Az ólomlövedékek korlátozása

Dugós puska

Sport

Az Európai Unió környezetvédelmi és egészségügyi okokból megtiltaná a vadászati és sportcélú ólomlövedékek használatát. A vadászok nem boldogok ettől.

Becslések szerint évente csaknem 100 ezer tonna ólom kerül az Európai Unió területén a szűkebb és tágabb (természeti) környezetünkbe. Ennek 79 százaléka a sportlövészetből, 14 százaléka a vadászatból, 7 százaléka pedig a horgászatból származik. Az EU szakhatóságai régóta dolgoznak környezetünk legalább részleges ólommentesítésén, ugyanis ez a nehézfém (és számos vegyülete) már kis koncentrációban is igen mérgező (lásd keretes írásunkat), hatását pedig úgy az ember, mint más gerincesek is megérzik. A madarak különösen érzékenyek az ólomra, de az ólomsöréttel elejtett vadak húsának elfogyasztása sem kockázatmentes – ezt a vadászok érdekképviseletei erősen vitatják.

Az Európai Bizottság már tavaly augusztusban utasítást adott a helsinki székhelyű Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA), hogy dolgozzon ki ajánlásokat a környezetet károsító és az ólomszennyező források kivezetéséről. Mivel a fenti adatokkal számolva a következő húsz év alatt körülbelül 1,9 millió tonna ólom kerülhetne a környezetbe, az ECHA igencsak megszigorítaná, sőt már rövid távon is tiltaná a legtöbb ólomforrás használatát, ami a sportlövészetet érintő korlátozások mellett leginkább a horgászoknak és vadászoknak okozna fejtörést.

A szervezet ötéves átmeneti időszak leteltével az ólomlövedékek értékesítésének és használatának teljes tilalmát indítványozza. Részleges kivételt a sportlövészet jelentene; ennek speciális helyzetét az ólom lőszer kötelező használatát előíró olimpiai szabályok miatt kénytelenek figyelembe venni, de csak akkor, ha a sportcélú lőtereken (lövedékcsapdák közbeiktatásával) lehetőség lesz a kilőtt lőszerek összegyűjtésére. Ebben az esetben azért felvetődik, hogy a sokasodó kutatási eredmények tükrében talán a nemzetközi sportszövetségeknek és az olimpiai mozgalomnak, jelesül a NOB-nak is lépnie kéne, hiszen elavult és minden szempontból kockázatos technológiát preferálnak, ráadásul a szabályaik aligha írhatják felül például az uniós környezetvédelmi és egészségügyi irányelveket.

A sportlövészet mellett az ECHA javaslatai leginkább a vadászokat érintenék, elvégre az egyik legfontosabb javaslat az ólomsörét öt év utáni betiltása, s mellette a kis kaliberű lövedékek esetében ugyancsak ötéves, nagy kaliberű lövedékek esetében 18 hónapos átmeneti időszakot jelöltek ki. Ez alól a tervezet megint csak olyan lőterek esetében fogalmaz meg kivételt, amelyek rendelkeznek golyófogóval, vagyis ahol a természetbe jutó ólom mennyisége minimalizálható. De nem járnának jobban a horgászok sem, esetükben a horgászati célokra értékesített és használt ólomsúlyok teljes betiltása a cél (azaz nem lehetne ilyesféle ólomdarabokat kapni a horgászboltokban, de az otthon öntött ólmot sem használhatnák). Ha a súly 50 gramm alatti tömegű, hároméves, ha a súly 50 gramm feletti, ötéves átmeneti időszakkal számolnak. Az ólommentesítés kiterjedne a sűrűn lakott (így horgászati, vadászati célokra ritkán használt) övezetekre, ahol azonnali hatállyal tiltanák be az ólom mosogatócsövek, meg úgy általában az ólomalapú szerelvények használatát (lásd korábbi cikkünket: Ólomcső egyenlő méreg, sőt halál?, Magyar Narancs, 2019. június 29.). Nem terjedne ki a szabályozás az ólom lőszerek katonai és rendőrségi célú bevetésére, sőt, az ólom lőszer beltéri felhasználására sem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.