Az ólomlövedékek korlátozása

Dugós puska

Sport

Az Európai Unió környezetvédelmi és egészségügyi okokból megtiltaná a vadászati és sportcélú ólomlövedékek használatát. A vadászok nem boldogok ettől.

Becslések szerint évente csaknem 100 ezer tonna ólom kerül az Európai Unió területén a szűkebb és tágabb (természeti) környezetünkbe. Ennek 79 százaléka a sportlövészetből, 14 százaléka a vadászatból, 7 százaléka pedig a horgászatból származik. Az EU szakhatóságai régóta dolgoznak környezetünk legalább részleges ólommentesítésén, ugyanis ez a nehézfém (és számos vegyülete) már kis koncentrációban is igen mérgező (lásd keretes írásunkat), hatását pedig úgy az ember, mint más gerincesek is megérzik. A madarak különösen érzékenyek az ólomra, de az ólomsöréttel elejtett vadak húsának elfogyasztása sem kockázatmentes – ezt a vadászok érdekképviseletei erősen vitatják.

Az Európai Bizottság már tavaly augusztusban utasítást adott a helsinki székhelyű Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA), hogy dolgozzon ki ajánlásokat a környezetet károsító és az ólomszennyező források kivezetéséről. Mivel a fenti adatokkal számolva a következő húsz év alatt körülbelül 1,9 millió tonna ólom kerülhetne a környezetbe, az ECHA igencsak megszigorítaná, sőt már rövid távon is tiltaná a legtöbb ólomforrás használatát, ami a sportlövészetet érintő korlátozások mellett leginkább a horgászoknak és vadászoknak okozna fejtörést.

A szervezet ötéves átmeneti időszak leteltével az ólomlövedékek értékesítésének és használatának teljes tilalmát indítványozza. Részleges kivételt a sportlövészet jelentene; ennek speciális helyzetét az ólom lőszer kötelező használatát előíró olimpiai szabályok miatt kénytelenek figyelembe venni, de csak akkor, ha a sportcélú lőtereken (lövedékcsapdák közbeiktatásával) lehetőség lesz a kilőtt lőszerek összegyűjtésére. Ebben az esetben azért felvetődik, hogy a sokasodó kutatási eredmények tükrében talán a nemzetközi sportszövetségeknek és az olimpiai mozgalomnak, jelesül a NOB-nak is lépnie kéne, hiszen elavult és minden szempontból kockázatos technológiát preferálnak, ráadásul a szabályaik aligha írhatják felül például az uniós környezetvédelmi és egészségügyi irányelveket.

A sportlövészet mellett az ECHA javaslatai leginkább a vadászokat érintenék, elvégre az egyik legfontosabb javaslat az ólomsörét öt év utáni betiltása, s mellette a kis kaliberű lövedékek esetében ugyancsak ötéves, nagy kaliberű lövedékek esetében 18 hónapos átmeneti időszakot jelöltek ki. Ez alól a tervezet megint csak olyan lőterek esetében fogalmaz meg kivételt, amelyek rendelkeznek golyófogóval, vagyis ahol a természetbe jutó ólom mennyisége minimalizálható. De nem járnának jobban a horgászok sem, esetükben a horgászati célokra értékesített és használt ólomsúlyok teljes betiltása a cél (azaz nem lehetne ilyesféle ólomdarabokat kapni a horgászboltokban, de az otthon öntött ólmot sem használhatnák). Ha a súly 50 gramm alatti tömegű, hároméves, ha a súly 50 gramm feletti, ötéves átmeneti időszakkal számolnak. Az ólommentesítés kiterjedne a sűrűn lakott (így horgászati, vadászati célokra ritkán használt) övezetekre, ahol azonnali hatállyal tiltanák be az ólom mosogatócsövek, meg úgy általában az ólomalapú szerelvények használatát (lásd korábbi cikkünket: Ólomcső egyenlő méreg, sőt halál?, Magyar Narancs, 2019. június 29.). Nem terjedne ki a szabályozás az ólom lőszerek katonai és rendőrségi célú bevetésére, sőt, az ólom lőszer beltéri felhasználására sem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?