Orbán elmagyarázta, miért fontos manapság a sport

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. október 12.

Sport

És ezzel megnyitotta Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát.

Megnyitották szombaton Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát.

Az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a magyarokat különleges viszony fűzi a vizes sportokhoz, hiszen bár vannak gyönyörű folyóink és csodaszép tavaink, de Magyarország mégiscsak a szárazföld közepén helyezkedik el. Ezzel együtt a vízilabda, az úszás és a kajak-kenu mindig is a magyar élsport zászlóshajójának számított, sőt  újabban a nyílt vízen is „vitézkedünk”, vitorlásaink nagy tengeri népek csapatait utasítják maguk mögé.

A legutóbbi olimpia a kormányfő szerint azt mutatta meg, milyen könnyű lemaradni a dobogó legfelső fokáról, ezért kell tartani a lépést a világ élvonalával a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is.

Kitért arra, hogy Kovács Katalin, az akadémia vezetője tudja, mi a hosszú távú munka, hiszen 31 világbajnoki cím birtokában a világ legeredményesebb női kajakozója, és 29 Európa-bajnoki címet, három olimpiai aranyérmet is szerzett. Kovács példája azt mutatja a kormányfő szerint, hogy a közösség és a személyes ambícióként felfogott elégedetlenség a siker két fő mozgatórugója, de közösség nélkül nemcsak vízi sportok nincsenek, de nemzet sincs. A közös erőfeszítésnek, a fizikai erőnek és az ügyességnek meg kell jelennie a gyerekek életében, erre a sport a legalkalmasabb. 

A beszéd arról is szólt, hogy a nemzet sikerének előfeltétele az ambíció, hogy ne elégedjünk meg az éppen jóval, és ez olyan képesség, amelyre Magyarországnak nagy szüksége lesz, mert az elmúlt 35 évben a világ békés korszakát élte. Ezután viszont egyszerű életstratégiákkal, a közepesnél kicsit jobb teljesítménnyel nem lehet sikereket elérni. Magyarországnak tehát olyan emberekre lesz szüksége, akik mindig magasabbra teszik a lécet, ezért fektet a kormány a sportba és hoz létre sportakadémiákat. 

„A jövőben nem lesz olyan cseh vitéz, aki meglepne minket a saját számainkban” – utalt Arany János Toldijára a kormányfő. Szerinte a következő években nagy dolgok várnak a magyarokra, és „a kajak-kenu sportban is vissza kell kapaszkodni a világ tetejére”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szergej Tyimofejev orosz költő: „Nem tudom, hogy a kortárs orosz kultúra hogyan fogja túlélni ezt az őrületet”

Idén magyarul is megjelent Replika című kötete, aminek lettországi kiadásához egy üres füzetet is kaptak az olvasók. Az Orbita nevű művészeti kollektíva egyik alapítóját videóköltészetről, kreatív könyvtervezésről, a kétnyelvű irodalomról és az Ukrajna elleni háború miatt megszakadt oroszországi kapcsolatokról is kérdeztük.