lehet a legnagyobb esélye arra, hogy olimpiát nyerjen. Ez lett az álma. És idén tényleg 24 éves.

Kárász Anna, aki Kozák Danutával, Csipes Tamarával és Bodonyi Dórával a női kajak négyesben ötszáz méteren szintén aranyérmet szerzett, arról beszélt, hogy imád esőben vízre szállni, ezért különleges, erőt adó élmény volt számára, hogy a tokiói döntőben is esett. Barok szerint a négyesből ő dolgozott meg a legjobban az aranyért – Kárász Anna azt mondta erre, mindenki megküzdötte a saját csatáját. Ő tíz éve indult először nemzetközi versenyen, azóta sok sikert és kudarcot is megélt. A riói olimpiára kivívta a részvétel jogát, de egy sérülés miatt lemaradt, a 2019-es hazai világbajnokságon egy hajómérlegelési malőr miatt kizárták az egységét. Azt mondta, ez utóbbi eset után könnyebb volt felállni, amihez az is hozzájárult, hogy olyan emberek veszik körül, akik továbbvitték, megerősítették.

Az algyői találkozón Molnár Áron polgármester azt mondta, nagyon sokan osztoznak a Kopasz családdal az örömben és a büszkeségben. A képviselő-testület hamarosan összeül, de ahogyan tájékozódott, nem vitatja senki a javaslatot, amely szerint díszpolgári címet ad az önkormányzat Kopasz Bálintnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.