Az ólomlövedékek korlátozása

Dugós puska

Sport

Az Európai Unió környezetvédelmi és egészségügyi okokból megtiltaná a vadászati és sportcélú ólomlövedékek használatát. A vadászok nem boldogok ettől.

Becslések szerint évente csaknem 100 ezer tonna ólom kerül az Európai Unió területén a szűkebb és tágabb (természeti) környezetünkbe. Ennek 79 százaléka a sportlövészetből, 14 százaléka a vadászatból, 7 százaléka pedig a horgászatból származik. Az EU szakhatóságai régóta dolgoznak környezetünk legalább részleges ólommentesítésén, ugyanis ez a nehézfém (és számos vegyülete) már kis koncentrációban is igen mérgező (lásd keretes írásunkat), hatását pedig úgy az ember, mint más gerincesek is megérzik. A madarak különösen érzékenyek az ólomra, de az ólomsöréttel elejtett vadak húsának elfogyasztása sem kockázatmentes – ezt a vadászok érdekképviseletei erősen vitatják.

Az Európai Bizottság már tavaly augusztusban utasítást adott a helsinki székhelyű Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA), hogy dolgozzon ki ajánlásokat a környezetet károsító és az ólomszennyező források kivezetéséről. Mivel a fenti adatokkal számolva a következő húsz év alatt körülbelül 1,9 millió tonna ólom kerülhetne a környezetbe, az ECHA igencsak megszigorítaná, sőt már rövid távon is tiltaná a legtöbb ólomforrás használatát, ami a sportlövészetet érintő korlátozások mellett leginkább a horgászoknak és vadászoknak okozna fejtörést.

A szervezet ötéves átmeneti időszak leteltével az ólomlövedékek értékesítésének és használatának teljes tilalmát indítványozza. Részleges kivételt a sportlövészet jelentene; ennek speciális helyzetét az ólom lőszer kötelező használatát előíró olimpiai szabályok miatt kénytelenek figyelembe venni, de csak akkor, ha a sportcélú lőtereken (lövedékcsapdák közbeiktatásával) lehetőség lesz a kilőtt lőszerek összegyűjtésére. Ebben az esetben azért felvetődik, hogy a sokasodó kutatási eredmények tükrében talán a nemzetközi sportszövetségeknek és az olimpiai mozgalomnak, jelesül a NOB-nak is lépnie kéne, hiszen elavult és minden szempontból kockázatos technológiát preferálnak, ráadásul a szabályaik aligha írhatják felül például az uniós környezetvédelmi és egészségügyi irányelveket.

A sportlövészet mellett az ECHA javaslatai leginkább a vadászokat érintenék, elvégre az egyik legfontosabb javaslat az ólomsörét öt év utáni betiltása, s mellette a kis kaliberű lövedékek esetében ugyancsak ötéves, nagy kaliberű lövedékek esetében 18 hónapos átmeneti időszakot jelöltek ki. Ez alól a tervezet megint csak olyan lőterek esetében fogalmaz meg kivételt, amelyek rendelkeznek golyófogóval, vagyis ahol a természetbe jutó ólom mennyisége minimalizálható. De nem járnának jobban a horgászok sem, esetükben a horgászati célokra értékesített és használt ólomsúlyok teljes betiltása a cél (azaz nem lehetne ilyesféle ólomdarabokat kapni a horgászboltokban, de az otthon öntött ólmot sem használhatnák). Ha a súly 50 gramm alatti tömegű, hároméves, ha a súly 50 gramm feletti, ötéves átmeneti időszakkal számolnak. Az ólommentesítés kiterjedne a sűrűn lakott (így horgászati, vadászati célokra ritkán használt) övezetekre, ahol azonnali hatállyal tiltanák be az ólom mosogatócsövek, meg úgy általában az ólomalapú szerelvények használatát (lásd korábbi cikkünket: Ólomcső egyenlő méreg, sőt halál?, Magyar Narancs, 2019. június 29.). Nem terjedne ki a szabályozás az ólom lőszerek katonai és rendőrségi célú bevetésére, sőt, az ólom lőszer beltéri felhasználására sem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.