„Lehet, hogy egyszer összeérnek a szálak” – Nem egyértelmű a doppingolással vádolt kajakos ügye

  • Simon Andrea
  • 2016. július 25.

Sport

A pozitív tesztet produkáló Dombvári Bence védekezése – hogy a tiltott szert az italába csempészték – elsőre talán röhejesnek tűnt, pedig egyelőre nem kizárható, hogy ez történt.

A férfi kajakválogatott kulcsembere, a nagy tehetségnek és az olimpián esélyesnek tartott Dombvári Bence a dolgok jelenlegi állása szerint nem lehet ott Rióban. Ő váltig állítja, hogy ártatlan, és sokan hisznek is neki. Legutóbbi lapszámunkban alaposan igyekeztünk körbejárni Dombvári ügyét (lásd: Kígyófészek, Magyar Narancs, 2016. július 21.). Cikkünk múlt csütörtöki megjelenése óta a doppingeljárás alatt álló versenyző bizottsági meghallgatása is megvolt: ezen a 23 éves sportoló és ügyvédei azt kérték a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára, Schmidt Gábor által vezetett háromfős testülettől, hogy a vizsgálatot függesszék fel addig, amíg a rendőrségi eljárás le nem zárul. „A Szolnoki Rendőrkapitányság ugyanis arról értesített bennünket, hogy Bence ismeretlen tettes elleni feljelentése nyomán megkezdődött a rendőrségi nyomozás.

Dombóvári Bence

Dombvári Bence

 


Ez azért egy fontos mozzanat. Ahogy az is, hogy a Dombváriéhoz kísértetiesen hasonlító Nádas-ügy már a rendőrségi meghallgatásnál tart” – válaszolta érdeklődésünkre Horváth Gábor, a Honvéd kajak-kenu szakosztályának kétszeres olimpiai bajnok vezetője. (A 20 éves szegedi kajakos, Nádas Bence július elején feljelentést tett, mivel úgy véli, hogy a szolnoki edzőtáborban manipulálhatták a táplálékkiegészítőjét. A rendőrségi nyomozás ez ügyben már megindult.) „A fél csapat már túl van rajta, engem is beidéztek, én kedden megyek vallomást tenni – ezt már Kiss István, a Honvéd férfi kajakosainak és Dombvári Bencének az edzője mondja. – Úgy tudom, mindenkit meghallgatnak, aki a Nádas-ügynél ott volt Szolnokon, a házban, és megvizsgálják a szétszedett vitaminkapszulánál talált port is.” Horváth feltételezését, miszerint „lehet, hogy egyszer összeérnek a szálak”, Kiss azzal egészíti ki, hogy „érdemi elmozdulás akkor történhet, ha valóban bebizonyosodik, hogy Nádas cuccát megpiszkálták és tényleg ez a szemét sztanozolol van benne – ugyanaz a szer, amit Bencénél, és amit két éve az ausztrál Tate Smithnél is találtak. Mert azzal azért tényleg elindulna egy lavina, ami Dombvári malmára hajthatná a vizet.” Dombvári és csapata ebben bízik, vagyis abban, hogy a párhuzamos történetek és nyomozások egymást erősítik, és Dombvári állítását (hogy valaki beletette a tiltólistás sztanozololt az italába vagy az ételébe, és emiatt a június 9-ei, második olimpiai válogató napján adott mintája pozitív lett A és B próbára egyaránt), valamint a vétlenségét igazolják majd a doppingügyben.

A sportági eljárás tehát a rendőrségi procedúra lezárultával folytatódik: lesz még egy meghallgatás, amelyen Horváth szerint „a védekezés része lesz a nyomozati jegyzőkönyv, az abban megállapított tények, és úgy tudom, hogy az általunk kért poligráfos vizsgálat és doppingteszt eredménye is előkerül majd. (Íme, a hazugságvizsgálat jegyzőkönyve – a szerk.)

false

 

false

false

 

 

Sajnos, egyik sem bizonyító erejű, mégis mindkettő fontos visszaigazolás nekünk, és fontos üzenet a külvilág felé is.” Kérdésünkre, hogy utóbbi kettő, Dombvári szempontjából fontosnak tűnő tény/állítás is bekerül-e a második meghallgatás írásos jegyzőkönyvébe – a kajakos a Honvéd által kért hazugságvizsgálaton is átment, illetve, a doppingügy kirobbanását követően levett, de nem akkreditált laborban tesztelt mintája is negatív lett –, amely alapján a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a végső döntést meghozza, Horváth azt válaszolta: „Arra, hogy milyen vélemény, milyen dokumentum megy ki a WADA ez ügyben eljáró testületéhez, nincsen befolyásunk, ahogyan arra sincs, hogy milyen döntés születik majd.”

Kiss szavaiból arra következtettünk, hogy a bizonytalanság a legrosszabb: „Nehéz és hosszadalmas ügy lesz. Pedig jó lenne már látni az út végét, Bencének is ez kéne, mert most teljes letargiában van. A reggeli ébredés után nem sokkal tudatosul benne, hogy nincs mit csinálnia, a kajakozás adta cél és napi rutin oda, nem nagyon van miért felkelnie.” Horváth ugyanezt fogalmazza meg: „Bence egy olyan fiatal gyerek, aki a kajakozásra tette fel az életét, ehhez ért és oda is érkezett a siker kapujába. Hát, most egyáltalán nincsen jól, kezd beleroppanni ebbe az egészbe. Azért ez egy nagyon nehezen feldolgozható ügy, ráadásul a fizetésének is vége, valami munkát kellene találnia, amiből meg tud élni.” Kiss úgy látja, egy-két éves eltiltás esetén lenne esély egy „akkora összefogásra, ami a tavaly tavaszi, kokainozás miatti 10 hónapos eltiltása idején volt a honvédos sporttársak és a baráti kör részéről. Most is van olyan ismerős, aki jelezte, szívesen alkalmazná Bencét a cégénél, ehhez viszont az kellene, hogy a kokainügy rendőrségi részére is pont kerüljön”.

Figyelmébe ajánljuk