„Egyszerűen erkölcstelen, ami a paralimpiai bizottságban zajlik!” – interjú Pásztory Dórával

Sport

Hatalmas vihart kavart és lassan 3000 megosztásnál tart a Facebookon közzétett bejegyzése, amelyben lemondásra szólítja fel a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségét. Az athéni és sydney-i paralimpiai úszóbajnokkal, lapunk állandó szerzőjével beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Amióta nem versenyzel, sportújságíróként dolgozol. Közlendőd mégis Facebook-bejegyzésként jelent meg. Eredetileg csak a barátaiddal kívántad megosztani?

Pásztory Dóra: Van egy privát és van egy publikus oldalam a Facebookon. Az utóbbin jelentettem meg, vagyis abszolút publikus közleménynek szántam. Mi több, nem is a saját nevemben írtam. A parasportolók között én vagyok az, aki újságírással foglalkozik, emiatt talán kicsit szerencsésebben vagy jobban tudom szavakba önteni a véleményünket. Ezért vállaltam magamra, hogy megfogalmazom azt, amit az elmúlt hetek történése, illetve Gömöri Zsolt elnök közleménye alapján gondolunk a jelenlegi helyzetről. Konkrétan: Zsolt nem alkalmas az elnöki teendők ellátására.

magyarnarancs.hu: Gondoltad-e, hogy ekkora visszhangja lesz?

PD: Egyáltalán nem. Azt hiszem, az emberek azért kapták fel ennyire, mert ki vannak éhezve arra, hogy valaki kiálljon az igazukért. És ez túlmutat a parasport ügyén. Olyanok is megosztották a bejegyzésem, vagy küldtek privát üzenetet, akik azt sem tudták, hogy én paralimpiai bajnok vagyok, egyáltalán, mi az a paralimpia. Egyszerűen csak a bátorságot és az őszinteséget látták az írásomban.

false

 

magyarnarancs.hu: Az elnök ellen május 21-én csoportos feljelentést tettetek a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezt megelőzően közös nyilatkozatban, nyolcpontos petícióban lemondásra szólítottátok fel Gömörit, az elnökséget és a felügyelőbizottságot. A petíciót veled együtt több mint ötszázan írták alá. Ezek nem érték el a kívánt hatást?

PD: Amióta kirobbant ez az ügy, napról napra kerülnek elő olyan újabb információk, dokumentumok, amelyekben ott a jogtalanság, a törvénytelenség lehetősége. Ezért tettünk a feljelentést, a petíciónkban viszont erkölcsi aggályainkat fejeztük ki, hiszen semmi nem változott az MPB vezetésében. Egyetlen ember nem mondott le, egyetlen ember nem vállalta a felelősséget ezekért a döntésekért. Úgyhogy folytatnunk kell a harcot, mert ugyanott tartunk, mint három hete. A kérdés ugyanaz: megfelelő emberek képviselik-e a magyar parasport érdekeit?

magyarnarancs.hu: Csupán véletlen egybeesés, hogy közvetlenül Gömöri botrányba fulladt keddi sajtótájékoztatója után írtál a Facebookra? Jelenleg Londonban tartózkodsz...

PD: Nem véletlen. Innen Londonból, a másfél éves kisfiam mellől is nyomon követem az eseményeket, igyekszem minél hamarabb friss információhoz jutni. A bejegyezésem valóban egy válasz volt Gömöri keddi nyilatkozatára.

magyarnarancs.hu: Régebben sosem tapasztaltál hasonló igazságtalanságokat az MPB-ben? Gömöri tíz éve áll a szervezet élén.

PD: Én korábban sem vettem részt az MPB munkájában. Nem tagadom, hogy ennek az is az oka, hogy Gömöri Zsolt vezeti a bizottságot. Ugyanis elég hamar kiderült, hogy mi nem ugyanazt az értékrendet képviseljük, ezért nem is forszíroztuk a közös munkát. Vannak sejtéseim arról, miért tűrtek eddig a sportolók, de ebben az is benne van, hogy most már tényleg el kellene gondolkodniuk, valójában milyen elnököt szeretnének. Korábban inkább a mindenbe belenyugvás volt a jellemző. És valószínűleg a sportolóknak arról sem voltak megfelelő információik, hogy például mennyit keres Zsolt, milyen személyes haszna van a szponzori pénzek után és így tovább... A londoni paralimpia utáni jutalomosztásnál volt egy kis elégedetlenség, de ez hamar elcsitult. Főleg azért, mert akkor nagy ígérgetések is voltak...

magyarnarancs.hu: Akik támadnak, az illetékességedet firtatják. Hogy bérencként, jobb esetben kívülállóként beszélsz olyan dolgokról, amelyeket nem ismersz kellő részletességgel. Mennyire vagy bizonyos abban, hogy állításaid helytállóak?

PD: Kizárólag olyan dolgokat említek, amelyeket Gömöri Zsolt is megerősített. Nem állítom, hogy minden tekintetben jogszerűtlen volt, amit ő tett, hogy nem volt törvényes, szabályos, ami történt. De a saját értékrendem szerint – és a sportolók többsége is ugyanígy gondolja –, egyszerűen erkölcstelen, ami a paralimpiai bizottságban zajlik! Ennek szeretnénk véget vetni, ezért tiltakozunk. Ha jogszerűtlenség is történt, az a rendőrségre és az ügyészségre tartozik.

magyarnarancs.hu: Amúgy személyesen ismered Gömöri Zsoltot?

PD: Találkoztunk néhány rendezvényen. Egyszer Hajdú B. Pistivel közösen voltunk a műsorvezetői az MPB évzáró gálájának, ott például találkoztam vele. A meghatározó élmény mégis az volt, amikor egy másik rendezvényen ott állt tőlem három méterre, de a bizottság sajtófőnökét küldte hozzám, hogy szeretne velem beszélni.

magyarnarancs.hu: Reagáltak-e a megszólítottak a bejegyzésedre?

PD: Egyelőre nem. Kíváncsi vagyok, hogy mit reagálnak majd, reagálnak-e egyáltalán.

magyarnarancs.hu: Üzenetet sem kaptál tőlük? Hogy talán mégsem kellene neked ezzel annyit foglalkoznod?

PD: Nem, és ez számomra is meglepő. Lehet, hogy ennek az az oka, hogy a magyar számomon nagyon nehezen vagyok elérhető...

magyarnarancs.hu: Mi lesz a következő lépésed?

PD: Tartom a lelket a sportolótársaimban. Nagyon várjuk a június 19-i tisztújító, rendkívüli közgyűlést. Remélem, hogy a delegáltak, a szövetségi kapitányok, az egyesületi és a szakági vezetők olyan döntést hoznak majd, ami a sportolók véleményét tükrözi.

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk