Díszpolgári címet ad Algyő kajakos olimpiai bajnokának

Sport

Kopasz Bálintot a Tisza-parton fogadta a falu.

–  Telt ház van a parton, már úgysem tudsz parkolni – mondta a polgárőr szerda délután az algyői Komp utca elején egy autósnak, akit kanyarodás közben állított meg. Végül, mivel az utcában lakik, bemehetett, de lépésben haladt, mert nagyon sokan mentek a kocsiúton is gyalog, biciklivel a strandra, megnézni Kopasz Bálintot, aki K–1 1000 méteren aranyérmet szerzett a tokiói olimpián – és algyői.

 
A friss olimpiai bajnokokat az algyőiek mellett a vízi vándortábor résztvevői is várták.                                                                                                        A szerző felvétele
 

 A strandon Barok István nyugdíjas testnevelő, sportújságíró Kopasz Bálint és édesanyja, Kopaszné Demeter Irén mellett Kárász Annát, az 500 méteren bajnoki címét megvédő női kajaknégyes szegedi tagját, valamint Vajda Attilát, a C–1 1000 méter pekingi olimpiai bajnokát kérdezte. A kenus Attila is kötődik Algyőhöz, és utánpótlásnevelő akadémiája most rendezi a vándortáborát. Százkilencven gyerek Csongrádtól Szegedig evez ilyenkor a Tiszán, Mindszentnél és Algyőnél állnak meg, ahol az ALTE egyesület látja őket vendégül, sátorban alszanak, a nyugdíjasklub süteményt süt nekik. Az, hogy most két friss olimpiai bajnokkal is találkozhattak, három napja derült ki, ahogy a falubeliek számára is. A vendég gyerekekkel együtt a jelenlévők nem fértek volna be a Faluházba, legföljebb az iskola sportcsarnokába.

Bálintért, akit itt kisgyerekkora óta ismernek, tényleg lehetett izgulni, mert az olimpia előtti válogatón csak második lett. Ez nem először fordult vele elő: az Európa-bajnokság előtti válogatóversenyen is kikapott Szegeden, aztán mégis jól sikerült a fontosabb megmérettetés. Édesanyja és edzője, Kopaszné Demeter Irén nem volt megrendülve a válogatón elért gyöngébb eredménytől. – „Mondtam a szövetségi kapitánynak tavasszal, még Dél-Afrikában, hogy Bálintot nem fogom a válogatóra felkészíteni, nem lesz csúcsformában, mert az évet úgy terveztem meg, hogy azt az állapotot az olimpián, a döntőben érje el” – mondta Kopaszné Demeter Irén. – „Benne volt a pakliban, hogy ez másképp is sikerülhet, de így készültünk. Tudtam, ha az első válogató nem sikerül, lesz még egy esély, és Bálint hétről hétre jobb lesz. Azt mostanáig nem mondtam senkinek, hogy az olimpia előtt három héttel olyan időt ment edzésen, amit a Maty-éren őelőtte még senki. Meg is ijedtem, nehogy hamarabb érje el a csúcsot, de aztán a következő héten is gyors volt, és elhihettem, nem lesz baj.”

Tokióban a döntőt nem merte nézni Bálint édesanyja: – „A többi edzővel, kivetítőnél voltunk, és csak odapillantottam a képernyőre, láttam, hogy jó helyen van. A többiek sejthették, mit érzek, mert mutatták, hogy első, azt is, mennyi a távolság. Mások meg nézték, ki lehet ez a nő, akinek így közvetítik a versenyt. Hallottam, ahogy magyarázzák: mother. Nagyon jólesett a sok gratuláció és az a szimpátia, ami megnyilvánult irántam.”

Barok István kérdésére, igaz-e, amit már a riói olimpián is beszéltek szakmai körökben, hogy Bálint kisebb lapáttal versenyez, mint a többiek, az édesanyja azt felelte, ez tény. 19 évesen 71 kilós volt a fia, a mezőny zöme 80 kiló körüliekből állt, ezért valóban kisebb lapátot használt. Most, Tokióban is valószínűleg neki volt a legkisebb lapátja. Ez passzol a fizikumához. Nagyobb lapátra fognak váltani – így kisebb csapásszámmal haladhat – de ezt az olimpia előtt már nem akarták meglépni.

 
Kopaszné Demeter Irén, Barok István, Kopasz Bálint és Molnár Áron a találkozón.  
 

 A találkozón kiderült, hogy Bálint nem annyira felszabadult ilyen helyzetekben, de ahogyan a versenyeire, a szerepléseire is korrektül felkészül. Arról beszélt, hogy a válogatón elszenvedett vereség plusz erőt adott, a versenyek általában jót tesznek neki, ilyenkor olyasmit él át, amit edzésen nem. A három perc húsz másodperces időeredménnyel, ami világcsúcs, és tizennyolc kilométer per órás sebességet jelent, elégedett, most már azon dolgozik, hogy ennél gyorsabb legyen.

A kérdésre, mi adott neki erőt, hogy olimpiai bajnok legyen, azt mondta, az édesanyja: amikor egyszer az algyői hidakhoz föleveztek, tizenegy éves volt, akkor még ő volt a lassabb. Anyja megmondta neki, 24 éves korára lesz a csúcson, igazi férfiember, akkor lehet a legnagyobb esélye arra, hogy olimpiát nyerjen. Ez lett az álma. És idén tényleg 24 éves.

Kárász Anna, aki Kozák Danutával, Csipes Tamarával és Bodonyi Dórával a női kajak négyesben ötszáz méteren szintén aranyérmet szerzett, arról beszélt, hogy imád esőben vízre szállni, ezért különleges, erőt adó élmény volt számára, hogy a tokiói döntőben is esett. Barok szerint a négyesből ő dolgozott meg a legjobban az aranyért – Kárász Anna azt mondta erre, mindenki megküzdötte a saját csatáját. Ő tíz éve indult először nemzetközi versenyen, azóta sok sikert és kudarcot is megélt. A riói olimpiára kivívta a részvétel jogát, de egy sérülés miatt lemaradt, a 2019-es hazai világbajnokságon egy hajómérlegelési malőr miatt kizárták az egységét. Azt mondta, ez utóbbi eset után könnyebb volt felállni, amihez az is hozzájárult, hogy olyan emberek veszik körül, akik továbbvitték, megerősítették.

Az algyői találkozón Molnár Áron polgármester azt mondta, nagyon sokan osztoznak a Kopasz családdal az örömben és a büszkeségben. A képviselő-testület hamarosan összeül, de ahogyan tájékozódott, nem vitatja senki a javaslatot, amely szerint díszpolgári címet ad az önkormányzat Kopasz Bálintnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.